понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  743 прочитания

  Nvidia на път да достигне $1 трилион пазарна капитализация

  Компанията счупи рекорда за най-голям ръст на капитализацията в рамките на ден
  26 май 2023, 09:08 a+ a- a

  Снимка: Nvidia

  Оптимистичните печалби на производителя на чипове Nvidia дадоха безпрецедентен в историята на компанията и на американския фондов пазар тласък на акциите ѝ, пише Quartz.

  Акциите на базираната в Калифорния компания скочиха с 28% в следборсовата търговия, тъй като резултатите ѝ далеч надхвърлиха очакванията. Ако печалбите се задържат, когато пазарите отворят, компанията ще добави $219 млрд. към текущата си пазарна капитализация от $755 млрд. за един ден, счупвайки рекорда на Apple от ноември 2022 г., когато компанията добави $191 млрд.

  Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза, че компанията вижда „растящо търсене“ на своите продукти за центрове за данни на фона на възхода на ускорените изчисления и генеративния AI, според нейното прессъобщение от 24 май. Солидното представяне повиши не само собствените ѝ акции, но и акциите на други свързани с AI корпорации като съперничещия производител на чипове Advanced Micro Devices, ентусиастите на генеративния AI Microsoft и Google, производителя на AI софтуер C3.ai и Palantir Technologies и др.

  Но ще  продължи ли тази тенденция? В лицето на бизнеса с игри, който преживява труден период и пестенето на стотинки около усилията на AI в корпорациите, експертите остават предпазливи оптимисти.

  Пазарната капитализация на Nvidia ще стане $974 млрд., ако огромният скок на акциите се задържи, увеличавайки преднината ѝ като най-скъп производител на чипове в света, според Bloomberg. Още $50 млрд. и компанията ще влезе в престижния клуб на бизнеси с пазарна капитализация нат $1 трлн., който има само 5 члена в момента: Apple, саудитската Aramco, Microsoft, Alphabet и Amazon. Tesla и Meta стигнаха до желания клуб през 2021 г., но оттогава изпаднаха от списъка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила