сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2190 прочитания

    Как фалитa на SVB ще се отрази на технологичния сектор и на стартъп компаниите?

    Вижте коментарите на Ивайло Симов - Managing partner на Eleven, Милен Иванов - Managing partner на Sofia Angels Ventures, Явор Гочев - Senior Investment Manager в Innovation Capital и Калоян Кирилов - инвестиционен банкер и основател на Синерджи Груп
    15 март 2023, 17:30 a+ a- a

    Крахът на SVB крие ли риск за световната финансова система? Как този фалит ще се отрази на технологичния сектор и на стартъп компаниите? Има ли рискове от подобен сценарий и у нас? Ще има ли още фалити?

    Потърсихме отговорите на тези въпроси от Ивайло Симов - Управляващ партньор на Eleven, Милен Иванов - Управляващ партньор в Sofia Angels Ventures, Явор Гочев - Senior Investment Manager в Innovation Capital и Калоян Кирилов - инвестиционен банкер и основател на Синерджи Груп.

    Ивайло Симов е сред основателите и управляващ партньор на Eleven, един от най-активните фондове за рисков капитал в Югоизточна Европа с над 150 инвестиции. Ивайло е сред пионерите в областта на дяловото инвестиране в България. Той започва кариерата си като финансов анализатор в Кеърсбек, един от първите подобни фондове в страната, а впоследствие става инвестиционен мениджър и по-късно директор на Global Finance, където участва в някои от най-големите сделки по придобивания в региона. С Eleven стремежът му е да подкрепя местните предприемачи в постигането на глобален успех и да променя позитивно venture capital индустрията в Югоизточна Европа.

    Американският регулатор и английските власти реагираха много бързо и "спасиха" положението, но крахът на SVB все пак доведе до спад на акциите на много банки по цял свят. Тепърва ще се правят изводи и най-вероятно ще се въведат нови регулации. Другото, което стана ясно, е, че банка вече не се убива най-лесно с вестник, а със социалните мрежи.

    След Wirecard и Railsbank това е третата и най-голяма финансова институция, тясно свързана с технологичния сектор и стартъпите, която фалира. SVB бяха една от най-гъвкавите банки за стартъп компании, включително за стартъпи, притежавани от чужденци, които искат да си отворят сметка в САЩ или UK. Със сигурност затварянето на SVB e лоша новина за стартъп екосистемата най-вече в САЩ и Великобритания, но тъй като това са и двата най-развити VC пазара, ефектът ще се усети и в Европа с допълнителна изнервеност на инвеститорите и съответно продължаващо понижение на оценките на компаниите.

    Не бих казал, че има риск от подобен сценарий у нас. В България рисковете си остават по-скоро тип КТБ.

    Дали ще има още фалити? По-скоро очаквам сливания или поглъщания на по-малките банки. По същество това се случи с английското подразделение на SVB, което беше придобито за $1 от HSBC. От друга страна винаги след подобни събития има "flight to safety", т.е. всички търсят по-сигурно място за парите си. От тази гледна точка според мен предстоят трудни времена за всички нео и крипто банки.

    Милен Иванов е Управляващ партньор на Sofia Angels Ventures. Милен е сериен предприемач. Бил е 5 години е директор за България на pre-seed акселераторa Founders Institute и в момента е член на журито в EIC Accelerator към Европейската комисия. Той е и съосновател и председател на най-голямата мрежа от ангели в България – CEO Angels Club.

    Не мисля, че точно фалитът  на SVB крие риск за крах на световната финансова система, но това е определено критично събитие за световната стартап екосистема и "черешката на тортата" , която никой не искаше в тези настроения за световна рецесия. Определено е симптом за много неща, но като цяло мисля, че е в резултат от натрупани кризи ( включително и Covid пандемията) и лош рисков мениджмънт. Мисля, че правителствата ще реагират, за да спасят компаниите, защото там се "коват" иновациите на бъдещето и те са от фундаментално значение за следващите 5-10 г. прогрес. Доста стартъп компании няма да оцелеят, но НЕ конкретно заради невъзможността да си осигурят достъп до депозитите, а заради това, че ще се влоши цялостно целият пазар за рисков капитал и отдръпването на инвеститорите от много рискови и скъпи компании, които нямат разумен бизнес модел. От друга страна, това ще доведе до по-ниски оценки, които вече бяха тръгнали надолу, и до отрезвяване на нагласите и очакванията на предприемачите, които ще разберат, че трябва да се градят печеливши бизнеси, а не такива, които да "продават" само мечти и чешат егото си.

    Не мисля, че поради тези причини, има рискове за подобен сценарий у нас. Фалити са възможни и за местни компании, но ще има и много добри възможности за разумните предприемачи, които успеят бързо да оптимизират разходите си, и инвеститорите, които ще могат да участват в сделки на много по-смислени цени с трезв разум. Същевременно добрите компании трябва да се подкрепят докато бурята отмине. Все още има доста капитал на българския и световния пазар. 

    Явор Гочев e Senior Investment Manager в Innovation Capital. Той има бакалавърска степен по бизнес мениджмънт от University of Dundee, Шотландия и магистър по иновации и предприемачество от Copenhagen Business School, Дания. През последните пет години той помага на стартиращите фирми да валидират своите бизнес модели и да превърнат идеите си в устойчив бизнес. Явор е старши инвестиционен мениджър в Innovation Capital, инцестиционен фонд, управляващ 21 милиона евро, който подпомага стартиращи компании в България.

    Допреди няколко дена много малко хора бяха чували за SVB, макар и да става дума за банка, която е в топ 20 в Америка. В днешно време информацията се разпространява с невероятна скорост и вече всички знаят за банката и нейния фалит. Това със сигурност има отзвук по целия свят. От днешна гледна точка е много лесно да видим фактите и да кажем, че е било ясно, че SVB ще изпадне в затруднено положение, но е трудно да направим прогноза за ефекта върху световната финансова система и възможността за spillover ефект и фалит на други банки. Основната причина SVB да фалира е това, че нейните клиенти загубиха вяра във възможността на банката да им осигури достъп до депозитите. Това стана в рамките на 1-2 дена и причината беше, че Силициевата долина е изключително свързана и информацията се разпространява мълниеносно. Това, което прави Силициевата долина меката на иновациите и стартъпите – достъпа до експертиза и изключителна мрежа от инвеститори и предприемачи, всъщност се оказа и в основата на фалита на SVB. Разбира се, недалновидните решения, взети от банката, не са за подценяване и тук идва въпросът защо регулаторите не са предприели мерки по-рано. Още повече, имайки предвид, че това не е типична банка по отношение на продуктите, които предлага (venture debt e eдин пример). Дори и при най-малкото съмнение компаниите предпочитат да преместят своите депозити или да ги изтеглят, като това поражда така наречения bank run. В този случай липсата на достатъчно много ликвидни активи означава, че изпадаш в несъстоятелност. Дали ще има следващи фалити, зависи до голяма степен от вярата на хората в банките и от паниката, която се създава. Ако хората вярват, че парите им все още са на сигурно място, няма да има фалити, но в следващите седмици със сигурност ще има сътресения за банковия сектор. Тези сътресения обаче могат да изкарат на повърхността проблеми, които са били пропуснати или подценявани, като това е най-трудното нещо за прогнозиране.

    Риск за подобен сценарий в България няма поради факта, че SVB е банка, която обслужва специфична ниша от компании в технологичния сектор, финансирани с „рисков капитал“. Най-вероятно има 4-5 български компании, които имат сметки в SVB, но както знаем, регулаторите в САЩ гарантираха депозитите до пълния им размер, така че не би трябвало да има никакви проблеми за българските стартъпи със сметки в SVB. Ефект върху технологичния сектор и компаниите, финансирани с „рисков капитал“, със сигурност ще има. Този ефект ще засили тенденцията, която започна през изминалата година за понижаване на оценките на компаниите. Инвеститорите ще станат още по-предпазливи по отношение на типа компании, които финансират, а рундовете за набиране на капитал ще отнемат повече време. Това със сигурност ще направи оцеляването на технологичните стартъпи по-трудно поради ограничената възможност за привличане на свеж капитал, който да подкрепи техния растеж. Това най-вероятно ще намали техните оценки, което ще е в ущърб и на настоящите им инвеститори, но ще има положителен ефект за охлаждане на пазара, защото спокойно можеше да кажем, че той беше близо до прегряване през изминалите години.

    Калоян Кирилов е инвестиционен банкер и основател на Синерджи Груп. Автор на няколко книги като "Стартъп в БГ" и "Как да продам фирмата си?"

    Фалитът на SVB се оказа доста голяма новина за финансовия свят, дори в България. Последните 1-2 дни всички основни телевизии и медии коментираха темата. Ако погледнем обективно на новината, този фалит на „стартъп банката" както наричат SVB, не би трябвало да има някакъв съществен ефект върху България, защото много малко български стартъпи имат някаква експозиция към банката. Сигурно се броят на пръстите на едната ми ръка.

    Ако обаче човек се замисли, този фалит най-вероятно е предвестник на една голяма финансова криза. От почти година редица експерти предупреждават, че световната икономика предстои да изпадне в рецесия и че ще настанат трудни времена. Тази теза все още е само говорене, но все повече наченки на този процес се наблюдават. В основата на всяка една икономика е доверието и нагласата за това какво ще се случи в следващите 6-12 месеца. Ако нагласите са негативни, всеки един инвеститор се чувства несигурен и спира да инвестира. Всеки един потребител ограничава потреблението.

    Ние в България забравяме, че лихвите по ипотечните кредити в САЩ вече са 6-7%.  Товатепърва ще дава резултат върху потреблението и печалбите на компаниите. Печатането на пари също спря. Всички знаеха, че царят е гол, но никой не искаше да го каже. Сега едно такова събитие като фалита на SVB може да е знакът, или така нареченият черен лебед, който за съжаление, да отприщи спиралата надолу към рецесия.

    Конкретният фалит ще доведе до намаляване на оценките на стартъпите и до ограничаване на финансирането на стартъпите. Просто всички играчи ще станат много по-предпазливи и консервативни във всичко, което правят. Това е масло в огъня за идването на финансовата криза.

    А както казват: „Когато Америка кихне, Европа се разболява“. Дори в моята практика на M&A консултант виждам как собствениците на големи български компании вече сериозно се замислят за всяка една нова инвестиция. Всеки е затихнал в очакване на бурята.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 9 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 13 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 13 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд