сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1220 прочитания

  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране

  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:37 a+ a- a

  Основаният от българката Любомила Йорданова стартъп Plan A набра 27 млн. финансиране.

  Доставчикът на софтуерни решения в сферата на въглеродното счетоводство, декарбонизацията и ESG отчетността успя да набере средства в рунд, воден от Lightspeed Venture Partners. Visa, с която германският стартъп подписа ексклузивно глобално партньорство през декември 2022 г., също се е присъединила към него, заедно с Deutsche Bank, Opera Tech Ventures (подразделение за рисков капитал на BNP Paribas), както и голям брой основатели на еднорози, сред които тези на Supercell, Aiven, Zalando и Wolt. Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Plan A успява да си осигури инвестицията, след като отчете значителен ръст на клиентската база (над 1 500 клиенти) и на приходите от продажба на софтуер (над 600% ръст на годишна база в периода декември 2021–22 г.) и може да се похвали с паневропейска партньорска мрежа и водеща на пазара технология за обработка на климатични данни и декарбонизация на бизнеса.

  С набраните средства стартъпът ще удвои броя на служителите си до над 240, за да разшири навлизането си на пазара в Европа, като фокусът ще бъде върху Франция, Великобритания и Скандинавските държави, както и за да задълбочи възможностите на своята платформа.

  “Климатичните промени и свързаните с тях ефекти представляват екзистенциален риск за компаниите. Мисията на Plan A е да осигурява персонализирани софтуерни решения и услуги, за да предоставя възможност на големи и сложни компании да декарбонизират своята дейност и вериги за стойност и да реагират на регулаторните промени. Изключително щастливи сме да привлечем тези звездни инвеститори, които ни подкрепят в справянето със сложността на корпоративната декарбонизация и борбата с климатичните промени в световен мащаб”, коментира българката Любомила Йорданова, главен изпълнителен директор на Plan A.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС