събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  460 прочитания

  Microsoft възстанови облачните си услуги

  Прекъсване на мрежата доведе до спиране на платформата Azure, заедно с услуги като Teams и Outlook
  25 януари 2023, 16:11 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Microsoft Corp заяви, че е възстановила всичките си облачни услуги, след като прекъсване на мрежата свали облачната платформа Azure заедно с услуги като Teams и Outlook, използвани от милиони по целия свят, предаде „Ройтерс“.

  Страницата за състояние на Azure показва, че услугите са засегнати в Америка, Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка. Само услугите в Китай и платформата за правителства не бяха засегнати.

  До късно сутринта Azure каза, че повечето клиенти би трябвало да имат възобновени услуги след пълното възстановяване на Microsoft Wide Area Network (WAN).

  Прекъсването на Azure, която има 15 милиона корпоративни клиенти и над 500 милиона активни потребители, според данни на Microsoft, може да повлияе на множество услуги и да създаде ефект на доминото, тъй като почти всички най-големи компании в света използват платформата.

  По време на прекъсването потребителите се сблъскаха с проблеми при обмена на съобщения, присъединяването към разговори или използването на функции на приложението Teams. Microsoft Teams, използван от повече от 280 милиона души в световен мащаб, представлява неразделна част от ежедневните операции за фирми и училища, които използват услугата, за да извършват разговори, да планират срещи и да организират своя работен процес.

  Според страницата за състоянието на компанията сред другите засегнати услуги са Microsoft Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business.

  Бизнесът става все по-зависим от онлайн платформите, след като пандемията предизвика преминаване на повече служители, работещи от вкъщи.

  По-рано Microsoft съобщи, че е установила, че възниква проблем с мрежовата свързаност с устройства в Microsoft WAN. Това се отразява на свързаността между клиентите в интернет към Azure, както и на свързаността между услугите в центровете за данни, се казва в съобщението.

  По-късно компанията съобщи в Twitter, че е отменила мрежова промяна, която смята, че причинява проблема, и използва „допълнителна инфраструктура за ускоряване на процеса на възстановяване“.

  Microsoft не разкри броя на потребителите, засегнати от прекъсването, но данните от уебсайта за проследяване на прекъсвания Downdetector показаха хиляди инциденти на различни континенти. Сайтът Downdetector проследява прекъсванията, като събира отчети за състоянието от различни източници, включително потребители.

  Облачният бизнес на Microsoft помогна да се укрепи печалбата ѝ за второто фискално тримесечие. Компанията прогнозира, че приходите за третото тримесечие в така наречения интелигентен облачен бизнес ще бъдат 21,7 до 22 милиарда долара въпреки опасенията, че доходоносният облачен сегмент за големите технологични компании може да бъде силно засегнат, тъй като клиентите искат да намалят разходите.

  Делът на Azure на пазара на облачни изчисления се повиши до 30% през 2022 г., следвайки AWS на Amazon, според оценки на BofA Global Research.

  Прекъсванията на платформите на големите технологични компании не са необичайни, тъй като няколко компании, вариращи от Google до Meta са изпитали прекъсвания на услугите. Azure, вторият по големина доставчик на облачни услуги след Amazon, се сблъска с прекъсвания миналата година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България