неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17080 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Telelink Infra Services

  Обичам предизвикателни проекти или такива, които се правят за първи път, които те държат извън зоната ти на комфорт и се налага да опитваш нови неща, казва Биляна Попова
  15 май 2024, 10:03 a+ a- a

  Снимка: Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Телелинк Инфра Сървисис

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Телелинк Инфра Сървисис.

  Биляна, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  От много малка имам интерес към математиката. Винаги ме е привличал фактът, че е точна наука и има желязна логика. Затова и след Математическата гимназия съвсем естествено продължих с математика в Софийския университет, където завърших две специалности успоредно – „Приложна математика“ и „Математика и информатика“. Реално за петте години в университета съм изучавала над 50 различни дисциплини с математическа, софтуерна или компютърна насоченост. Някои от предметите бяха много абстрактни, но затова пък изключително много развиват логическото мислене на човек. Безценно е да можеш да виждаш логиката в процесите, в инсталациите, в цялостните проекти. Животът също е логика и математика. Всичко е алгоритъм, всичко е математика.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрала същата специалност – математика, въпреки че не съм запозната какво изучават сега. Когато аз бях студентка във Факултета по математика и информатика, имахме свободен достъп до интернет, което за времето си беше страхотно. Ползвахме зали, в които имаше компютри с различни операционни системи, което през 1997 година си беше истинско преживяване. Работихме на Макинтош, на Windows 95, Windows 97, Linux, Unix и имахме възможност да видим всичко още в зората на технологиите. Това беше много вдъхновяващо, особено в онова време, когато все още в интернет се влизаше чрез модеми. За съжаление, голяма част от колегите ми се реализираха в чужбина, сега работят в големи американски и европейски компании.
  Така че, да, пак бих избрала математиката. Когато нещо ти се отдава и го учиш спонтанно, лесно, когато ти е интересно, дори не се налага да влагаш много усилия. Спомням си, че постоянно получавах забележки, че съм без домашно в училище, но понеже ми беше интересно можех да решавам всички задачи, даже от любопитство преглеждах уроците напред. Когато виждах алгоритъма на една задача, това ми беше достатъчно, за да я разбера.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в търговска компания, чуждестранен дистрибутор на ИТ оборудване. Интересното е, че аз и още двама кандидати минахме през тест, който трябваше да оцени познанията ни в тази област и за моя голяма изненада, аз получих най-висока оценка, без реално да имам никакъв опит в тази сфера.
  В компанията имаше силно конкурентен дух между търговците и естествено, трябваше сама да се боря за свои клиенти. Беше ми много трудно в началото, но доста бързо се научих как работи този бизнес и на 4-тия месец получих първия си бонус за високи продажби.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Занимавала съм се с изпълнението на най-различни проекти, някои от които са били истинско предизвикателство както за мен, така и за компанията. Телелинк Инфра Сървисис е известен с изпълнението на едни от най-сложните технологични и иновативни проекти в страната. Имали сме невъзможни ситуации и се е налагало да вземаме нестандартни решения.
  Един от най-запомнящите ми моменти е при изпълнението на един проект се наложи да реагираме светкавично. Трябваше да изпратим хора, които през нощта да стоят на различни кръстовища в София. Беше много впечатляващо, защото целият екип се мобилизира и трябваше в една студена нощ да стоят по кръстовищата на града, докато не мине колега да ъпдейтне системата.
  Така, че най-силните ми спомени са свързани с хората, с които сме били заедно в тези проекти и с нашите общи преживявания и емоции. Най-вдъхновяващи за мен са именно те, екипността и споделените моменти. Това съм запомнила, това ме мотивира.

  Как започнахте в настоящата компания?
  На предишната си месторабота бях 6 години и когато бях преминала през всичко, реших, че е време да премина на следващото ниво на развитие и да търся нови професионални предизвикателства.
  Тогава мой колега ме помоли да му помогна със сметките за един обект и да се включа в среща с нашия възложител, на която да ги коментираме. Възложителят беше Телелинк, а човекът, с когото се срещнах, беше истински професионалист и това толкова ме впечатли, че си казах, че искам да работя в тази компания.
  Тогава отидох на интервю за текуща отворена позиция, но ми предложих по-висока и така през 2007 г. започнах в Телелинк Инфра Сървисис като Ръководител проект.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговарям за цялостното изпълнение на проектите в компанията, най-просто казано. Отговорностите ми са свързани с управление на хора, процеси и финансови потоци, както и с комуникация с наши клиенти и доставчици.

  Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си:)?
  Бих казала, че аз правя така, че нещата да заработят. Например лампата да свети, телевизорът да работи, влакчето да се движи. Това бих обяснила на едно детенце, на баба бих казала, че правя възможно тя да си говори с внучката си в чужбина чрез телефона или лаптопа.

  Какво Ви мотивира?
  Обичам предизвикателни проекти или такива, които се правят за първи път. Проекти, които те държат извън зоната ти на комфорт, в които се налага да влагаш творчество, да опитваш нови неща. Рутината не е за мен. Последният такъв проект беше управление на изграждането на инсталациите за хотел от световна верига. Наложи се аз лично да сляза на терен, за да може да завършим проекта качествено и в срок.
  Харесва ми екипната работа, когато виждаш, че не си сам в проблема и всеки си има своята роля и дава всичко от себе си, за да бъде разрешен казусът по най-оптималния начин. Приятно ми е също аз да мотивирам останалите, когато те не виждат решение или пък не вярват в успеха на даден проект. Смятам, че само така човек може да се развива, да разширява знанията си и да трупа опит.

  С какво не бихте направили компромис?
  Компромис означава „споразумение на основата на взаимни отстъпки“, в днешно време в бизнеса всичко е компромис. Но все пак не бих направила компромис в отношенията си към хората и с някои мои вътрешни морални ценности.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Когато интервюирам кандидати, винаги се опитвам да видя силните им страни и да си представа тяхната роля в текущия ни екип, каква нова гледна точка и енергия биха ни донесли, с какво биха допринесли към работата ни. Хубаво е в екипите да има различни гледни точки, защото така се раждат едни от най-добрите бизнес идеи. Опитвам се да търся различни качества, които да допълват палитрата от компетенции в компанията, разбира се, има и основни, които трябва да притежават, като почтеност, ангажираност, лоялност и отговорност.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
  Трябва да бъде лидер, да може да води, да следва и да вдъхновява. Бих добавила, че е комбинация от много качества, които да балансира по правилния и подходящ начин.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Имам много случаи с невъзможни крайни срокове или технологични проблеми, но те винаги се решават след човешка намеса. Така че бих казала, че най-голямото предизвикателство, с което съм се сблъсквала, е било отношението между хората или тяхната загуба в ключови моменти. Неведнъж съм изпадала в ситуация в средата на проекта да напусне водещ човек. В такива случаи единственото решение е да мислиш „извън кутията“.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Голяма част от уроците, които съм научила, са били по трудния начин. Вероятно бих си спестила някои усилия, ако знаех нещата предварително.
  Но ако имам силата да променям, бих създала по-справедлива бизнес среда, бих въвела повече хигиена в човешките отношения и бих направила така, че в България да имаме повече реализирани технологични проекти на световно ниво, такива, които биха променили живота ни съществено.

  Как си представяте развитието на Вашата индустрия в България през следващите години?
  Нашата индустрия макар и с по бавни темпове търпи своето развитие с въвеждане на нови технологични продукти и услуги. Макар в момента да има някакъв застой в сектора, вярвам, че това е временно явление, защото технологиите не спират да се развиват и намират своето приложение в нашия живот неизменно. Изкуственият интелект например ще реши много битови и тривиални проблеми в бизнеса, които са свързани с човешка намеса, а знаем колко е трудно в днешно време се наемат хора. В Телелинк Инфра Сървисис вече интегрираме изкуствен интелект в проектите на нашите клиенти и се надявам, че в бъдеще ще изпълняваме все повече такива проекти, а инвеститорите ще влагат повече в технологии и иновации.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на TELELINK INFRA SERVICES EAD в Jobs.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ 

  Любомила Андонова, Ocean Investments
  Зорница Узунова, tbi bank

  Деси Костова, myPOS
  Владимир Борачев, Менторис
  Рени Миткова, ЕОС Матрикс
  Димчо Димчев, карго-партнер
  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство