сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  497 прочитания

  Google с нови AI инструменти

  Компанията разкри свой специален AI чип
  30 август 2023, 11:09 a+ a- a

  Снимка: Google

  Google разкри набор от нови технологии, базирани на изкуствен интелект (ИИ/AI) и партньорства, които са насочени към предоставяне на повече от нарастващата технология на големите бизнеси, пише „Ройтерс“.

  Поредицата съобщения от конференцията на Google Next в Сан Франциско включва нови клиенти за облачния софтуер като General Motors и Estee Lauder Companies.

  Дъщерното дружество на Alphabet направи публично достояние нова версия на своите специално изградени AI чипове, разкри инструмент в корпоративен мащаб за воден знак и идентифициране на изображения, генерирани с ИИ, плюс инструменти за сигурност и своя офис пакет.

  Поредицата от съобщения е част от неотдавнашните усилия на Google да покаже своите планове за изкуствен интелект, след като Microsoft хвана компанията неподготвена с амбициозна стратегия за ИИ, която прилага от миналата година.

  Но големите бизнес клиенти трябва да бъдат предпазливи и да се движат с различно темпо. „Обикновено сме казвали на корпоративните клиенти: „Давай бавно и методично, защото е важно да се отнасяш към това като към стратегическа разработка на софтуер“, каза Томас Куриан, директор на Google Cloud, в интервю за „Ройтерс“. „Имаше такъв вид FOMO* от „Трябва да бъда в генеративния AI заради генеративния AI.“

  За да подсили корпоративната облачна услуга на Google, компанията добави 20 AI модела към своята колекция, с което общият брой достигна 100. AI инфраструктурата включва сделки за осигуряване на достъп на клиентите на Google Cloud до AI модел LLaMa 2 на Meta Platforms и до Claude 2 на стартъпа Anthropic.

  Google обяви нови версии на собствената си основна AI инфраструктура, която подобрява производителността и добави нови функции. Новата версия на неговия текстов модел, наречена PaLM, например, увеличава количеството текст, който потребителите могат да въвеждат, за да улесни обработката по по-дълги документи, като правни справки и книги.

  Google обсъди инструмент, който добавя възможност за воден знак за изображения, генерирани от AI. Наречена SynthID, технологията променя файл с цифрово изображение по начин, невидим за човешките очи. Той е проектиран да остане непокътнат, след като изображението бъде променено или подправено.

  Google пусна и актуализации на AI за своя пакет от офис софтуер и инструменти за сигурност. Компанията представи базиран на изкуствен интелект инструмент, който може да пренася бази данни от Oracle към версия с отворен код, което е изключително трудна задача.

  Преди обявяването на своя пълноценен тензорен процесор от пето поколение (TPU), Google отвори достъп до версия, която е оптимизирана за genAI и големи езикови модели.

  Новият чип, наречен TPU v5e, е проектиран да обучава големи модели, но също така ефективно да обслужва съдържание от тези модели. Той не е толкова мощен, колкото все още нелансирания водещ чип от пето поколение AI.

  Google сглобява TPU v5e чиповете в партиди от 256, които описва като „суперкомпютър“. Клиентите на облака могат да свържат няколко заедно, за да се справят с по-сложни компютърни проблеми.

  *FOMO (fear of missing out) – от англ. ез.: страх да не пропуснеш нещо;

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 6 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 6 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 9 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 11 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки