петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2114 прочитания

    Sutherland: С новия офис в София и хибридния модел на работа продължаваме да растем в България

    Повече за новия офис и плановете за развитие на компанията научете от Димитър Гълъбов - Изпълнителен Директор на Sutherland България, и Ивайло Бъчваров - Старши Директор Човешки Ресурси
    28 март 2023, 14:05 a+ a- a

    Димитър Гълъбов - Изпълнителен Директор на Sutherland България (вляво), и Ивайло Бъчваров - Старши Директор Човешки Ресурси

    В началото на март 2023 Sutherland България анонсира отварянето на новия си офис в Balkan Business Center в София. Новото офис пространство ще събере на едно място целия екип на компанията в столицата, който досега беше позициониран в три отделни офиса.

    Защо компанията реши да събере екипите си в София на едно място, каква ще е ролята на новия офис, какъв модел на работа ще следва и какви са бъдещите планове за развитие в страната? В деня на официалното откриване на новия офис по тези въпроси разговаряхме с Димитър Гълъбов – Изпълнителен Директор на Sutherland България, и Ивайло Бъчваров – Старши Директор Човешки Ресурси. Вижте какво коментираха пред Economy.bg, част от Jobs.bg.

    Как се стигна до решението за откриване на новия офис?

     Димитър Гълъбов: До откриването на новия ни офис се стигна съвсем логично с оглед на развитието, което претърпяхме през всички тези 15 години, в които компанията оперира в България. В един момент достигнахме дотам, че управлявахме хората си в София в три отделни офиса, което определено не беше най-ефективният ни вариант. От друга страна, с въвеждането на така наречения хибриден модел на работа установихме, че имаме сериозна нужда да реорганизираме изцяло начина, по който е структурирано пространството ни в офиса, така че да позволява на служителите ни да се срещат, да имат продуктивни разговори, интеракции, обучения и т.н., което изисква съвсем различен подход. Комбинацията от тези два фактора ни накара да направим тази стъпка. 

    Каква ще е функцията на новия офис и какъв е капацитетът му?
    Димитър Гълъбов: Това ще бъде единственият офис в София и обединяващ всичките служители на едно място. Оттук насетне ролята му ще бъде да поддържа нашите дългосрочни планове за развитие на бизнеса ни в България и увеличаване на дейностите ни тук. 

    Новият ни офис е разположен на три етажа на площ от над 5 000 квадратни метра. Работното пространство е организирано така, че да позволява на служителите да имат максимална интеракция един с друг. Имаме много споделени площи, в които те могат да работят заедно, но и да се забавляват и да празнуват своите успехи. Офисът ни има над 23 зали, в които могат да бъдат провеждани всякакви дейности, множество тренинг зали, както и над 520 работни места, които могат да бъдат резервирани в хибриден модел на работа.

    Къде се намира новият офис, как избрахте локацията и сградата?

    Димитър Гълъбов: Офисът ни се намира на изключително комуникативно място в сградата Balkan Business Center на булевард „Цариградско шосе“ в близост до The Mall. Изборът ни не беше труден, защото тази локация е доказала своите предимства откъм транспортни връзки, изглед към цяла София, както и с множеството опции за дейности около самия офис. Този офис не е на далечно разстояние от предишните ни такива, което беше съобразено с оглед на това да не усложняваме логистиката на колегите, които са свикнали с предишната локация. Всички тези фактори надделяха за този избор. Сградата е носител на множество сертификати за устойчиво развитие и зелена енергия и е съобразена с всички съвременни тенденции, които ни позволяват изключително удобен и ефективен начин на работа.

    Защо избрахте да инвестирате в офис пространство на фона на все по-широко налагане на работата от разстояние? 

    Ивайло Бъчваров: Решихме да инвестираме в нов офис с огромен фокус върху грижата за нашите служители и върху това да удовлетворим техните нужди и да отговорим на техните искания. Много важна тема за нас от гледна точка на хората ни е т.нар. Employee Experience или изживяването на служителите ни. Работим с около 2000 души с разнообразни интереси и занимания, на различни възрасти и с различни нужди. Някои от тях имат нужда да работят дистанционно, други да се срещат с колегите си и да имат среда за социални контакти. Някои са преминали вече през първоначалните си етапи на обучение и развитие, други пък имат нужда това да се случва на живо в офиса. За да можем да отговорим на това разнообразие от нужди, инвестирахме в този нов и прекрасен офис и вярваме, че това ще бъде една много добра стъпка в посока по-високо удовлетворение на служителите ни.

    Димитър Гълъбов: По време на пандемията преминахме през фаза, в която максимален брой служители работиха от вкъщи. Продължихме и стратегията си да наемаме хора от цялата страна, която остава непроменена. Вярваме обаче, че новият офис ще ни помогне да постигнем баланса, в който вярваме, а именно, че личният контакт и взаимоотношение не могат да бъдат заменени с никаква технология.

    Какъв модел на работа ще следвате и колко от хората ще работят в този офис? Споменахте, че имате колеги, които предпочитат да работят от вкъщи. Ще запазите ли тази  възможност и в бъдеще?
    Ивайло Бъчваров: Категорично ще запазим хибридния модел, който и в момента прилагаме в зависимост от различни фактори, като специфични изисквания на наши клиенти или пък нужди на нашите служители. Моделът на работа може да бъде изцяло дистанционен, хибриден, т.е. част от работното време да бъде от офис част, а друга част от дома, или изцяло от офиса. И занапред продължаваме да прилагаме този модел на работа, като сме създали и сме се обединили около едни принципни правила, на чиято база се случват изборът и решението по кой точно модел да работи конкретен екип или служител. Така че очакваме в офиса да работят различен брой хора в зависимост от периода.

    Има ли всеки служител собствено конкретно работно място?
    Ивайло Бъчваров:  Не. Това е една промяна в сравнение с предходния ни офис. В рамките на този нов хибриден модел на работа въведохме процес на резервиране на работно място, било то бюро или стая за срещи, или стая за провеждане на разговори. В момента сме в процес на утвърждаване на този модел и това ни дава първо по-голяма гъвкавост да разпределяме и да използваме пространството възможно най-ефективно. И второ, служителите имат предвидимост и знаят предварително къде трябва да се настанят в офиса, за да могат да извършват служебните си задължения. Няма никакво лутане, всичко е предвидимо, планирано и следва един много добре структуриран процес.

    Колко от хората ви вече работят в новия офис и какви са плановете Ви за наемане до края на годината?

    Ивайло Бъчваров: Всички програми вече са преместени тук и всички колеги, които работят изцяло или частично от офис, вече са релокализирани тук. Плановете ни за наемане на нови служители за тази година, както и за всяка една година са изцяло съобразени с нуждите на нашите клиенти. Пазарът на труда е предизвикателен, но смятаме, че ние като работодател имаме какво да предложим, така че очаквам 2023 да бъде много сходна на предходната година като разрастване на екипите. 

    Пазарът на труда у нас е доста предизвикателен. Каква стратегия за привличане и задържане на таланти следвате?

    Ивайло Бъчваров:  Съдърланд е много специфична компания, която има какво да предложи на пазара на труда в България. Това е една от малкото компании, в които един човек може да работи за световни брандове и глобални компании и да научи много от тях. Освен това в компанията имаме невероятни професионалисти, мениджъри и експерти с дългогодишен опит в тази индустрия и от които младите таланти могат да научат много. И не на последно място, ние много добре следим пазара на труда, как той се променя, какво се случва, какви са нуждите на кандидатите за работа, и смятаме, че предложенията, които отправяме към наши нови служители, отговарят както на актуалните условия на пазара на труда, така и на техните нужди.

    Какво бихте казали на хората, които планират да се присъединят към компанията?
    Ивайло Бъчваров: Бих им казал да бъдат смели в мечтите си и действени да ги реализират. Може би това, което наистина прави разликата, е действието. Активно да търсиш това, от което имаш нужда както като кариерно развитие и професия, така и като знания и опит, които можеш да получиш от колегите си или от лидерите си. Активната позиция ти да си двигателят и ти да движиш кариерата си, винаги се отплаща.

    Как се развиват офисите Ви в другите два града – Варна и Бургас? Планирате ли нещо ново там, увеличаване на екипите?

    Димитър Гълъбов: Офисите ни в градовете Варна и Бургас се развиват изключително добре и ние продължаваме да инвестираме там. По същия начин, както и тук ние ги реорганизираме, така че да позволяват хибриден модел на работа с максимална възможност за колаборация на между служителите. А нашето развитие там продължава без промяна. Наскоро добавихме нов клиент във Варна. В Бургас продължаваме нашия растеж. Така че плановете ни за развитие остават абсолютно непроменени. На този етап във всеки от двата града Варна и Бургас работят над 350 служителяи, като нашите планове са да продължим да ги разрастваме. Трите града – София, Варна и Бургас, ни дават много добра възможност да покрием страната, като всеки от тях служи за регионален хъб, чрезв който управляваме хората в целия регион.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Съдърланд Глобъл Сървисиз България ЕООД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк