понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1144 прочитания

  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността

  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 15:04 a+ a- a

  Снимка: Amazon

  Федералната търговска комисия (FTC) санкционира Amazon заради слабото прилагане на поверителността на данните, принуждавайки я да плати 30 милиона долара глоби за нарушения на поверителността чрез своите устройства Ring и Alexa, съобщи Quartz.

  Министерството на правосъдието, което подаде жалбите от името на Федералната търговска комисия, заяви, че Amazon е нарушил правата на поверителност на децата, като е съхранявал техния глас и данни за местоположение в продължение на години, дори след като родителите са поискали данните да бъдат изтрити.

  „Незаконно запазените гласови записи предоставиха на Amazon ценна база данни за обучение на алгоритъма Alexa да разбира децата, облагодетелствайки крайния резултат за сметка на неприкосновеността на личния живот на децата“, каза FTC. Според декларация във федерален съд в Сиатъл), FTC иска Amazon да плати $25 млн. глоби и да изтрие гласовите записи и данните за геолокация на деца. Освен това на Amazon ще бъде забранено да използва такива данни за обучение на своите алгоритми.

  „Предложената заповед трябва да бъде одобрена от федералния съд, за да влезе в сила“, каза FTC в прессъобщение.

  В отделна, но подобна жалба, Федералната търговска комисия установява, че Amazon не е успял да ограничи адекватно достъпа до видео излъчванията от Rings, домашните камери на Amazon. Служители на Amazon и стотици изпълнители са имали пълен достъп до такива видеоклипове години наред.

  В един случай служител „в продължение на няколко месеца е прегледал хиляди видеозаписи, принадлежащи на жени, ползващи камери Ring, които са наблюдавали интимни пространства в домовете им, като техните бани или спални“, се казва в съобщение на FTC. „Служителят не е спрян, докато друг служител не открива неправомерното поведение.“

  В случая Ring Федералната търговска комисия изисква от Amazon да плати $5,8 млн., които ще бъдат използвани за възстановяване на средства на клиенти. Както при заповедта на Alexa, съдът трябва да я одобри, за да влезе в сила.

  FTC също разследва отделен антитръстов въпрос, свързан със сделката на Amazon за $1,7 млрд. за закупуване на iRobot Corp, която беше обявена през август миналата година. iRobot произвежда прахосмукачката Roomba, която събира данни за домовете на своите потребители с помощта на камери, сензори, изкуствен интелект и машинно обучение.

  Amazon се стреми да разшири лидерството си в сектора на интелигентните домакински уреди и забраната за придобиването на iRobot би била сериозна неуспех. От своя страна Amazon отрече каквото и да е нарушение.

  „Въпреки че не сме съгласни с твърденията на Федералната търговска комисия по отношение както на Alexa, така и на Ring, и отричаме нарушение на закона, тези споразумения оставят тези въпроси зад нас“, се казва в изявление на компанията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица