понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  737 прочитания

  BlackPeak Capital набра 126 млн. евро за втория си фонд за дялови инвестиции

  Фондът ще инвестира между 5 и 15 млн. евро в малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия
  30 юни 2022, 09:09 a+ a- a

  BlackPeak Capital приключи успешно набирането на капитал за втория си фонд за дялови инвестиции Southeast Europe Growth Equity Fund на обща стойност от 126 млн. евро, като надвиши първоначалната си цел от 120 млн. евро.

  Инвеститори във фонда са Европейският инвестиционен фонд (EIF), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC), международната компания за управление на активи Erste Asset Management и водещи регионални пенсионни фондове.

  „Благодарни сме за доверието и подкрепата на нашите инвеститори и за това, че оценяват потенциала на инвестициите в дялов капитал в Югоизточна Европа. Новият фонд е важна крачка не само за нас, но и за региона като цяло, тъй като това е един от първите фондове, привлекли значителни инвестиции от пенсионни фондове, което позволява реинвестирането на активите на пенсионните фондове в местните икономики“, коментират Росен Иванов и Ивайло Господинов, управляващи партньори в BlackPeak Capital.

  Фондът вече има две инвестиции – Verdino, водещ румънски производител на алтернативни месни продукти на растителна основа и euShipments, водещ регионален интегратор на логистични услуги за онлайн магазини.

  BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund е базиран в Люксембург и ще инвестира между 5 и 15 млн. евро в динамични малки и средни предприятия в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия.

  Фондът се фокусира върху дялови инвестиции в компании в напреднал етап на развитие, които имат амбицията да продължат бързия си растеж на базата на допълнителни инвестиции в иновации, увеличаване на капацитета или придобивания на конкуренти.

  Фондът ще инвестира в различни сектори на икономиката с приоритет към ИТ, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

  „Все по-често виждаме компании в региона, които се създават продукти и услуги на световно ниво и много се вълнуваме да работим с тях за да им помогнем да реализират плановете си за развитие на регионално и глобално ниво“, коментира Никлас Пихлер, управляващ партньор в BlackPeak Capital.

  Фондът се основава на опита на BlackPeak Fund I, който инвестира в 12 портфолио компании, между които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Digitall и други.

  Инвестициите на BlackPeak Capital допринасят за ускореното развитие на иновативни малки и средни фирми в България и региона и имат значим положителен финансов, икономически и социален ефект.

  И двете компании Verdino и euShipments започнаха инвестиции, които да им помогнат да станат въглеродно неутрални.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 6 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 7 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 7 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 8 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър