понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1377 прочитания

  Българският клон на германската Varengold Bank е инвестирал 100 млн. лв. в компании у нас

  От откриването на клона на банката в София през 2018 до момента са подкрепени повече от 20 компании
  08 юни 2023, 14:48 a+ a- a

  Клонът на германската Varengold Bank в България е предоставил финансиране за над 100 млн. лв. на развиващи се компании само за две години от май 2021 г. до момента. Това стана ясно на церемония в София вчера вечерта по случай 5-годишния юбилей на институцията. От откриването на клона на банката в София през 2018 г. до момента са подкрепени повече от 20 компании от различни сектори на българската икономика.

  Varengold Bank e базирана в Хамбург, Германия и е ключов партньор на финтех и marketplace индустрията в Европа. Над половината от отпуснатите средства за нов бизнес са за компании от тази сфера. Банката финансира и проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Сред тях е и изграждането най-голямата фотоволтаична централа в България до момента - ФЕЦ Верила (123 MW).

  “Амбицията, с която Varengold Bank стъпи в България, е да разшири дейността си в Югоизточна Европа и се радвам, че с усилията на целия екип тази цел е постигната и продължава да се надгражда. Ние сме сред малкото банки в Европа, която приоритетно подкрепя финтех индустрията в един от най-предизвикателните етапи от нейното развитие - този на растежа. Техният успех минава не само чрез споделяне на печалбата, но и на риска. Осигуряваме не просто финансиране, а споделен опит и експертиза, с които компаниите реализират плановете си. Това е и добавената стойност, която предоставяме на нашите клиенти,” коментира Минчо Генчев, изпълнителен директор на Varengold Bank клон София.

  Банката финансира предимно нови компании и бизнес модели, които предоставят иновативни финансови решения. Тя е специализирана в т.нар. Маrkеtрlасе Ваnkіng, което включва финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения, включително платформи за споделено кредитиране (рееr-2-рееr/p2p).

  Клиент на банката в България е p2p платформата Klear. Сред компаниите, подкрепени от Varengold, са и производители в нишови пазари и сегменти.

  Клонът на Varengold Bank в София е и пример за навлизането на иновациите в банкирането - почти всички процеси на банката са дигитализирани, което намалява разходите и увеличава ефективността. За периода от 1 май 2021 г. до края на април тази година българският клон има приходи от основна дейност в размер на 4 млн. евро. За 2022 г. нетната печалба на клона е 463 хил. евро.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица