сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  575 прочитания

  Xiaomi Corp получи одобрение да произвежда електромобили в Китай

  Компанията планира да произведе около 100 000 електромобила през следващата година
  24 август 2023, 15:23 a+ a- a

  Снимка: Xiaomi

  Xiaomi Corp спечели одобрението на държавния планировчик на Китай за производство на електрически превозни средства (EV), казаха двама души, запознати с въпроса пред „Ройтерс“, отбелязвайки голяма стъпка към целта на производителя на смартфони да произвежда автомобили до началото на следващата година.

  Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), която регулира новите инвестиции и производствения капацитет в китайската автомобилна индустрия, даде одобрение за производството на електромобили на базираната в Пекин Xiaomi по-рано този месец, казаха хората. Начинанието на Xiaomi е едва четвъртото от края на 2017 г., което печели одобрението на NDRC.

  Въпреки че одобрението на NDRC доближава Xiaomi до масовото производство на електромобили повече от две години след като за първи път обяви плановете си, начинанието все още се нуждае от разрешение от Министерството на индустрията и информацията, което оценява новите автомобилни производители и модели за технически изисквания и изисквания за безопасност.

  Компанията ще навлезе в сектора на производството на автомобили в Китай в момент, когато най-големият автомобилен пазар в света се бори с поредица от проблеми, включително пренасищане на капацитета и забавяне на търсенето, които предизвикаха тежка ценова война и удариха маржовете на доставчиците.

  Xiaomi обеща да инвестира $10 млрд. за десетилетие в автомобилния бизнес и си постави за цел масово производство на първите си автомобили през първата половина на 2024 г. Но имаше съмнения дали графикът може да бъде спазен, тъй като NDRC бе предпазлив при одобряването на нови Планове за производство на електромобили на компаниите поради опасения за свръхкапацитет и забавяне на търсенето в сектора.

  Xiaomi е третият по големина производител на смартфони по критерий доставки. Докато чака одобренията, Xiaomi изгради съоръжения, способни да произвеждат 200 000 EV годишно в Пекин, според съобщение в държавния вестник Beijing Daily от юли.

  Xiaomi планира да произведе около 100 000 електромобила през следващата година, каза един от източниците. Компанията също така ускори наемането на работници за своя завод за електромобили от миналата седмица, докато подготвя увеличаване на производството през декември, казаха двама служители на Xiaomi, които не пожелаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

  Xiaomi прави промяна към диверсификация от основния си бизнес със смартфони на фона на спадащото търсене . Продажбите на смартфони в Китай са паднали с 4% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г., достигайки най-ниската цифра за продажби през второто тримесечие от 2014 г. насам, според консултантската компания Counterpoint.

  Производителят планира да използва хилядите магазини, които има, като шоуруми за своите електрически автомобили.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 10 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки