събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  526 прочитания

  БФБ се присъедини към Глобалния Договор на ООН

  Борсата става член на Глобалния Договор като продължение на дългосрочната визия за развитие на устойчивите финанси в България
  13 септември 2023, 13:57 a+ a- a

  Снимка: БФБ

  Българска фондова борса (БФБ), инициатор на Green Finance & Energy Centre (Център за устойчиви финанси и енергетика, Зелен център) – първият по рода си think-tank в двете сфери днес официално се присъедини към Глобалния Договор на ООН. Глобалният договор на ООН е най-голямата инициатива за корпоративна устойчивост в света, обединяваща над 15 000 компании и 3000 организации с идеална цел в над 160 държави и повече от 70 местни мрежи. Българската мрежа е обединение на компании, образователни институциии и неправителствени организации, което работи вече 10 години след официалното огласяване от генералния сeкретар на ООН н.пр. Бан Ки-Мун. 

  Местната мрежа осигурява платформа и среда за развитие на компании, които са доказали своите усилия и принос по посока устойчивия растеж на България. „Радваме се, че имаме възможността да сме част от Българската мрежа, тъй като Глобалният Договор на ООН има ключова роля за прилагането и изпълнението на Целите на устойчивото развитие. Нещо повече – в световен мащаб компаниите изпълняващи стратегии за устойчиво развитие привличат и повече инвеститори, а Българска фондова борса е един от основните генератори, който стимулира растежа на българския пазар. В този смисъл членството на борсата е в унисон и с визията ни да поставяме политиките и темите, свързани с устойчивите финанси на най-високо ниво пред взимащите решения за бизнеса и управлението на държавата.“, сподели изпълнителния директор на БФБ и председател на Зеления център доц. д-р Маню Моравенов.

  „В Зеления център вече имаме 40 участници, сред които и представители на големия бизнес у нас. Вярваме, че в партньорство с останалите членове на Мрежата ще успеем успешно да продължим да надграждаме популяризирането на политиките в областта на устойчивото финансиране“, допълва още доц. д-р Моравенов.

  Глобалният договор на ООН e инициатива, която призовава компаниите да възприемат десет универсални принципа в областта на човешките права, трудовите стандарти, околната среда и борбата с корупцията и да ги приложат в своите бизнес стратегии и във всекидневната си работа. Чрез своя ангажимент по отношение на всеобщо възприети ценности и чрез минимизирането на негативните ефекти от своята стопанската дейност, компаниите могат да дадат своя принос за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 18 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 19 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 19 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 20 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 21 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%