понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  447 прочитания

  Киберпрестъпленията ще струват €206 млрд. на Германия през 2023 г.

  За първи път над 50% от компаниите смятат, че кибератаките заплашват съществуването на бизнеса им
  05 септември 2023, 10:49 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Кражбата на ИТ оборудване и данни, както и дигиталния и индустриален шпионаж и саботаж, ще струват на Германия €206 млрд.през 2023 г., съобщи германската цифрова асоциация Bitkom. Щетите ще надминат границата от €200 млрд. за трета поредна година, според проучване на Bitkom сред повече от 1000 компании.

  „Германската икономика е много привлекателна цел за престъпници и враждебни държави. Границите между организираната престъпност и контролираните от държавата участници са размити“, каза президентът на Bitkom Ралф Винтергерст, цитиран от „Ройтерс“.

  Около три четвърти от анкетираните компании са претърпели цифрови атаки през последните 12 месеца, което е спад спрямо 84% от компаниите през предходната година.

  „Лекият спад в броя на компаниите е положителен знак и показва, че защитните мерки имат ефект“, каза Винтергерст.

  На въпрос дали „кибератаките заплашват съществуването на вашия бизнес“ за първи път повече от половината компании, или 52%, отговарят с „да“. Преди година тази цифра е била 45%, а преди две години е била 9%, според проучването.

  От компаниите, претърпели атаки, при 70% са били откраднати чувствителни данни - увеличение със 7% спрямо предходната година. По същия начин, при 61% от компаниите цифровите комуникации са били шпионирани - с 4% повече спрямо година по-рано.

  „Нашият отговор на тази нарастваща заплаха е значително да засилим сътрудничеството с нашите партньори, бързо откриване и реакция на атаки, както и непрекъснато адаптиране на нашите защитни механизми“, каза Синан Селен, президент на Федералната служба за защита на конституцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани