сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  692 прочитания

  Morgan Stanley пуска AI чатбот

  Технологията се разпространява сред най-големите банки
  08 септември 2023, 12:53 a+ a- a

  Снимка: Morgan Stanley

  Богатите клиенти, които отиват при финансов съветник на Morgan Stanley, за да обсъдят своите инвестиции, може да имат различен вид опит в бъдеще: чатбот да слуша разговора им, пише „Ройтерс“.

  След като го тества с 1000 финансови консултанти в продължение на няколко месеца, банката ще пусне този месец бот с генеративен изкуствен интелект, разработен съвместно с създателите на ChatGPT, OpenAI. Банкерите могат да използват виртуалния асистент за бързо намиране на изследвания или формуляри, вместо да преглеждат стотици хиляди документи.

  Банката също така разработва технология, която в крайна сметка, с разрешение на клиентите, може да създаде резюме на срещата на разговора, да изготви последващ имейл с предложения за следващи стъпки, да актуализира базата данни за продажби на банката, да насрочи последваща среща и да научи как да помага на съветниците да управляват финансите на клиентите в области като данъци, пенсионни спестявания и наследства. Подробности за програмата все още не се съобщават.

  „Въздействието (на AI) ще бъде много значително“, потенциално сравнимо с навлизането на интернет, каза Сал Кучара, главен информационен директор на Morgan Stanley за управление на богатството и инвестициите, който е сред изпълнителните директори, движещи усилията на банката за AI.

  Кучара, натоварен постоянно да проучва Силициевата долина за потенциални доставчици на технологии, се срещна с ръководители на OpenAI през 2022 г., преди бързо разрастващото се приложение ChatGPT да започне да се използва масово. „Бързо стана ясно, че трябва да си партнираме с тях, те бяха далеч пред всички останали“, каза той.

  Анди Сапърстейн, съпрезидент на Morgan Stanley и ръководител на управлението на богатството, след това отива в Калифорния, за да обсъди партньорство с изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман и Борис Пауър, член на техническия персонал в компанията.
  Те подписват сделка миналото лято, в която Morgan Stanley предпочита достъп в разработването на продукти за управление на богатството.

  Въпреки че ботът ще дава информация и административна подкрепа на финансовите съветници, инвестиционните съвети ще останат в обсега на хората. „Съветникът все още е в центъра“, каза Кучара. Засега служителите гледат на технологията като на полезен инструмент и не се притесняват, че ще бъдат заменени от ботове, каза той.

  Инициативата за изкуствен интелект е част от стратегията на Morgan Stanley за стимулиране на неговото подразделение за богатство, където нетните приходи скочиха с 16% до рекорд през второто тримесечие, а новите клиентски активи нараснаха с $90 млрд.

  Главният изпълнителен директор Джеймс Горман, който ръководи поредица от големи сделки, които насочиха повече пари в бизнеса с богатство, има за цел да достигне $10 трлн. управлявани активи.

  Morgan Stanley не е сама в усилията си за AI. Докато банките вече използват AI за обработка на числа, откриване на измами и анализиране на клиентски трансакции, гигантите от Уолстрийт разработват по-сложни приложения на генеративен AI, който е в състояние да генерира текст, изображения и други данни.

  JPMorgan Chase назначи Тереза Хайценретер за свой главен служител по данни и анализи през юни, за да ръководи внедряването на AI в най-големия кредитор в САЩ. Виртуалният асистент на конкурентната Bank of America, Ерика, е имал повече от милиард взаимодействия с клиенти, откакто е представен през 2018 г.

  На други места Moody's Analytics също работи с OpenAI и Microsoft за разработване на изследователски асистент, който може да се използва от клиенти, каза Ник Рийд, главен продуктов директор.

  Големите банки са най-напредналите сред финансовите компании в приемането на AI, но мениджърите на активи, търговците и застрахователите също го внедряват, каза Майкъл Абът, ръководител на глобалното банкиране в консултантската фирма Accenture.

  „Започваме да виждаме как услугите за клиенти, ръководени от изкуствен интелект, се разпространяват сред най-големите банки“, каза Абът, който работи върху стотици казуси с кредитори, които искат да използват AI.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 10 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки