петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4112 прочитания

    Lidl и Kaufland пуснаха автомати за връщане на пластмасови бутилки и кенове

    За да бъдат стимулирани, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка
    28 март 2023, 16:24 a+ a- a

    Lidl и Kaufland са първите търговски вериги у нас, които въвеждат автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.

    Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и др. Те дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

    Автоматите в Lidl и Kaufland приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак) и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

    Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките до 90 дни след издаването им.

    Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

    „Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани. Пожелавам успех!“, каза на събитието за старта на пилотните проекти заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

    „Тези пилотни проекти са много добро начало за бъдещата депозитна система на България, която е една стъпка към по-ефективна и зелена икономика за страната. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба като Германия, например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента“, заяви Ирене Планк, посланик на Германия у нас, която беше специален гост на представянето на автоматите и беше сред първите, върнали своя PET бутилка.

    „С този проект искаме да покажем, че търговските вериги могат да имат важен принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и създаването на условия за работеща кръгова икономика. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се използват за производството на нови бутилки и така на практика ще се осъществява кръговият модел „от бутилка в бутилка“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

    „Поставянето на машините за събиране на пластмасови бутилки и кенове е поредната значителна стъпка, която предприемаме, за намаляване на въздействието върху околната среда. С тях се подпомагат усилията на държавата и местните общности за повишаване на разделното събиране, като насърчаваме клиентите ни да се включат активно в този процес. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт“, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

    Проектът се реализира като част от ангажиментите заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава