четвъртък, 29 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  486 прочитания

  Бизнес климатът у нас на стабилно ниво през юли

  Недостигът на работна сила се нарежда сред основните причини за затруднения в бизнеса в повечето сектори
  10 август 2022, 12:25 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През юли 2022 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в сектора на услугите запазва нивото си от юни, а в строителството е регистрирано понижение. Това показват данните от анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2,1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите 3 месеца.

  Средното натоварване на мощностите през юли е с 0,8 пункта под нивото от април и достига 75,5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

  Основните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

  Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

  Бизнес климатът в строителството намалява с 2,9 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. По тяхно мнение в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

  Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

  По отношение на продажните цени в строителството 49,3% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 0,7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите 3 месеца са по-резервирани.

  Несигурната икономическа среда e основната пречка за дейността в сектора, посочена от 68,7% от предприятията. На заден план остават факторите „конкуренция в бранша“ и „недостатъчно търсене“.

  В сравнение с юни нараства делът на търговците на дребно, които очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите по отношение на настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

  Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

  Относно продажните цени в сектора на услугите 21,8% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Япония възстановява безвизовия режим с България
  Вижте как ще може да се влиза в страната
  преди 17 часа
  Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти за 6 години
  Миналата година учениците в дуална форма на обучение са били 10 450
  преди 18 часа
  Здравословни десерти и храна за домашни любимци планира да произвежда фирма в Бургас
  Инвестицията ще е за 10 милиона лева, а разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100
  преди 18 часа
  Kaufland инвестира над 35 млн. лв. в нов хипермаркет в София
  Кметът на София връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата
  преди 19 часа
  Производител на луксозни седалки и панели за кино салони открива база в Бургас
  С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места