вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  548 прочитания

  Microsoft отделя Teams от Office пакета

  Заради заплаха от антитръстова глоба от страна на ЕС
  01 септември 2023, 13:37 a+ a- a

  Снимка: Microsoft

  Microsoft съобщи, че ще отдели своето приложение за чат и видео Teams от своя Office пакет и ще улесни работата на конкурентни продукти с неговия софтуер, но конкуренти казаха, че може да се наложи да направи повече, за да предотврати евентуална антитръстова глоба в ЕС.

  Предложените промени идват месец след като Европейската комисия започна разследване на обвързването на Office и Teams от Microsoft след жалба от конкурентното приложение за съобщения Slack, собственост на Salesforce през 2020 г., припомня „Ройтерс“.

  Действията на Microsoft са подобни на предварителните отстъпки, които не успяха да отговорят на регулаторните опасения. Службата за защита на конкуренцията на ЕС заяви, че е взела под внимание съобщението на компанията и отказа допълнителен коментар.

  Комисията може да повдигне официални обвинения срещу компанията през есента, освен ако тя не увеличи офертата си, казаха хора, запознати с въпроса пред „Ройтерс“ миналия месец.

  Teams беше добавен безплатно към Office 365 през 2017 г. В крайна сметка той замени Skype за бизнеса и придоби популярност по време на пандемията, отчасти благодарение на своите видеоконферентни разговори.

  Промените влизат в сила от 1 октомври и ще се прилагат в ЕС и Швейцария.

  Основните корпоративни клиенти на Microsoft, които представляват повечето от търговския бизнес на компанията в Европа, ще имат право да преминат към версия на Office, която изключва Teams, на цена с €2 на месец по-ниска, отколкото с Teams. Новите корпоративни клиенти могат да закупят Teams самостоятелно и отделно за €5 на месец.

  Ще бъдат въведени нови ресурси за поддръжка, за да помогнат клиенти и независими доставчици на софтуер, които искат да премахнат данни от Teams и да ги използват в друг продукт.

  Microsoft също така ще разработи нов метод за хостване на уеб приложенията на Office в рамките на конкурентни приложения и услуги, подобно на това, което прави с Teams.

  „Днес обявяваме проактивни промени, които се надяваме да започнат да се справят с тези опасения по смислен начин, дори докато разследването на Европейската комисия продължава и ние си сътрудничим с нея“, каза Нана-Луиз Линде, вицепрезидент на Microsoft по европейските правителствени въпроси в блог пост.

  Тя каза, че промените се стремят да отговорят на две опасения на ЕС, „че клиентите трябва да могат да избират бизнес пакет без Teams на цена, по-ниска от тези с включен Teams, и че трябва да направим повече, за да улесним оперативната съвместимост между конкурентни решения за комуникация и сътрудничество и Microsoft 365 и Office 365 пакети“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани