четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2775 прочитания

    Какви ще бъдат основните промени от ChatGPT за бизнеса и хората?

    Economy.bg попита лидери във водещи технологични компании в страната
    02 февруари 2023, 10:07 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече сериозно внимание. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да промени много неща. Какви ще бъдат основните промени от ChatGPT за бизнеса и хората, Economy.bg попита ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. Вижте какво прогнозираха: 

    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision. Снимка: Личен архив

    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

    Според мен бизнесите и хората ще станат много по-продуктивни с помощта на инструменти като ChatGPT. Най-вероятно ще е game changer по отношение на задаващата се икономическа криза и нарастващата инфлация. По-продуктивните бизнеси и работещи хора ще стигат до големи резултати, постигнати с малко усилия.

    Различни бизнес проблеми и въпроси, които са необходими за разрешаването на даден проблем, могат да се решат в рамките на часове в сравнение с търсенето от библиотеки и селектирането на релевантна информация. Дори платформи като Google изглеждат бавни при извършване на проучване.

    Все повече професии, които могат да се автоматизират, ще бъдат заменени. В резултат на това  цялата икономическа система ще трябва да се промени бързо, глобалното богатство ще нарасне, работещите ще са устремени към креативност, нови идеи и неща, които не можем да си представим и в sci-fi филмите.

    Михаил Панайотов - CTO на TechPods. Снимка: Личен архив

    Михаил Панайотов - CTO на TechPods

    ChatGPT е един наистина впечатляващ продукт, който вече променя бизнес реалността със стряскащи темпове, и то през просто един силно лимитиран уеб интерфейс. Съвсем скоро обаче предстои отваряне на API интерфейса за трети страни, което ще позволи на бизнеси и предприемачи да инкорпорират бота в свои продукти. Възможностите, които се отварят са невъобразими. Представете си например производител на 3D принтери, който пуска нов модел на пазара с Amazon Alexa и ChatGPT интеграция. Извиквате: Alexa, tell my 3D printer to build a modern photo frame 15 by 10 centimetres with a heart shape in the upper right corner, Alexa апликацията изпраща към ChatGPT интерфейса този текст, а бота директно връща готов G-Code за печат към принтера. И имате подарък за Свети Валентин. Съвсем скоро този тип продукти ще са по рафтовете в магазините.

    Индийският туроператор Travel Professor вече е интегрирал ChatGPT през неофициално reverse engineered API към своята платформа. През интерфейса на Facebook Messenger ChatGPT „разговаря с потребителя“, уточнявайки предпочитания за дестинации, какъв тип хотели предпочита, има ли деца и всякакви други въпроси, които биха ни вълнували, когато търсим къде да почиваме. След което връща списък с индивидуално подбрани дестинации спрямо тези предпочитания. През следващите месеци предстои да виждаме лавина от подобни примери.

    ChatGPT е мощен инструмент, правещ нагледно показно на днешните възможности на Изкуствения интелект, но на мен ми се иска да поговорим за неизбежно настъпващите промени от един по-птичи поглед. Защото картинката е по-голяма.

    Дълги години, столетия и хилядолетия, икономическият растеж е бил функция основно на природни ресурси. Обществата, които се намирали в по-благоприятна откъм ресурси среда просперирали повече и прогресирали по-бързо. С обуздаването на енергията от волския впряг през парната машина до изобретенията на Едисън фокусът започнал да се измества от количеството ресурси към тяхното по-ефективно оползотворяване. Богатите европейски икономики нито имат ценните метали на Азия и Африка, нито фосилните горива на Близкия изток. С настъпването на информационната ера, икономическият растеж започна да се опира на нов пилон – интелектуалният капитал. Ще цитирам Ювал Ноа Харари: „Силициевата долина няма силициеви мини, а бизнесите за трилиони долари са изградени върху това, което е в умовете на инженерите и предприемачите, не върху това, което е в земята под краката им“.

    Икономическият растеж обаче периодично се удря в стъклен похлупак – когато производителността достигне своя максимален капацитет. За 2022 средният икономически растеж в ЕС е 3%, а средната инфлация – над 13%. Тази година ситуацията ще е дори по-тежка. Тази икономическа реалност е аналогична при всички развити икономики, където се наблюдаваше икономическо забавяне и много преди днешните глобални фактори. Достигнали сме поредния стъклен похлупак.

    Изкуственият интелект ще е онзи фактор, който ще счупи този похлупак. Това е исторически за човешкия вид инструмент, който ще повиши производителността ни в пъти. А ChatGPT играе ролята на iPhone през 2007 – продуктът, който бе катализатор за преобразяването не просто на мобилната индустрия, а на света такъв, какъвто го познавахме преди това. 

    Зад ъгъла се задава качествено нова реалност.

    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42. Снимка: Личен архив

    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42

    Искам да отбележа, че казаното по-долу е мое лично неекспертно мнение. Ползвам редица Generative AI софтуери, включително ChatGPT от самото начало, но опитът ми е потребителски.

    Най-просто казано, ChatGPT е софтуер, способен да генерира отговори на зададени въпроси или да предсказва следващите думи, които бихте написали в документ, имейл или дори програмен код. Чатботът е захранен с огромен текстов корпус (еквивалента на 3 милиона романа), включително с непроверено съдържание от интернет. След това е трениран и донастройван ръчно от хора, за да изгради модел, който да определя „най-верния“ или „подходящ“ отговор от множеството, които вътрешно генерира. Най-впечатляващото е, че резултатният текст не е дословно копиран от изходния, ползва богат речник и професионален изказ.

    Изпитвам смесени чувства към ChatGPT и считам, че технологията има огромен потенциал, но нарочно беше пусната прекалено рано с цел да бъде първа на пазара и да привлече огромен интерес и инвестиции (и очевидно постигна целта си).

    Трагикомичен пример за това, че OpenAI избързаха е, че когато попитах ChatGPT за десет причини, които го правят опасен за човечеството, той отговори, че може да доведе до пристрастяване, да експлоатира хора (особено деца), да разпространява омраза, фалшиви новини и пропаганда и т.н. На въпроса защо може да бъде полезен, отговори, че помага на хората да завързват нови приятелства...

    Тъй като за положителните качества на чатбота се пише много, искам да предупредя за опасностите от неговата употреба и нека читателите ви преценят сами дали и как ChatGPT ще повлияе на личния им живот или бизнеса им.

    Първо, ChatGPT не е интелект и не може да разсъждава без значение колко пъти ще срещнете името му в близост до AI или изкуствен интелект. Чатботът не може да създава нищо ново и иновативно и не може да решава проблеми, за които няма известно решение. Човешкият мозък съдържа 100 милиарда клетки, свързани в безброй синаптични връзки и към днешна дата нито едно направление на науката не разбира как точно функционира (ние сме едно чудо на чудесата). Аз лично не бих се тревожил за създаването на „естествен” интелект (AGI), който напълно да замени човека в каквато и да е интелектуална дейност в следващото столетие. 

    Ето и някои от сериозните проблеми на ChatGPT.

    OpenAI най-открито споделят, че понякога чатботът се обърква и може да даде грешен или подвеждащ отговор или да не „разбере“ правилно въпроса ви. ChatGPT, обаче се „чувства длъжен“ да отговори, дори и отговорът да бъде абсолютно погрешен. Особеното тук е, че не знаете дали отговорът е 5%, или 100% грешен. Това го прави абсолютно безполезен (да не кажа вреден) за здравни, финансови, правни или каквито и да е съвети. Най-важното е, че вие трябва да разбирате материята и да знаете повече от ChatGPT, за да може да проверите информацията в отговора му. В противен случай рискувате да използвате напълно погрешна такава. А ако знаете повече от бота, нужен ли ви е наистина?

    Моделът е трениран с информация до 2021 година и всичко, което се е случило след това, му е неизвестно. Чатботът винаги ще бъде „назад“ от събитията в света и информацията, която човечеството генерира ежедневно. Включително всяка нова информация, която може да опровергае научни „факти“ и теории, като миазмата или френологията. Следователно, отново рискувате да използвате остаряла или вече погрешна информация.

    Както споменах в началото, част от текста, с който е трениран ChatGPT е непроверена (немодерирана) информация от интернет. Това крие риска чатботът да произведе отговор, който съдържа предубеждения или омраза (за което сме си виновни ние хората). Следователно, както и при социалните мрежи, моделът има нужда да се модерира непрекъснато от армия от хора, за да отсява ужасната и опасната информация и да не заучи неподходящо съдържание. При скоростта, с която се генерира информация в интернет, този модел на модериране е обречен на неуспех. Остават и въпросите „кой бръсне бръснаря“ или кой модерира модераторите и коя информация е неподходяща, или дори опасна.

    OpenAI предупреждават, че информацията, която ChatGPT ползва, може да включва и такава с авторски права. Към момента не съществува организация, която да регулира AI софтуер и аз лично предричам бум на съдебни дела за плагиатство, както и огромни печалби на компаниите, които са създали или създават софтуер за откриването на такова. Възможно е притежателите на интелектуалните права да измислят съвместен финансов модел с OpenAI, при който съдържанието им може да се използва, но никой не знае как ще се развият нещата.

    ChatGPT естествено засилва мързела у хората, тъй като човешкият мозък е оптимизационна машина и прави всичко възможно да свърши възможно най-малко. Доказателство за това е, че ученици и студенти вече го използват, за да пишат есета и вземат изпити въпреки всички проблеми, които описах. Учителите са обречени да гадаят дали написаното от ученика е оригинално, или генерирано от чатбота. Не е учудващо, че учебната система на Ню Йорк го забрани в публичните училища. Сигурен съм, че много други щати и държави ще ги последват. 

    Според мен ChatGPT е прав, че може до доведе до зависимост и тази зависимост крие риска да убие естественото любопитство, жаждата за знания и креативността у хората. Дано не съм прав.

    И последно, да не забравяме, че ChatGPT се предлага от OpenAI LP - частна стопанска организация (за печалба) и за обикновените хора като нас е „черна кутия“ - няма нужда да разбираме как точно работи или как се модерира съдържанието. Компанията, в която в момента се инвестират милиарди долари, в един момент ще има една единствена цел - да добави още няколко цента към цената на акциите си, но не е ясно на каква цена. OpenAI могат да ви спрат достъпа със или без причина, а ако нещо се обърка, ще ви заплатят неустойка до $100. Помислете си дали искате да основете новия си бизнес върху ChatGPT, или не.

    Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace. Снимка: Личен архив

     Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace

    Основната промяна ще настъпи в задачите, които не изискват особено високо ниво на креативност и задълбочено разбиране. ChatGPT и подобните системи са обучени с огромно количество данни и може да се каже, че съдържат в себе си обобщение на голяма част от човешкото знание. Това им позволява да се справят отлично със сравнително общи задания и да генерират отговори, неразличими от човешките. Приложението им в сфери, които не изискват задълбочено разбиране на дадена материя, е неизбежно, защото използването на такива системи е икономически по-изгодно.

    Но дори и за по-сложни задачи, изкуственият интелект ще бъде от помощ. Процесите могат да бъдат оптимизирани по няколко начина. Например човек може да използва ChatGPT да генерира текст, служещ за основа, която да се редактира или върху която допълнително да се надгради. Има и ситуации, в които може да се генерират няколко различни версии по дадена задача и от нас да се изисква само да подберем най-подходящата. Постепенно ще разберем кои са силните и слабите страни на този тип инструменти и как най-продуктивно да ги включим ежедневните си задачи.

    Като цяло нашето мнение е, че и хората, и бизнесът трябва да разглеждат подобни системи като инструмент, който да улесни и подобри работата им, а не като нещо, което може самостоятелно и без наблюдение да решава сложни проблеми.

    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions. Снимка: Личен архив

    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions

    ChatGPT ще направи приложенията с изкуствен интелект достъпни до много по-широка аудитория. Това вече се вижда по голямата популярност, на която технологията се радва в социалните мрежи. Бързам да успокоя, че все още няма изгледи изкуственият интелект да ни завладее. Далеч по-вероятно е естественият ни интелект да се оттегли: в интернет има множество примери за безрезервно вярване на твърденията, генерирани от ChatGPT, и яростното им защитаване, както и точно обратното – фанатични конспиративни теории за злонамереността на чатбота заради неверни твърдения.

    За съжаление, е много вероятно случаите на злоупотреба с ChatGPT да надхвърлят ползите от използването му. Това би довело до обществено недоверие към технологиите като цяло. Ето защо след 20 години ще са популярни етикети като „продукт без изкуствен интелект“ и „ръчно генериран текст“.

    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България. Снимка: Личен архив

    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България

    Всеки нов проект и модел на изкуствен интелект носи рискове и очаквания на пазара. Промените не могат да бъдат избегнати, но смятам, че не е възможно да се предвиди точното влияние и резултатите от промените. Ще има по-достъпни потребителски услуги и ще има повече техники за измами. Представете си фишинг имейл, генериран от ChatGPT индивидуално за вас и въз основа на вашия социален профил – вашият спам филтър ще го маркира ли като опасен? Предполагам, че не.

    Що се отнася до ChatGPT, въпреки че резултатът от това автоматично генериране на текстове и способността за поддържане на диалог са поразителни, самите компютри могат да идентифицират генерирано от AI съдържание с голяма вероятност и това може да доведе до няколко други последствия.

    Бих предположил, че масовото въвеждане на подобни технологии към различните потребителски услуги ще създаде допълнителна разделителна линия между бедни и богати. Ниската цена ще стимулира създаването на съдържание за масовата публика с ИИ, докато тези, които са свикнали с по-високи стандарти, ще плащат повече за съдържание, създадено от хора. Цената на човешкото творческо съдържание ще се увеличи, но само ако създателят е известен. Ако това се случи, средната класа ще загуби творчески работници – или сте известни, или сте бедни. Всички творения на средно ниво ще се конкурират с ИИ и като се има предвид цената, хората няма да устоят в тази битка.

    Подобно нещо ще се случи и с обслужването на клиенти. Евтини чатботове за широката публика и по-скъпи ексклузивни услуги за богатите.

    Виждали сме тази тенденция, когато обслужването на клиенти беше изнесено от САЩ и Европа на места с по-нисък стандарт на живот. Цените паднаха след известно време, но качеството на услугата също  спадна значително. Предполагам, че по същия начин в страните с по-висок стандарт промените ще намалят средното ниво на заплащане на услугите, както и качеството на съдържанието, докато в по-малко благоденстващите райони на света това ниво ще се повиши в някаква степен.

    Бизнесът ще премине към тази технология въпреки опасенията поради по-ниските разходи и рискове. Хората са си хора, те изискват и заслужават справедливо отношение, компютрите – не. Като се има предвид общата тенденция, по-ниското качество на услугите няма да изплаши потребителите поради ценовите отстъпки, които ще получат. Тези отстъпки или по-скоро липсата на увеличение на цените ще дойде с цената на по-малко ангажирани хора.

    Очаквайте още коментари на технологични лидери.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк