сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  786 прочитания

  Хартиената трудова книжка отпада окончателно след 1 година

  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда
  26 септември 2023, 16:30 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда, с които хартиената трудова книжка ще отпадне окончателно след една година, предаде БНР.

  В този период Националната агенция по приходите (НАП) ще трябва да надгради регистъра си. Ще бъде създаден Електронен регистър на заетостта, в който ще се вписват всички данни от трудовата книжка, който ще се поддържа от НАП. Докато това се случи работници и служители ще продължат да представят хартиената книжка пред работодатели и институции.

  След като системата е готова, тя ще позволи на работещите пълен достъп до трудовото им досие, а работодателите ще могат да автоматизират някои вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като изпращат данни към регистъра автоматично.

  Според измененията в кодекса родителите и настоийниците на лица до 18-годишна възраст ще имат достъп до досието на непълнолетните до навършване на 18-годишна възраст. Заетите имат право на информация за историята на достъпите до електронното трудово досие, с изключение на случаите, в които той е осъществен от органите на досъдебното производство по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на ДАНС.

  Работодателите ще имат право на информация за наети от тях работници и служители, въведена от предходни работодатели, с изключение на размера на трудовите възнаграждения и обезщетения, които работникът или служителят е получавал при предходни работодатели.

  Ако след 1 юни 2025 г. трудова книжка бъде изгубена или унищожена, съответната дирекция „Инспекция по труда“ издава нова и вписва данни за трудовия стаж, придобит преди 1 юни 2025 г., въз основа на писмено заявление-декларация на работника или служителя, към което се прилагат удостоверения от работодателите, при които е работил, както и други оригинални документи, съдържащи тези данни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 13 часа
  преди 15 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 15 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 15 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС