четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  920 прочитания

  Най-големият чешки ИТ холдинг придобива "Мусала Софт"

  Сделката е за продажба на 100% от българската софтуерна компания, целият местен мениджмънт остава в ARICOMA Group
  03 август 2022, 14:19 a+ a- a

  Чешката ARICOMA Group придобива българската софтуерна компания "Мусала Софт", съобщиха от дружеството. Сумата по сделката не се уточнява.

  ARICOMA Group, част от KKCG, предоставя ИТ услуги от следващо поколение, а настоящата инвестиция е ключова стъпка в стратегическото развитие на холдинга.

  Заедно с "Мусала Софт" ARICOMA Group става организация от 10 компании с консолидирани приходи от над 400 милиона евро, оперативна печалба от 39 милиона евро и над 4000 специалисти.

  „С Мусала на борда ARICOMA става водеща компания в разработката на софтуер от Югоизточна Европа. Въодушевени сме, че ще работим заедно по пътя към лидерска позиция в Европа. Иновативната култура и невероятните хора на "Мусала" ще дадат силен тласък на съществуващите ни професионалисти и пазарен потенциал. Лидерите на "Мусала" имат доказана история на изграждане на бизнес с фокус върху клиентите и справяне с предизвикателствата. Вярваме, че "Мусала Софт" ще бъде още по-успешна като част от ARICOMA и заедно ще ускорим дългосрочните си планове за растеж и създаване на висока добавена стойност“, казва Людовик Годе, изпълнителен директор на ARICOMA Digital.

  „Обединявайки сили с ARICOMA и KKCG се впускаме в нов, по-бърз епизод от развитието си. Синергиите с едновременно припокриващи се и допълващи се клиентска база и експертиза ни дават допълнителни увереност, енергия и вдъхновение по пътя напред. Разбира се, ще продължим да бъдем отдадени на развитието на ИТ обществото, бизнес климата, ИТ образованието, науката, иновациите и младите хора“, сподели Елена Маринова, президент и председател на борда на "Мусала Софт".

  „Удовлетворен съм, че успяхме да договорим сделка с "Мусала". Това е второто ни придобиване за годината и е напълно в синхрон със стратегията ни да превърнем ARICOMA в основен европейски играч. "Мусала" има забележителна клиентска база, която ще допълни бизнеса ни в областите телекомуникации, финанси и автомобилна индустрия. Дори в предизвикателните времена, в които живеем, ИТ секторът продължава да расте и да увеличава значимостта си, така че оставаме оптимисти за потенциала на индустрията в дългосрочен план.“, добави Михал Томанек, инвестиционен директор в KKCG, инвестиционната компания зад ARICOMA Group.

  Сделката, подписана от собствениците на "Мусала Софт" и ARICOMA Group, е за продажба на 100% от акциите. Целият мениджмънт на "Мусала Софт" остава в компанията и ще участва активно в изграждането на бъдещето на ARICOMA.

  Предстои одобрение на транзакцията от съответните антимонополни органи преди тя да бъде финализирана, което се очаква през четвъртото тримесечие на тази година.

  CMS Cameron McKenna са юридическият съветник, а Marylebone Capital Advisors Private Limited - финансовият съветник на "Мусала Софт" по сделката.  

  "Мусала Софт" е основана през 2000г, централният й офис е в София, България, а екипът й от 750+ служители от 10+ националности е в България, Северна Македония, Египет, Косово и Албания.

  ARICOMA Group е водеща централно-европейска компания в областта на ИТ услугите, със съществено присъствие в Скандинавия, предоставяща услуги на 1000+ клиенти в 15 пазара от 8 европейски центрове. Фокусът на ARICOMA е да подпомага клиенти както в частния, така и в държавния сектор да навигират в непрекъснато променящите се изисквания, рискове и бизнес възможности. Чрез портфолиото си от компании, ARICOMA предоставя цялостни решения за дигитална трансформация, включително UX дизайн и консултиране, разработка на софтуер, ИТ инфраструктура, управление на ИТ операциите, услуги и сигурност в облака. Сред членовете на групата са: базираната в Швеция и ЦИЕ компания за разработка на софтуер Seavus, базираната в Швеция компания за разработка на софтуер Stratiteq, базираният в Чехия и Словакия системен интегратор AUTOCONT, разработващите софтуер Cleverlance и KOMIX, специалистите в киберсигурността AEC, експертите в дигитална трансформация в публичния сектор CESEA. 

  KKCG, управлявана от Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи, е международна инвестиционна компания, оценена на над 9 милиарда евро. KKCG развива дейността си в 33 страни по света в четири основни направления: развлекателна индустрия, енергетика, ИТ, недвижими имоти. Тя има дялове във водещи компании в тези сфери като Allwyn (лотарии и игри), ARICOMA Group (ИТ), MND Group (енергетика), KKCG Real Estate Group (недвижими имоти), и Springtide Ventures (инвестиционен фонд с инвестиции в европейски и израелски технологични стартъпи).

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на MUSALA SOFT AD в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 14 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 14 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 15 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 15 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties