петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    995 прочитания

    Заради изискване на ЕС: Google ще променя продукти и услуги

    Така ще се гарантира спазването на правилата на ЕС за защита на потребителите
    26 януари 2023, 16:50 a+ a- a

    Затруднявали ли сте се някога да разберете дали купувате директно от Google или от друга марка, или да намерите информация за окончателните разходи? За да приведе допълнително практиките си в съответствие с правото на ЕС — главно във връзка с липсата на прозрачност и ясна информация за потребителите — Google се ангажира да въведе промени в няколко от своите продукти и услуги, съобщават от Европейската комисия.

    След диалог, започнат през 2021 г. с мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите (МСЗП), координиран от Европейската комисия и ръководена от органа на Нидерландия за защита на потребителите и пазарите и белгийската генерална дирекция за икономическа инспекция, Google се съгласи да предприеме действия по проблемите, посочени от органите, и да въведе промени в Google Store, Google Play Store, Google Hotels и Google Flights, за да гарантира спазването на правилата на ЕС за защита на потребителите.

    Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви: "Все повече потребители използват интернет, за да резервират почивките си, да пазаруват или да прочетат отзиви. Потребителите в ЕС имат право на ясна и пълна информация, за да могат да правят информиран избор. Ангажиментите, поети от Google, са стъпка напред в тази посока. Призоваваме Google да спазва изцяло Регламента относно блокирането на географски принцип, като гарантира, че потребителите могат да се ползват от едни и същи права и да имат достъп до едно и също съдържание, независимо от това къде се намират в ЕС".

    След диалога Google се ангажира да ограничи способността си да прави едностранни промени, свързани с поръчките, що се отнася до цената и отмяната, и да създаде адрес на електронна поща, предназначен само за органите за защита на потребителите, за да могат да подават сигнали и да искат бързо премахване на незаконно съдържание.

    Google се съгласи да въведе редица промени в практиките се, като например:

    Google Flights и Google Hotels: Да дава ясна информация на потребителите дали сключват договор пряко с Google или той действа просто като посредник; да посочва ясно използваната референтна цена, когато на платформата се рекламират отстъпки, както и факта, че отзивите в Google Hotels не се проверяват; да приеме същите ангажименти за прозрачност като другите големи платформи за настаняване, що се отнася до начина, по който представя информация на потребителите, например за цените или наличността.

    Google Play Store и Google Store: Да предоставя ясна преддоговорна информация за разходите за доставка, правото на отказ и наличието на възможности за ремонт или замяна. Освен това Google ще улесни достъпа до информация относно компанията (напр. юридическо наименование и адрес) и ще осигури възможности за директен и ефективен контакт (напр. със служители по телефона); да поясни как да се разглеждат версиите на Google Play Store в различните държави и да информира разработчиците за задълженията им съгласно Регламента относно блокирането на географски принцип да направят приложенията си достъпни в целия ЕС, както и да даде възможност на потребителите да използват платежни средства от всяка държава от ЕС.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla