вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  470 прочитания

  SeedBlink с офис в България придобива Symbid

   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  16 август 2022, 10:55 a+ a- a

  Сн: SeedBlink

  SeedBlink, наскоро навлязлата в България европейска платформа за съвместно инвестиране в технологични стартъпи, обяви, че е завършила придобиването на Symbid, една от първите в света инвестиционни платформи за групово финансиране.

  Сделката има за цел да ускори покритието на SeedBlink като паневропейски играч, разширявайки географския ѝ обхват в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, както и мисията ѝ да консолидира и изгради инфраструктурата за капиталово инвестиране за европейски технологични компании във всички етапи на развитие.

  С допълнението на Symbid платформите са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия, като общата им мрежа включва 62 000 индивидуални инвеститори.

  Придобиването значително разширява кръга от инвеститори на SeedBlink, като увеличава общността от лица с високо материално състояние и включва професионалната мрежа от партньори за финансиране, с които Symbid вече е свързана - включително банки, фондове за рисков капитал и ангели инвеститори.

  Symbid е основана през 2011 от екип холандски предприемачи като една от първите инвестиционни платформи за групово финансиране в света и оттогава е изградила общност от 50 000 инвеститори в стартиращи предприятия, предимно от Бенелюкс. През първите 10 години от дейността си (до края на 2021) Symbid е улеснила инвестиции на обща стойност 35 млн. евро за повече от 180 стартиращи предприятия с капитал и конвертируеми облигации, 67 от които са от технологичния сектор.

  Йонут Патрахау, управляващ директор и корпоративно развитие в SeedBlink, заяви: „И двете компании са си създали име в осигуряването на достъп на частни инвеститори до подбрани стартъп възможности в Европа, така че това е естествен ход част от европейската консолидационна игра. Иновациите са двигател на новата икономика и обединението на SeedBlink и Symbid ще подпомогне диверсификацията на портфейла и инвестиционната инфраструктура, като обедини предимствата на Изтока и Запада. Бенелюкс е в полезрението на всички, тъй като остава силен технологичен регион в Европа благодарение на наличието на най-добрите технологични градове, държави с възможности, силно правителствено присъствие и добре свързана и образована работна сила.“

  Робин Слакхорст, основател на Symbid, заяви: „Вярваме, че Европа се нуждае от повече технологични иновации, за да стане по-конкурентоспособна на световната сцена. Смелите основатели трябва да бъдат финансирани с достатъчен капитал, за да подхранват тези амбиции, а физическите лица се нуждаят от професионален и структуриран достъп до тези рискови възможности. Обединените сили ще ни помогнат да водим предприемаческата екосистема, като предложим уникална инфраструктура за дигитално финансиране, вторичен пазар и бърза мрежа от професионални инвеститори, които инвестират съвместно с физически лица в цяла Европа.“

  В бъдеще екипът на Symbid ще продължи да ръководи инвестиционните усилия в Бенелюкс. Инвеститорите на Symbid ще се възползват от нови възможности и ще получат достъп до паневропейски инвестиционни възможности чрез по-голямо покритие и ресурси.

  SeedBlink е специализирана платформа за рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност на индивидуалните инвеститори да финансират европейски технологични стартъпи от най-висок клас, заедно с утвърдени институционални инвеститори. Стартиралата в началото на 2020 платформа вече е мобилизирала над 75 млн. евро в стартъп инвестиции, привлякла е над 12 000 индивидуални инвеститори от 60 държави и има портфолио от 62 финансирани европейски компании.

  Сделките, в които потребителите на SeedBlink са участвали като съинвеститори, включват Dronamics, FlowX, Hunch и Druid.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво