вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  741 прочитания

  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства

  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  10 август 2022, 15:04 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Процедури за 735 млн. лв. безвъзмездни средства ще бъдат налични за малкия и среден бизнес до края на годината през програми, управлявани от Министерството на иновациите и растежа (МИР). По 5 млн. лева на ден ще стигат до българските малки и средни предприятия. Това заяви служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг, на който представи екипа си и предстоящите процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. 

  Министърът на иновациите и растежа обяви Надя Христова и Стефан Савов като служебни заместник-министри, а началник на политическия кабинет ще бъде Красимир Якимов. „Заедно с екипа правим всичко възможно тези средства да стигнат до най-нуждаещия се сегмент от бизнеса, а именно малките и средни фирми“, добави той и уточни, че 600 млн. лева от тези средства идват само по линия на Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, по който фирмите вече могат да кандидатстват през платформата ИСУН.

  По думите му първата процедура по Плана вече е отворена - тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември. „Окуражавам всички микро, малки средни предприятия да се запознаят с тази програма – тя е отворена и по нея вече има близо 20 кандидатствали компании“, заяви Пулев, като поясни, че по процедурата могат да кандидатстват фирми от секторите на преработвателна промишленост, творческа дейност, медии, научна дейност, управление на отпадъците и др.

  Той изтъкна, че следващата процедура за безвъзмездни средства до края на 2022 г. по ПВУ ще бъде за ИТ решения и киберсигурност за МСП. Тя ще стартира през септември с бюджет от 30,6 млн. лв. и по нея ще бъдат подкрепени приблизително 1400 предприятия.

  „Работим усърдно по още две програми по Плана. Целим те да бъдат отворени също до края на годината. Едната от тези процедури е свързана с инвестиции във фотоволтаици и в съпътстваща инфраструктура – батерии за локално съхранение на енергия. За нея бюджетът е 200 млн. лева. До края на годината ще направим всичко възможно да отворим и процедура за развойна дейност и интелектуална собственост с бюджет близо 120 млн. лева“, добави Пулев.

  По думите му до края на 2022 г. предстои също така стартиране и на първата процедура по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., която до дни ще бъде внесена за официално одобрение в ЕК. „Тя ще бъде за разработване на иновации в предприятията с бюджет около 145 млн. лв. Финансирането ще се използва за развойна дейност в предприятията, включително чрез сътрудничество между две предприятия“, подчерта министърът. 

  Българските компании могат да кандидатстват по отворената програма за Технологична модернизация от Плана за възстановяване и устойчивост изцяло електронно в ИСУН. Към момента на брифинга кандидатствалите компании са 18.

  Цялата информация и необходими документи компаниите могат да открият на интернет сайта на Министерството на иновациите и растежа в специално създадената секция за ПВУ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво