понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  679 прочитания

  Булгартрансгаз планира проекти в областта на водорода

  Дружеството ще проучва интереса към пренос на водород
  18 август 2023, 08:42 a+ a- a

  сн: Istock

  „Булгартрансгаз“ стартира необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за пренос на водород, съобщават от дружеството.

  Отчитайки европейските политики и приоритети за декарбонизация, „Булгартрансгаз“ ЕАД активно работи за развитие на инфраструктурата си, съобразно плановете за мащабно развитие и навлизане на водорода в енергийния микс в ЕС. Водородът като енергоносител с нулеви емисии има ключово значение в плановете на Европейския съюз за поетапна трансформация на енергийния сектор и постигането на въглероден неутралитет до 2050 г. Планът REPowerEU на Европейската Комисия предвижда значително потребление на възобновяем водород към 2030 г., равняващо се на 20 млн. тона, с определена цел от 10 млн. тона вътрешно производство и 10 млн. тона внос.

  Булгартрансгаз планира проекти в областта на водорода, включително за изграждане на инфраструктура за пренос на чист водород и за адаптиране на съществуващата газова инфраструктура за пренос на водородно-газови смеси със съдържание на до 10% на водород.

  Дружеството е активен участник и в инициативите „European Clean Hydrogen Alliance“ и „European Hydrogen Backbone“. В тази връзка „Булгартрансгаз“ ЕАД стартира необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за пренос на водород.

  Дружеството информира всички настоящи и потенциални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за възможността да представят своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет за пренос на водород. Резултатите от проучването ще покажат интереса на пазарните участници към потенциалното използване на водород, като част от бъдещия енергиен микс. Провеждането на необвързващо проучване, включително координиране със съседни оператори, ще улесни навременното планиране на необходимата инфраструктура.

  Чрез провеждането на проучването, ще бъдат идентифицирани очакваните нужди от капацитет за транспортиране на водород, потенциалните места за производство в България, както и изходни точки към крайните потребители. Получените резултати ще допринесат и за своевременното планиране и изграждане на необходимата инфраструктура за пренос на водород за и през България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани