понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2272 прочитания

  Маркус Крьогер, Комерцбанк: Вече сме почти 600 души в София, отваряме втори офис в Пловдив

  Въпреки стабилността в България носим духа на стартъп, което привлича много от нашите таланти, казва Управителят на Технологичния център на Комерцбанк в София
  13 септември 2023, 15:20 a+ a- a

  Маркус Крьогер - Управител на Технологичен център Комерцбанк София. Снимка: Комерцбанк 

  Тази година Комерцбанк София DTC празнува 3 години през юни. За това време българското технологично подразделение на германската банка успя да наеме почти 600 души и продължава да се разразства и търси нови хора. През октомври в Пловдив ще отвори врати и втори офис на компанията в България.

  Каква е равносметката три години след откриването на Технологичния център в София? Какви са предизвикателствата да старираш технологичен център на силно динамичен пазар във време на ковид и какви са впечатленията от българските специалисти за тези три години? Какво ново предстои?  По тези въпроси разговаряхме с Маркус Крьогер - Управител на Технологичен център Комерцбанк София.

  Г-н Крьогер, след повече от 3 години в България, къде се намира Дигиталният технологичен център на Комерцбанк в момента? Как се промени за това време?
  Вярвам, че за последните 3 години успяхме да изградим репутация на стабилен и конкурентен работодател на българския ИТ пазар. Като компания с над 150-годишна история създаваме доверие и надеждност. Въпреки стабилността в България носим духа на стартъп. Тази необичайна комбинация привлича много от нашите таланти.

  След 3 години и по-голям растеж от очаквания работим върху значими проекти, част от главната стратегия на банката за дигитализация. С разширяването на екипите и отговорностите ни, работата се е увеличила, но заедно с нея, се е увеличил и нашият принос за цялостната екосистема на Комерцбанк.

  Освен това започнахме да работим с университети и училища в цяла България. Комерцбанк е ревностен поддръжник на млади таланти и като такъв искаме да допринесем за подобряването на образователната система в страната. В ход е и проект за дуално обучение.

  Каква е ролята на Дигиталния технологичен център в България?
  Дигиталният технологичен център на Комерцбанк в България предоставя ИТ решения и поддръжка на банката по пътя ѝ към дигитализацията. Най-общо казано, ние изграждаме едно дигитално предприятие. Настоящата дигитална трансформация се изплаща все повече. Благодарение на нея банката значително е увеличила достъпността до услугите си на клиентите в последните месеци и съответно затвърди основите на новия си бизнес модел. Нашият център играе съществена роля в този успех. 

  Колко и какви специалисти работят в Дигиталния технологичен център сега? Как се справят, успяха ли да отговорят на очакванията Ви?
  В момента сме почти 600 души с различни квалификации. Имаме ИТ специалисти, Product Owners, Scrum Masters, DevOps, Application Operations, мрежови инженери и други. Мога да заявя гордо, че те не само отговориха на очакванията ни, но ги надвишиха. Работата, която вършим в България, е ключова за дигиталната трансформация на банката, тъй като ние осигуряваме дигитализацията на всички бизнес процеси. Без сериозен екип от професионалисти нямаше да успеем да се справим.

  Какви са плановете Ви за наемането на нови служители краткосрочно и дългосрочно? Наемате ли хора от други градове? Намирането на нови служители сега е по-лесно или по-трудно?
  Имайки предвид конкурентността на ИТ сектора, намирането на нови хора винаги е било предизвикателство. ИТ специалистите имат високи очаквания както за заплащането, така и за възможностите за развитие. Намирането на правилните хора е приоритет за нас още от самото начало. Затова се стараем да предоставим най-доброто възможно служителско преживяване наред с конкурентно възнаграждение. Търсим дългосрочни служители, които ще разпознаят собствените си ценности в нашите, а именно сътрудничество, интегритет, отговорност и производителност.

  Планирате ли да разширите компанията и да отворите офиси в други български градове?
  През следващия месец ще отвори врати нашият втори офис в България, който ще бъде в Пловдив. Разширяването ни е естествено продължение на бизнеса тук, особено след експоненциалния ни растеж през последните 3 години.

  Българският трудов пазар е доста предизвикателен. Каква е Вашата стратегия за привличане и задържане на таланти?
  Създаването на ефективна стратегия за привличане и задържане на ИТ професионалисти е жизненоважно за сегашния предизвикателен трудов пазар. Освен конкурентни заплащане и социални придобивки обръщаме специално внимание на възможностите за развитие. Насърчаваме култура на постоянно обучение и споделяне на знания.

  Работата върху интересни и значими проекти е друг аспект, който ни помага да задържим служителите си и да привлечем още. Ние сме интегрална част от бизнеса на Commerzbank. Работим върху собствените продукти на банката. Създаваме приложения, продукти и услуги както за нашите клиенти, така и за служителите на Commerzbank в глобален мащаб. Професионалистите ни могат да видят реалния резултат от работата си.

  Освен това осъзнаваме важността на баланса между работа и личен живот. Поощряваме здравословна работна среда, като насърчаваме почивките, гъвкавото работно време и опциите за дистанционна работа при възможност. Като работодател допринасяме за това чрез различни събития, целящи да насърчат физическата активност и осъзнатото хранене.

  Последно, но не на последно място, изграждаме среда с култура на приобщаване и приемственост, в която хората независимо от техните различия да се чувстват ценени и уважавани. Примерно 44% от нашите мениджъри са жени. Това е впечатляваща цифра за ИТ индустрията.

  Какви са Вашите планове за бъдещото развитие на Дигиталния технологичен център в България?
  Дигиталният технологичен център в България доказа, че няма граници за постиженията на хората. Завършени професионалисти, отдадени на покриването на най-високия стандарт. Благодарение на тях спечелихме доверието на Борда на директорите, които посетиха София този месец, за да покажат признанието си и да затвърдят значимостта на центъра ни.

  През 2023 г. стратегията на банката се трансформира от дигитална към ИТ, която цели да превърне Комерцбанк в дигитална консултантска банка. За да успее, банката трябва да осигури високо ИТ ниво. Ето тук идваме ние. За да подкрепим тази предизвикателна цел, ще имаме нужда от още професионалисти и в двата ни български офиса.

  Как виждате бъдещето на ИТ и технологичните компании в свят, който е все по-силно доминиран от изкуствения интелект и иновации като ChatGPT? Като компания възползвате ли се от тези технологии и ако да, как?
  Изкуственият интелект преобразява ИТ индустрията, революционизира процесите и отключва нови възможности. От автоматизация и повече ефективност до по-висока киберсигурност, интелигентен анализ на данни и персонализирани потребителски изживявания, изкуственият интелект трансформира начина, по който работят ИТ компаниите. Приветстването на технологии с изкуствен интелект ни позволява да останем конкурентоспособни, насърчава иновациите и носи изключителна стойност за клиентите ни.

  Чатботът на Комерцбанк Bene беше пуснат наскоро и статистиките показват, че вече е намалил ръчната работа с 80%.

  С какво се гордеете най-много като човек, който е наблюдавал развитието на компанията в България и е бил част от него?
  С хората. Без този невероятен екип нито един наш успех не би бил възможен. За този период от време успяхме да намерим правилните хора и да изградим силни екипи, които работят с желание и отдаденост. Културата ни насърчава съвместната работа и разбирането, а Дигиталният технологичен център на Комерцбанк в България определено е страхотно работно място. С това се гордея най-много. Кой би си помислил, че въпреки Ковид-19, ще се превърнем в значим играч на българския пазар, предпочитан работодател и в екип от победители!

  Какво бихте казали на Ваш потенциален служител, който чете това интервю в момента?
  Нямам търпение скоро да се запознаем в офиса!

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в Jobs.bg

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 8 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 10 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 14 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 14 часа