вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  526 прочитания

  Arm подаде искане за листване на Nasdaq

  Британската компания предпочете САЩ за своето IPO
  22 август 2023, 13:01 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Arm, дизайнерът на чипове, собственост на японската SoftBank, подаде заявление за листване в Nasdaq в понеделник (21 август), позиционирайки се да стане публична компания по време на исторически бавен период за технологични IPO. Компанията иска да търгува под символа „ARM“, съобщи CNBC.

  Arm отчете $524 млн. нетен доход при $2,68 млрд. приходи през фискалната си 2023 г., която приключи през март, според документацията. Приходите на Arm за 2023 г. са леко по-ниски от продажбите през 2022 г. в размер на $2,7 млрд.

  Базираната в Обединеното кралство компания подаде поверително искане за листване в САЩ по-рано тази година, след като преди това обяви, че ще стане публична в САЩ, избирайки Щатите пред Обединеното кралство, нанасяйки удар на Лондонската фондова борса.

  Arm е една от най-важните компании за чипове. Тя продава лицензи за набор от инструкции в основата на почти всеки мобилен чип, а все по-често и на компютърни и сървърни чипове. През последните години тя се стреми да продава по-пълни дизайни на чипове, което е по-доходоносно.

  Arm чиповете се произвеждат от компании, включително Amazon, Alphabet, AMD, Intel, Nvidia, Qualcomm и Samsung, според документацията. Нейната технология е включена и в чиповете на Apple за iPhone. Arm съобщи, че технологията ѝ е включена в над 30 милиарда чипа, доставени през фискалната 2023 г. Arm обикновено взема такса за всеки чип, който се доставя с помощта на нейната технология.

  Първоначално SoftBank искаше да продаде Arm на чиповия гигант Nvidia, но сделката се сблъска със сериозен отпор от регулаторите, които изразиха опасения относно конкуренцията и националната сигурност. SoftBank направи частна Arm през 2016 г. в сделка, оценена на $32 млрд.

  Arm не предостави прогнозна цена на акциите, така че все още не е възможно да се прогнозира оценката им.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 11 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 12 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани