неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2240 прочитания

  Experian: Планираме да продължим инвестициите си, България ще остане водеща сред бизнес локациите ни

  България се разви като технологичен център в Югоизточна Европа – Алекс Линтнер, главен изпълнителен директор на Experian Software Solutions, пред Economy.bg
  18 октомври 2023, 16:33 a+ a- a

  Българският софтуерен екип на Experian помага на клиенти по цял свят да предотвратят загуби от дигитални измами в размер на над 11 милиарда долара годишно благодарение на разработваните от него продукти за превенция от измами и кражба на самоличността. Това съобщи Алекс Линтнер, главен изпълнителен директор на Experian Software Solutions, по време на бизнес медийна закуска при своето първо посещение в българския офис на технологичния лидер. По думите му българският софтуерен екип има ключова роля за създаването на CrossCore – платформа за предпазване от измами в онлайн среда, която се ползва от клиенти във всички региони, в които Experian развива дейността си.
  Според Линтнер българските софтуерни екипи работят по ключови за компанията продукти в основните продуктови линии на Experian, а това несъмнено превръща локацията в хъб за иновации и прави ролята на офиса тук изключително важна за глобалния бизнес на Experian. Другата основна продуктова линия, разработвана от българските екипи на Experian за глобалния пазар, е свързана с автоматизираното вземане на решения във финансовата сфера. Experian има почти 20-годишна история на българския пазар.
  От създаването си през 2004 до момента локалният офис се трансформира от аутсорсинг дестинация в хъб за развитие на таланти и иновации. Стартира с 62 cлyжитeли у нас, а днec те надхвърлят 1000 дyши. Глобално компанията имa oфиcи в 32 cтpaни, a cлyжитeлитe в cвeтoвeн мaщaб ca 22 000 дyши.

  Каква е ролята на местния офис за глобалното развитие на компанията, планира ли Experian увеличаване на инвестицията и разрастване на екипа в София, каква ще е ролята на изкуствения интелект във финтех индустрията – тези и други въпроси коментирахме с Алекс Линтнер, главен изпълнителен директор на Experian Software Solutions.

  Алекс, каква е ролята и мястото на Experian Bulgaria в глобалната компания?
  Има много важна роля. Имаме 1000 служители, заети в нашето аналитично и инженерно звено, както и в бизнес услугите – HR и финанси. 1000 души са критична маса, без която няма как да работим. Българският офис подпомага всички региони на компанията. Следователно не само един регион зависи от него, а цялата компания.

  Догодина ще отбележите 20-годишнина в България. Каква е равносметката за този период? Доволни ли сте от инвестицията си тук?
  Много сме доволни от инвестицията. Офисът ни го доказва. Ще продължим присъствието си тук. Не планираме друго. Качеството, което получаваме в България, е много високо. А ако сте в нашия бизнес, качеството има голямо значение. То е всичко за нашите B2B клиенти и за потребителите, които обслужваме. Така че планираме да инвестираме тук в обучение в най-новите технологии, за да може България да продължи да бъде водеща сред нашите бизнес локации.

  Планирате ли да увеличите екипа си в София? 
  Ние планираме да увеличим инвестициите си не по отношение на броя на хората, а по отношение на това какъв тип работа ще вършим. Инвестирахме тук и нашите продукти се развиха по определен начин, но конкуренцията наваксва. Отговаряме на това, като гарантираме, че нашите продукти стават по-добри с помощта на нови технологии. Ще инвестираме, за да се използват в България тези нови технологии.

  За какви технологии става дума? 
  В момента използваме много Big Data технологии. Конкретно в България разработваме продукти за превенция на онлайн измами. Сега обединяваме в една платформа нашите продукти срещу измами с тези за анализ и вземане на решения. За нашите клиенти това ще позволи по-лесно закупуване и използване. Ние ще бъдем единствената компания, която обединява 3-те области за безпроблемна работа заедно. За целта се нуждаете от Big Data технология. Нашият технически директор Рави Девесети е тук и разговаря с екипа как да създадем тази единна платформа. И може да ви звучи просто – концепцията много прилича на appstore на вашия iPhone или Android телефон, но технологията тук е много по-сложна. Тъй като работим за най-големите банки в света, има голямо количество данни, което го прави сложно. Затова се нарича Big Data технология. Това е технологията, която внасяме в България и която ще развиваме тук.

  Ще наложи ли това преквалификация на част от служителите Ви?
  Да. Преквалифициране може би не е точната дума, която бих използвал. По-скоро ще подобрим тяхното обучение. Нуждаем се от уменията им в момента. Те няма да са излишни. Защото служителите ни в София познават добре продуктите, които продаваме. Тук има експертиза, без която не можем. Искаме да прибавим към опита им обучения по тези нови технологии.

  Споделихте, че няма да увеличавате екипа. Но как задържате талантите си в България? Нашият пазар на труда е много предизвикателен.
  Положително е, че България се разви като технологичен център в Югоизточна Европа. Опитваме се да предоставим възможно най-доброто изживяване на служителите. Искаме, когато хората идват тук, да са щастливи, защото ако са щастливи, няма да търсят друга компания. Въпросът е какво ги прави щастливи. Има няколко фактора. Първият е средата. Тук имаме прекрасен офис, който може да се сравни с нашите офиси в Ню Йорк, Калифорния и т.н. Тук няма нищо, което да е с по-нисък стандарт от това, което имаме в Лондон или навсякъде другаде по света. Номер две е културата. Ние позволяваме на хората да бъдат себе си. Ще се опитам да го обясня. Имам много отговорности в Experian, но аз съм и човешко същество. Аз съм баща, съпруг, син, приятел. Всичко това е важно за мен. Понякога работата може да ми попречи да изпълнявам добре тези роли, но не го прави. И това е културата на Experian. Така че прилагаме този принцип и в България, като осигуряваме гъвкавост на хората. Ако трябва да вземат или оставят децата си в училище, някой е болен в семейството и трябва да си останат вкъщи, те могат да го направят. Могат да работят, когато си поискат.

  Какъв модел на работа следвате?
  Изцяло гъвкав модел. Служителите на Запад гласуваха с краката си. Не им харесва някой да ги принуждава да се връщат в офиса, поне не и в нашия сектор. Следователно ще бъдем хибридни. Ще дадем на хората цялата гъвкавост и същата политика се прилага и в България.

  Споменахте нови технологии. Каква ще е ролята на AI във Вашата индустрия? Какви са потенциалът и предизвикателствата?
  Това е най-големият скок в технологиите през последното десетилетие. Той не предоставя нищо друго освен възможност както по отношение на ефективността, така и по отношение на възможностите за иновации. От друга страна, това е технология, която е достъпна за всички, включително за измамниците, а ние работим в областта на предотвратяване на измами. Така че трябва да намерим начини да предотвратим използването на AI от измамници. Вярваме, че знаем как да го направим, но е предизвикателство.

  Вижте какви продукти разработва Experian в България 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на EXPERIAN BULGARIA EAD в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство