четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3713 прочитания

    Какво е бъдещето на ИТ индустрията в България? (1 част)

    Как си представят развитието на ИТ индустрията в България попитахме лидери на водещи технологични компании в страната
    06 януари 2023, 10:43 a+ a- a

    През 2022 Economy.bg попита ИТ лидери във водещи компании в България как си представят развитието на ИТ индустрията в страната през следващите години. В поредица от статии ви припомняме техните прогнози (1 част):

    Иван Димитров - Управител на Бианор Сървисиз

    ИТ индустрията в България е и ще продължи да бъде най-динамично развиващият се бизнес. Това, което донякъде ни спъва, е пазарът на труда, както и липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Някои колеги създадоха различни ИТ академии и това е добро начало, но искрено се надявам да направим следващата стъпка в подобряване на държавната образователна система.

    Вече се вижда тенденция на българи, които се връщат от чужбина. Вярвам, че това ще продължи и ще можем да привлечем все повече от тях обратно в страната. Очаквам появата на нови и успешни стартъпи, както и обединяване и окрупняване на част от IT бизнесите с цел постигане на все по-сериозни цели.
    Вижте цялото интервю с Иван Димитров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Михаил Панайотов - Съосновател и Главен Технически Директор на TechPods

    Все така бурно и все така с остър недостиг на кадри. Няма как да е друго.

    Днес почти няма бизнес, който да не заделя ресурс за внедряване и поддържане на софтуерни решения в помощ на своята дейност. Интегрират се нови технологии в бизнес процесите, управлението на ресурси, производството. Наблюдаваме тенденцията много компании да закриват физическите си обекти и да се пренасят изцяло в онлайн пространството. Дори принципно консервативните банки, застрахователни и кредитни компании вече активно навлизат в дигиталния свят с ново поколение продукти и услуги. На прага сме на няколко технологични революции, които през следващите десет години вероятно още по-силно ще изменят пазара на труда. Ще станем свидетели на масова автоматизация на производства, управление на процеси през IoT мрежи от сензори, изкуствен интелект, виртуална реалност, мета-вселени. Всичко това изисква наличието на огромно количество софтуерни таланти.

    България е активен участник в тези процеси, но за съжаление, предимно като подизпълнител. Едно от големите предизвикателства пред създаващите продукти технологични компании в България е достъпът до финансов ресурс. Големите инвестиционни фондове се намират в САЩ, не в Европа, още по-малко в Източна Европа. А и пазарът също е отвъд океана. Положителното в случая е, че част от създателите на първата вълна български компании, като „Телерик“ например, проправят път и помагат на новото поколение ИТ предприемачи да достигат до недостъпни преди това ресурси и пазари. Аз съм оптимист.
    Вижте цялото интервю с Михаил Панайотов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Иван Петров - VP Software Engineering в Paysafe

    ИТ индустрията в България и в момента е на едно много добро ниво и се надявам капацитетът, който имаме като знания и способности да се запази и занапред. Проблемът с намиране на качествени кадри става все по-очевиден. Един от начините за справяне с него е колеги от индустрията да не пропускат възможност да помагат на училищата и университетите чрез различни стажантски програми, лекции и спонсорства на млади талантливи ученици и студенти.

    С неизбежното повишаване на заплатите в България ние постепенно преставаме да бъдем интересни за чуждестранни инвеститори, привличани само от ниските разходи. Това води до компенсиране с все по-добро качество на продуктите и услугите, които предлагаме, но и със зрялост по отношение на продуктов мениджмънт и реализиране на сложни и комплексни проекти. Гордея се да споделя, че в Paysafe сме изключително напредничави и по отношение на Diversity and Inclusion. Като международна компания имаме офиси в държави с установени традиции във включването и приобщаването на различни групи и на местно ниво интегрираме и надграждаме опита, на който стъпваме.
    Вижте цялото интервю с Иван Петров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Иван Александров - Основател и Изпълнителен Директор на eBag

    IT индустрията е най-оптимистичният сектор в България. Това е защото развитието на този сектор и висококвалифицираните и образовани кадри в него могат да отговорят на световните стандарти.

    Вярвам, че темпът на развитие ще е много по-висок от останалите сектори, но остава да отговорим на основното предизвикателство със създаването и задържането на професионалисти. Иновациите са полезни и в този аспект, защото вярвам, че всеки служител търси освен добро заплащане и добра среда на работа, но и възможности за професионалното си развитие.
    Вижте цялото интервю с Иван Александров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Атанас Райков – Старши Директор „Развитие топ държави“ в Rakuten Viber

    ИТ индустрията в България преминава през много важна трансформация, при която се появяват все повече, по-големи и по-успешни компании, които имат собствен глобален продукт за сметка на компаниите, които са фокусирани върху аутсорсинг.

    Това е изключителна възможност да развием толкова много ключови компетенции в хиляди кадри, които след това ще могат да стартират и надстроят на местна почва все по-големи успехи!
    Вижте цялото интервю с Атанас Райков за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Драгомир Николов - Старши Директор Развойна Дейност във VMware - CPBU

    ИТ индустрията у нас ще продължава да се развива с глобални темпове, като привлича компании от различен мащаб и сфери на дейност. Очаквам в скоро време да видя и първия български еднорог.

    Днес и в следващите 10 години технологичният сектор ще е атрактивно място за работа и професионално развитие в България. Пандемията направи пазара за таланти още по-глобален и в бъдеще екипите, работещи за ИТ компании у нас, ще създават продукти и услуги в комфорта на домовете си от най-различни локации.

    VMware оценява кадрите в България изключително високо и ние ще продължим да инвестираме в продукти и услуги, както и в образователни инициативи у нас.
    Вижте цялото интервю с Драгомир Николов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Стоян Дамов - Съосновател на Tick42

    България тепърва „отлепя”. Телерик беше първият еднорог, но вижте Hyperscience, Leanplum, Chaos Group... Само в рамките на Campus X има няколко стартъпа, които получиха значително финансиране или бяха придобити през последните 1-2 години – OfficeRnD, Gtmhub, Payhawk, SMSBump, FITE…

    Има още много компании и идейни хора в България. Проблемът е как да се намерят специалисти за тези компании – програмисти, продуктови мениджъри, QAs, дизайнери и т.н. Очевидно наддаването със заплати и „пакети“ е zero-sum game и няма бъдеще. Пандемията ни научи, че може да се довериш на хората си да работят отвсякъде. Това, уви, не означава, че „вносът“ на програмисти от чужбина е решение.

    Устойчив растеж може да се постигне само чрез създаване на нови кадри и приемането на факта, че за да имаш старши специалисти, трябва да инвестираш в „отглеждането“ на младши ентусиасти.
    Вижте цялото интервю със Стоян Дамов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Елеонора Георгиева - Vice President of Delivery на МенторМейт

    Когато започвах работа в софтуерния сектор преди повече от 15 години, не съм си представяла, че в България ще се развие до нивата, на които е днес. Прогнозата ми за развитието на сектора е еднопосочна.

    Смятам, че секторът ще продължи да расте с големи темпове през следващите години. Има всички условия това да се случи. В България има хора с необходимото техническо, математическо и логическо мислене. Също така виждам, че университети залагат все повече на сътрудничество с бизнеса. Има много ИТ компании на пазара, които са се доказали и ще продължат да инвестират в обучението и развитието на хора. Такива са и плановете на МенторМейт.
    Вижте цялото интервю с Елеонора Георгиева за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Дарин Маджаров - Основател на Уча.се

    В момента всички с ИТ компании, вкл. и ние, споделяме, че няма хора и че е борба за талант. Развитието на ИТ индустрията в България се ограничава само от недостига на специалисти. За нас е много важна позицията „видео аниматор“. Голяма част от тях ги вземаме още като студенти. Или наемаме хора с много базови умения с анимацията и полагаме много усилия да развием тези умения в тях. За всяка позиция действаме така. Вместо да се борим за кадри, по-скоро трябва да помагаме да ги създаваме. Това ни е философията.

    Ако не решим проблема с кадрите, индустрията ще се развива със сегашните темпове. Но ако шоково започнем да решаваме въпроса, тогава растежът ще бъде изключително висок.
    Вижте цялото интервю с Дарин Маджаров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Мохамед Соула - Мниджър на консултантския отдел в SEEBURGER 

    През последните години България започна да поставя позициите си като водещ IT Hub. Наблюдава cе засилен интерес и към IT образованието у нас. Това в комбинация ме кара да вярвам и да очаквам, че тази индустрия тепърва ще се радва на блестящи start-ups и нови чуждестранни инвестиции и мисля, че те ще бъдат не само в столицата, но и в други градове.

    Гордея се, че в SЕЕBURGER отдавна поставихме началото на това разчупване с втория ни офис в Пловдив, където има много успешни таланти, а също така отскоро работим и в посока разширяване в още един град.
    Вижте цялото интервю с Мохамед Соула за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX” в Progress

    Развитието на все повече продуктови компании е тенденция, която ще набира сила. Търсенето на иновативни и disruptive решения е неизбежно. Надявам се бизнес климатът в България да претърпи положителна трансформация и да подкрепя нови бизнеси и инвестиции, създавайки устойчива и прогресивна среда. Всичко това ще създава здравословна конкуренция между компаниите и повече възможности за професионално развитие на хората.
    Вижте цялото интервю със Светлин Николаев за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Михаил Петров - Главен Изпълнителен Директор на Schwarz IT България

    С колегите от сектора напълно основателно очакваме устойчив ръст на ИТ сферата у нас. Прогнозите са за връщане към двуцифрен растеж. Свидетели сме и на нарастващ обем инвестиции от Запад и създаването на нови инженерни и развойни центрове. Сериозните прогнози сочат, че заплащането на ИТ специалистите в България, сравнено със стандарта на живот, ще надмине например заплащането в Германия. Това за нас е от голямо значение, защото повече кадри ще са мотивирани да останат тук, а някои дори да се завърнат. Изобщо масираната дигитализация в пандемичната ситуация тласна напред софтуерния бранш.

    Като един от създателите на IT хъб на голямата европейска група Schwarz именно в България съм щастлив, че съм допринесъл за нещо много важно – изчистването на стария имидж на България като аутсорсинг дестинация с евтина работна ръка. Днес у нас и зад граница е кристално ясно – добрите български IT компании са стабилни партньори и източник на иновации на световно ниво. Критерий за това е качеството на софтуерните продукти и решения, които се създават тук. 

    И така – оптимисти сме, но в голяма степен сме „заложници“ на младите кадри, т.е. на образованието. Виждаме, че образователната система се променя, за да изгражда повече и по-качествени софтуерни специалисти. Ние обаче не можем да бездействаме в този процес. И с просто око се вижда, че софтуерният бранш е най-активен в подкрепата на професионалното образование. Няма време, кадрите са ни нужни тук и сега. Но повярвайте, в случая не става дума само за някакъв корпоративен егоизъм – да си вземем най-добрите и да вървим напред като компания. Битката е за бъдещето на българската икономика – тя да бъде по-силна, с по-голяма добавена стойност именно благодарение на този най-иновативен и перспективен сектор, чиито основи вече са положени на родна земя. Така че нашият успех е успех за България и нейните хора.
    Вижте цялото интервю с Михаил Петров за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Милен Желев - Старши Ръководител „Системи за съхранение на данни и виртуализация“, Hewlett Packard Enterprise

    Динамиката със сигурност ще е интересна, тъй като все повече компании стъпват на пазара. Автоматизацията и дигитализацията ще стават все по-големи не само на местно, но и на световно ниво. Много от процесите ще бъдат автоматизирани, което ще наложи набавянето на нови умения сред служителите.

    Смятам, че и занапред България ще остане предпочитан ИТ аутсорсинг център, известен с добрите технически и езикови умения на служителите си.
    Вижте цялото интервю с Милен Желев за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions 

    Реалистично погледнато, очаквам да е все така предизвикателно заради това, че растежът на сектора изпреварва подготовката на кадри. Въпреки това очаквам появата на още няколко компании еднорози.

    Идеалистично погледнато, стартъпи в Калифорния ще фалират, защото кадрите се местят в България. Български ИТ гиганти ще отворят офиси на различни локации в страната, около които ще изникнат нови населени места с 5G покритие, гигабитова оптична свързаност и безплатни масажи. България ще изнася интернет към съседните държави, а софтуерните продукти на наши компании ще са гръбнакът на световния научно-промишлен комплекс.
    Вижте цялото интервю с Боян Шейтанов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

    Костадин Йорданов - Изпълнителен Директор на FITE

    Очаквам индустрията да продължи да се развива бързо и да видим още „еднорози“, произлизащи от България. Това не е даденост и трябва да работим, за да се случи, но има необходимата комбинация от енергия и натрупвания и имаме реален шанс да направим нещо значимо не само за българската ИТ индустрия, но изобщо за България и българската икономика и в този смисъл за нашите деца и внуци. Може би единственият критичен за целта, стратегически, дългосрочен проект, който все още не сме адресирали като общество, е инвестицията в образование, но се надявам и това да стане. Вижте цялото интервю с Костадин Йорданов за рубриката „ИТ лидерите в България“ тук.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки