събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4562 прочитания

    Кока-Кола ХБК България: Инвестираме още 17 млн. лв. в заводите в Костинброд и Банкя през 2023

    Планираме да увеличим и екипа, новите позиции ще са предимно в производството и логистиката – Ренато Беритич, директор „Техническа функция“ в компанията, пред Economy.bg
    28 ноември 2022, 09:45 a+ a- a

    Кока-Кола ХБК България е част от Групата Кока-Кола ХБК, една от водещите бутилиращи компании на търговските марки на The Coca Cola Company. У нас компанията разполага с 2 производствени центъра – в Костинброд и Банкя, и 6 дистрибуционни центъра.
    Системата на Кока-Кола е инвестирала 131 млн. лв. в българския бизнес през изминалата година. В Кока-Кола ХБК България работят близо 1000 служители, като 377 са в двата производствени центъра и логистичния отдел. Инвестициите в завода в Костинброд от създаването му досега са над 160 млн. лв. През последните две години зад произведените от компанията 355 милиона литра напитки стоят редица иновации, както и инфраструктурни проекти в двата завода на обща стойност от 12 млн. лева.
    Миналата година двата производствени центъра на „Кока-Кола ХБК България“ – за безалкохолни напитки в Костинброд и за минерална вода в Банкя, честваха съответно 25-а и 15-а годишнина.

    Какви са плановете за двата завода, ще се увеличат ли инвестициите и екипът и какво е мястото на Кока-Кола ХБК България в Групата – тези и други въпроси коментирахме с Ренато Беритич, директор „Техническа функция“ в компанията.

    Преди дни Ренато Беритич пое позицията директор „Техническа функция“ в Кока-Кола ХБК България. Той притежава дългогодишен опит в Кока-Кола ХБК, като стартира своята кариера в Хърватия през 1996 г. на отговорната длъжност ръководител „Осигуряване на качеството“. През последните над 25 години преминава през редица технически и ръководни роли на няколко пазара в Групата. Завършил е специалност „Химикотехнологични процеси“ в Технологичния факултет към Сплитския университет, Хърватия.

    Ренато, поемате позицията директор „Техническа функция“ в България в един доста предизвикателен период за бизнеса и хората в световен мащаб. Каква е Вашата стратегия за справяне с тези предизвикателства?
    Всички ние винаги сме изправени пред по-големи или по-малки предизвикателства, но за щастие, екипът ни в България в момента поддържа нива на текучество, които са малко по-ниски от тези преди пандемията, а аз вярвам, че именно хората са най-важната съставка от рецептата за успех на всеки бизнес.
    Имам щастието да наследя опитен, ангажиран и доказано успешен екип от професионалисти в различни области. Планираме да инвестираме в развитието на експертизата им в дългосрочен план, за да гарантираме, че тя ще достигне пълния си потенциал. С оглед на това в структурата ни има и специална длъжност, която се фокусира върху непрекъснатото развитие на уменията и знанията.
    Фактът, че екипът на „Техническа функция“ в България бе признат за най-добър по отношение на ефективността на веригата за доставки за 2021 г. сред всички 29 държави в групата на Кока-Кола ХБК, е само поредното доказателство за постиженията им до момента.
    Бих искал да им благодаря за топлото посрещане и съм убеден, че ще продължим да бъдем гъвкави по отношение на работата и разпределението на отговорностите, за да можем заедно да имаме необходимата свобода да постигаме общите ни цели и да се чувстваме удовлетворени от резултатите.

    Каква е общата стойност на инвестициите в заводите в Костинброд и Банкя до момента и планирате ли да ги увеличите?
    През изминалите години Кока-Кола ХБК България е реализирала успешно не един и два значими проекта – смело мога да нарека производствения ни център в Костинброд „мегазавод на бъдещето“. От създаването му досега инвестициите в него са над 160 млн. лв., а територията му вече надхвърля 150 дка.
    Реализираните инфраструктурни проекти през последните 4 години на стойност близо 40 млн. лева, включително нова складова база, високотехнологична линия от ново поколение и други, също са повод за гордост и удовлетворение.
    В същото време, производственият ни център в Банкя вече може да се похвали със 100% потребление на зелена електроенергия, а заводът ни в Костинброд върви устремено по същия път.
    Гордеем се и с въведените иновации, както и с автоматизацията на ключови процеси – т.нар. vision picking (който подпомага дейността на нашите колеги в складовете), оборудване за придвижване на стоката, видимост в реално време на дистрибуционния процес и много други.
    Разбира се, няма да спрем дотук – през новата 2023 година имаме не по-малко амбициозни планове, с които ще реализираме нововъведения и инвестиции на стойност над 17 млн. лева.

    Колко са служителите, които ще ръководите от отдел „Техническа функция“ на Кока-Кола ХБК България и от двата завода в Костинброд и Банкя?
    В Кока-Кола ХБК България работят близо 1000 служители, а моят отдел се състои от 442 доказани професионалисти, от които 377 са в двата производствени центъра и логистичния отдел. Разчитам изключително на техния опит, експертиза и всеотдайност и съм убеден, че заедно ще бъдем все по-гъвкави в използването на ресурсите и ще продължим да използваме технологиите като средство за оптимизиране на разходи и идентифициране на иновативни решения с цел най-високото ниво на обслужване за нашите клиенти и потребители.

    Планирате ли да разраснете екипа си и в случай че да – какви специалисти ще търсите?
    Да, планираме да увеличим екипа си поради планирания по-голям обем на производство през 2023. Новите позиции ще са предимно в производството и логистиката, като ще бъдат обявени допълнително.

    Планирате ли автоматизиране на някой от производствените процеси?
    Както споменах, всяка година инвестираме в подобряване на работната среда и ефективността. Най-голямата автоматизация реализирахме преди няколко години, когато инсталирахме чисто нова модерна линия за производството на пластмасови опаковки с функция за бърза смяна на частите, като напълно автоматизирахме и смяната на форматите на машината за вентилация с помощта на робот. Мога да споделя, че по същото време имаше само пет такива линии в целия свят.
    За следващата година планираме да автоматизираме производството на сиропи в завода ни в Костинброд, както и да приложим допълнителни инициативи за повишаване на производителността, за да намалим потреблението на енергия и вода и да продължим устойчивото си развитие.

    Какво е мястото на Кока-Кола ХБК България в Групата?
    Щастлив съм, че кариерният ми път в компанията продължава именно като част от семейството на Кока-Кола ХБК България. Освен че екипът на „Техническа функция“ бе отличен като най-добрия екип по отношение на веригата за доставки за 2021, компанията в България е и в Топ 3 на Купата на Андрю Дейвид за миналата година сред всички 29 държави. Това е най-престижната награда на Групата Кока-Кола Хеленик. Тазгодишното двадесето връчване на купата отдаде признание на бизнес звената, които максимално използват всички възможности за растеж през годината. Повярвайте, да работя с екип с такива постижения ми дава пълна увереност, че най-доброто за всички нас тепърва предстои.

    Кои са най-големите предизвикателства, с които като бизнес се сблъсквате в България?
    Както и в цяла Европа, най-големите предизвикателства, пред които сме изправени и тук, са инфлацията, по-високите разходи за комунални услуги и производствените разходи. Благодарение на страхотния ни екип обаче както винаги сме крачка напред и имаме план как да компенсираме част от разходите с инициативи за продуктивност и подобряване на ефективността.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Кока-Кола ХБК България в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство