събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  952 прочитания

  Първи deep tech стартъп на INSAIT: MLC привлече 4 млн. лв. финансиране

  Компанията за изкуствен интелект на Камен Брестнички набра средства от инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания, вкл. и от съоснователя на Wayve
  31 август 2023, 14:17 a+ a- a

  Основателят на INSAIT проф. Мартин Вечев и Камен Брестнички

  Компанията за изкуствен интелект MLC набра 4 млн. лева от частни инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания. Сред тях е и съосновател на Wayve - милиардна компания за автономно шофиране, съобщават от Министерство на образованието. 

  Стартъпът е създаден от Камен Брестнички - изследовател в областта на изкуствения интелект в института към Софийския университет - INSAIT, в партньорство с Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство. Това е резултат от ефективната връзка наука-бизнес, която се осъществява в организацията.

  “MLC цели да промени пазара на компютърните игри с нов продукт, който позволява на разработчиците да персонализират игрите си и да предоставят изцяло ново преживяване на потребителите“, посочва съоснователят на компанията Камен Брестнички.

  Той започва като изследовател в INSAIT едва преди 10 месеца. Работата му по различни научни проекти поставя и началото на дълбокотехнологичния стартъп.

  „INSAIT ни предостави среда и напътствия, които бяха ключови, както технически, така и от гледна точка на набирането на частни инвестиции“, казва още той.

  За INSAIT новината за успешното привличане на частния ресурс е показателна за качеството на специалистите, които работят в института и за нивото на изследванията им. Още повече, че на глобално ниво се инвестират сериозни средства в нови разработки в този сектор, а компанията показва потенциал, който привлича сериозно внимание.

  Пазарът на игри, който в момента се оценява на над 200 милиарда долара, с над 3 милиарда играчи по света, се очаква да достигне около 600 милиарда долара до 2030.

  Уникалното в технологията на MLC е интегрирането на генеративен изкуствен интелект при разработването на продукти за гейминг индустрията.

  Компанията взима решение и да стане дарител в INSAIT, за да се насърчава и развива таланта и на други млади хора и да има повече подобни новини за технологични пробиви на българска земя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 21 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%