понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1194 прочитания

  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас

  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  24 март 2023, 12:14 a+ a- a

  Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас. Той беше организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел беше да бъде подписан меморандум за сътрудничество между двете страни.

  В двустранния форум участва министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В словото си пред участниците той подчерта важността на отношенията между двете страни за тяхното общо икономическо развитие. „Имаме регистрирани у нас 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът бележи рекорден връх от над 7,3 млрд. евро. Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%, а това може да стане чрез 4 стъпки“, коментира Пулев.

  Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че провеждането на първото от поредицата подобни събития в Бургас е от изключителна важност за региона. Николов заяви още, че заради близостта на Бургаска област с Турция много фирми и компании от двете държави си сътрудничат и подчерта, че той и неговият екип са готови да оказват пълно съдействие за съвместни инициативи.

  „Много български и турски компании си сътрудничат и работят съвместно. Те са в различни сфери – пътуванията, транспорта, логистиката, индустрията. През последните 1 – 2 години компании в ИТ сектора в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е изключително добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е съвместна инициатива между българската държава и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да правят инвестиции две големи турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия“, каза Николов.

  Той допълни, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде изградена необходимата инфраструктура за работата на индустриалните зони.

  Приветствие към участниците в бизнес форума отправи и зам.-министърът на туризма Магдалена Модева.

  Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков заяви, че турската страна може да играе ключова роля за развитието на българското производство.

  Извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че е важно да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове между двете държави. Тя определи като много добри партньорските отношения между България и Турция и изказа благодарност за предоставената помощ след разрушителните земетресения в южната ни съседка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила