петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3526 прочитания

    След Бургас украинската ИТ компания Sigma Software открива втори офис у нас в София

    България е един от най-добрите центрове за разработка на софтуер в Източна Европа – Володимир Чирва, съосновател на компанията, пред Economy.bg
    29 юни 2022, 09:15 a+ a- a

    Преди дни шведско-украинската ИТ компания Sigma Software обяви, че стартира нов офис за разработка на софтуер в България, в Бургас. Това е първият офис на компанията в страната. В интервю за Economy.bg съоснователят и управляващ директор на Sigma Володимир Чирва обяви, че дружеството е в процес на откриване на още един офис у нас, този път в София. Компанията има общо 30 офиса в 15 държави по света. Клиенти на Sigma Software са световноизвестни компании като AstraZeneca, Scania, SAS, Fortum, DanAds, Viaplay и др. Компанията помага на предприятията да дигитализират бизнеса си и подкрепя стартиращите фирми в техния растеж.

    Как войната в Украйна повлия на решението на компанията да открие офис в България, колко и какъв тип специалисти ще наеме, ще открива ли офиси и в други градове у нас – тези и други въпроси коментирахме със съоснователя и управляващ директор на Sigma Володимир Чирва.

    Защо Sigma реши да открие офис в България?
    Нашата цел винаги е била да бъдем начело на иновациите, да предоставяме услуги на най-високо качество и да предлагаме интелигентни ИТ решения, които помагат на нашите клиенти да решат своите проблеми и да станат по-ефективни. Непрекъснато разширяваме предлаганите от нас услуги и продуктово портфолио и оптимизираме нашите процеси, за да предоставяме измерима стойност, оставайки прозрачни и помагайки на бизнеса на нашите клиенти и партньори да расте.
    Голямата ни цел е да станем наистина глобална компания. Затова продължаваме активно да се развиваме и да разширяваме глобалното си присъствие. Тези амбиции са част от нашето ДНК и остават неизменни през 20-те години от нашето съществуване.
    Откриването на офис в България беше естествен процес за нас, тъй като страната има динамичен и процъфтяващ ИТ пазар. Виждаме как бързо се разраства и осъзнаваме, че бизнесът и инвестиционният климат са много привлекателни за компании като нашата. Освен това с над 100 000 специалисти България има относително приличен брой технически таланти. Близостта до Украйна и други нововъзникващи европейски технологични пазари също ни убеди, че нашето решение е добро.
    Освен това  България е много приятна страна за живот: достъпна, тиха, с мек климат. Българите са много отворени, приятелски настроени и подкрепят украинците, което също е много важно.

    Между кои други локации избрахте нашата страна?
    Решихме да отворим офиси в поне 10 града, където имаме 10 или повече служители. Така от 24 февруари отворихме нови офиси във Варшава, Будапеща, Прага, Лисабон, а сега и в Бургас. Следват нови офиси в София, Йерусалим, Мексико и Буенос Айрес. Като цяло Sigma Software вече има 30 офиса в 16 страни по целия свят.
    Във всяка страна нашите служители могат да разчитат на пълна правна подкрепа. Нашата компания създава инфраструктурата и правната база за ефективно функциониране в тези страни, като и предоставя безплатни курсове за обучение, за да позволи на желаещите да се преквалифицират за работа в ИТ сферата.

    Защо избрахте точно Бургас за първия си офис в България?
    Бургас е приятен и уютен град, а ние винаги сме се стремили да създадем максимален комфорт за нашите служители. Те могат да дойдат тук по всяко време за една прекрасна „работна ваканция“ (workacation) близо до морето. Това беше причината преди време да открием офиса си в Одеса.
    Шегата настрана, градът има жизнена и много активна ИТ общност, от която искаме да станем част. Освен това вярваме, че можем да я укрепим с нашия огромен опит и знания.

    Каква е стойността на инвестицията?
    За щастие, наемът на офис в Бургас не е много висок, така че ние не смятаме това за голяма инвестиция, а като необходимост, която улеснява работата на нашите служители.

    Колко работни места планирате да откриете?
    В момента имаме 13 свободни работни позиции в България, но това е само началото.

    Какви професионалисти търсите?
    Търсим различни таланти, предимно за средни и висши позиции. В момента имаме нужда от Big Data специалисти, DevOps, тестови инженери, JavaScript и PHP разработчици.

    По какви проекти ще работи екипът у нас?
    Те ще работят по различни проекти за няколко клиента в различни индустрии, като AdTech, E-Com, Web & Mobile, Healthcare и Payments.

    Обмисляте ли откриване на офиси и в други градове в България?
    Да, Бургас е само стартова точка за нас в България. В момента сме в процес на откриване на новия ни офис в София.

    Имахте офиси в Украйна. Как войната се отрази на работата Ви там? Оперативни ли са още тези офиси?
    Разбира се, войната повлия на нашата работа, но само за кратък период от време. Още от първия ден на пълномащабна инвазия най-важното за нас беше сигурността на нашите служители и техните близки. Всичко останало беше на втори план. Ето защо в съответствие с нашия план за непрекъснатост на бизнеса, ние евакуирахме повече от 2800 души от Харков, Суми и други градове на безопасни места в западната част на Украйна и в чужбина. Поради тези обстоятелства нашият офис в Лвов се разрасна значително. Това беше още една причина компанията да продължи със своята стратегия за разрастване и да отвори нови офиси в украинските градове Луцк, Чернивци, Ужгород, Ивано-Франкивск, Тернопол и Мукачево.
    Естествено, всичко това беше предизвикателство за нас. Благодарение на нашия невероятен екип успяхме да преодолеем всички тези временни проблеми. Също така искаме да благодарим на нашите клиенти и партньори, които ни подкрепиха, като дариха пари, споделиха работните си пространства и помогнаха с настаняването.
    Нещо повече, ние продължихме да работим по текущите проекти по график дори през най-трудните първи седмици от войната. Бяхме напълно оперативни за 2 седмици, тъй като инфраструктурата и сървърите на компанията се намират в ЕС, а 95% от нашите специалисти работят дистанционно. По този начин ние продължихме да предоставяме висококачествени услуги на нашите клиенти – точно както беше преди.
    Миналия месец възобновихме дейността си в нашия офис в Киев, тъй като много хора се върнаха по домовете си. Въпреки че нашите специалисти работят ефективно от всяка точка на земното кълбо – доказано през двете години пандемия – мнозина оценяват възможността да общуват и споделят идеи на удобна локация.

    Как войната в Украйна се отрази на решението Ви да откриете офис в България?
    Както вече споменах, първо трябваше да се погрижим за нашите хора и техните близки. Особено в градове като Харков, където се намираше по-голямата част от нашия персонал. Отне ни известно време, но успяхме.
    Що се отнася до България, разглеждахме страната като една от потенциалните ни нови локации още преди руската инвазия.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ индустрията в България?
    Ние считаме, че България е страна с много добър потенциал по отношение на ИТ индустрията. Тук сме не само заради морето.
    България има силен технологичен сектор и днес тя наистина е един от най-добрите центрове за разработка на софтуер в Източна Европа. Тя е основна дестинация за компании за ИТ услуги като Sigma Software. Всъщност виждаме много прилики между украинската и българската технологична индустрия – голямото количество талантливи и квалифицирани разработчици, благоприятна данъчна политика и като цяло положителното въздействие върху БВП на всяка страна. Всички онези фактори, които помагат на ИТ сектора да подкрепя икономиката в Украйна, виждаме и тук, в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 52 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS