вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5816 прочитания

    Pontica Solutions откри нов офис в София, до дни – още един в България, а догодина – на Балканите

    Целта до края на следващата година е екипът да се разрасне до 1300 души – споделиха пред Economy.bg основателите на аутсорсинг компанията Иван Георгиев и Евгени Борисов
    30 юни 2022, 10:07 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Българската аутсорсинг компания Pontica Solutions откри нов офис в София. До дни предстои откриването на друг офис в страната, а догодина – и на Балканите. Миналата година компанията откри първия си офис в чужбина – в Краков, Полша. Pontica Solutions вече има 2 офиса във Варна. В момента общо за компанията работят 800 души, от които 700 в България. До края на следващата година екипът предстои да се разшири до 1300 души.

    Как се расте в криза, какви са плановете на Pontica Solutions за офисите в София и във Варна, как ще се развива компанията у нас и в чужбина – тези и други въпроси коментирахме с основателите Иван Георгиев и Евгени Борисов.

    Откривате нов офис в София. Имате и два офиса във Варна, а миналата година открихте първия си офис в чужбина, в Полша. Как успявате да постигнете това? Как се расте в криза?
    Евгени Борисов: Няколко са факторите, които позволяват един бизнес да се разраства и една компания да се развива добре независимо от външните условия. На първо място, смятам, че голяма част от заслугата за нашето разрастване са невероятните екипи, които сме успели да изградим във времето. Те се състоят от висококвалифицирани и много интелигентни хора, които успяхме да обединим около общата цел, а именно услугите, които предоставяме, да са най-добрите на пазара в този сектор. На второ място, бих казал, че за един бизнес е много важно да бъде гъвкав и да може бързо да взема решения. Смятам, че в това отношение се справяме доста добре, тъй като нашата структура е много олекотена. Нямаме външни инвеститори, нямаме акционери, което ни позволява много бързо да вземаме решения и да сме много гъвкави и да следваме нуждите на нашите клиенти. Във времена като днешните с много промени и висок интензитет на динамиката това е изключително важно за голяма част от бизнесите.
    Иван Георгиев: Нашият бизнес е предлагане на автоматизиране и оптимизиране на бизнес процеси. Това само по себе си спестява пари на компаниите. И особено в условия на икономическа криза и стагнация за компаниите, които търсят начини да оптимизират различни процеси, услуги и разходи, ние се явяваме като едно много добро и интелигентно решение. Така че освен всичко, което вече изброихме, нашата индустрия е в подем заради икономическата ситуация.

    Какъв е размерът на инвестицията в новия офис?
    ИГ: Инвестицията в новия офис има няколко компонента. От една страна, ние като компания вече се намираме на етап, на който вдигаме генерално нивото на технологично обслужване. Оттам насетне сме длъжни да осигуряваме на нашите клиенти офиси, които са клас А и които отговарят на определени критерии. Ние сме ISO сертифицирана компания. Така че смяната на самия клас офис, в който сме били, е предпоставена от нуждата да доставим услугите на нашите клиенти.
    Няколкостотин хиляди лева е инвестицията в новия офис. Не е малка инвестиция, но е дирижирана от нуждата да предоставяме висококачествена услуга.

    Планирате ли откриване на нови офиси у нас или в чужбина?
    ИГ: Отварянето на офиса в Краков, Полша, миналата година с вече близо 100 души екип и бързия ръст е феноменално. Действа ни като предпоставка да искаме да продължаваме да се разширяваме. Нашите услуги функционират изключително добре, ако са капсуловани в рамките на Балканския полуостров. Защото в индустрията на знанието Балканите се позиционират като най-зрялата дестинация за изнесени бизнес услуги. Така че планираме отваряне на още един офис извън страната и той ще е на Балканския полуостров. Има няколко страни, които представляват интерес за нас, и се надяваме до средата на следващата година да можем да реализираме проекта в една от тях.

    А в България планирате ли нови офиси?
    ИГ: За България вече сме на финала на процес на отваряне на нов офис на едно страхотно място с уникалната подкрепа на местната власт и на нашите екипи. Но това ще го запазим в тайна, защото официалното откриване е съвсем скоро.

    Колко служители имате в офисите си у нас в момента? И колко нови работни места ще откриете с отварянето на нови офиси?
    ЕБ: Към днешна дата в България имаме около 700 колеги, които работят в офисите на различните ни локации. Общо всичките ни колеги в компанията наброяват около 800 в момента.

    Имахте амбицията да достигнете 1000 служители през 2022. Ще успеете ли да постигнете тази цел?
    ЕБ: Сега сме в подбор на нови колеги, които очакваме да се присъединят към нас в рамките на следващите няколко месеца. Така че към момента изглежда, че до края на годината ще успеем да постигнем тази цел.

    Каква е дългосрочната Ви цел по отношение на екипа?
    ЕБ: Все още сме много млада компания – от 7 години сме на пазара, като последните 4 израстваме доста главоломно – имахме растеж от 200%, 130%, 150%. Сега вече навлизаме в един размер на бизнеса, в който нещата ще се случват доста по-плавно. Това, което сме заложили за тази година и смятаме, че ще постигнем, е около 55-60% растеж. За следващата вече очакваме да влезем в едни доста по-здравословни рамки от около 25-30% растеж. Това би означавало до около 1300 колеги до края на следващата година.

    Какъв тип специалисти ще търсите?
    ЕБ: Голяма част от нашите клиенти са високотехнологични компании, които са предимно чуждестранни. Работим с фирми от гейминг и финтех индустрията, логистиката. И съответно имаме нужда от всякакъв тип специалисти, тъй като услугите, които предоставяме, са в сферата на информационните технологии, разработването на различни решения, техническата поддръжка, обслужването на клиенти, имаме и много мениджмънт позиции. Бидейки част от тази екосистема на аутсорсинг индустрията, сме може би един от най-големите университети, защото инвестираме хиляди часове на годишна база в това да развиваме нашите колеги. Така че най-вече търсим висококвалифицирани интелигентни хора с различни знания и с опит в различни индустрии, които да доразвием в няколко вертикали, било то за конкретна индустрия или в мениджмънт, HR, payroll и т.н.

    Имате ли служители от трети страни извън ЕС? Правите ли опити да привлечете такива? Например от Украйна?
    ИГ: Pontica е много ангажирана част от екосистемата. Ние сме член на най-голямата работодателска организация в индустрията на знанието – AIBEST. И както Pontica, така и другите компании още с началото на конфликта в Украйна започнахме да действаме в тази посока. Тук има два много интересни компонента, които за момента ни пречат да реализираме наемането на много хора конкретно от Украйна. Първата причина е, че самите бежанци не са тук с идеята, че ще останат. Те очакват всеки момент да се приберат и не се позиционират на пазара на труда. Следващото предизвикателство, което имаме като компании, е, че процедурата със сините карти в момента е изключително тежка. Има неща, които страната трябва да направи, за да ускори процеса. Вече се работи много активно в тази посока и с помощта на AIBEST, и на компании като нашата, имаме някакъв прогрес, така че се надяваме скоро да се отпуши това и да можем да наемаме по-активно служители от Украйна, които по качества, знания и ноу-хау имат изключително добра синергия с нашата култура. Също така имаме много служители от Западна Европа, където е много по-лесен процесът, това са т.нар. експати, които работят по различни проекти. Имаме служители от Близкия изток и от Африка. Така че бих казал, че сме доста разнообразна културно компания.

    Какъв модел на работа следвате в момента? Предполагам вярвате в бъдещето на офиса, след като инвестирате в нов.
    ИГ: Да, Pontica Solutions силно вярва в съществуването на офис средата като изключително важно място за правене на бизнес и за коопериране. Считаме, че хората трябва да се виждат и да могат да свършат нещо заедно на едно и също физическо място. Но разбираме предизвикателствата на пазара и че трябва да се съобразим с очакванията на нашите колеги от новите генерации. Така че ние сме привърженици на хибридния модел. Но имаме проекти, по които работим, или клиенти, за които работим, където се работи с много деликатна информация и всички хора задължително трябва да работят в офиса. Защото алтернативен вариант не съществува от гледна точка на сигурността на данните, с които се борави. Имаме съответно и проекти, които са в сферата на високите технологии, ИТ и разработчици на софтуер, където хората са достатъчно автономни и могат да работят 100% от домовете си или отнякъде, т.нар. work from everywhere модел. Това е нещо, с което се съобразяваме и го подкрепяме. Така че бих казал, че да, харесваме офис пространството. Смятаме, че то е изключително важно и ще бъде важно и в бъдеще, но работим хибридно.

    Откриването на нови офиси с привличането на нови клиенти ли е свързано? От кои сектори са те?
    ЕБ: За да се разрастваме, имаме нови клиенти или съответно текущите ни разрастват техните бизнес услуги. Нашите клиенти са в няколко направления. Имаме стартъпи, компании „еднорози“, Fortune 500 компании, т.е. едни от най-успешните 500 в световен мащаб.

    Покрай пандемията много се заговори за nearshoring. Реализираха ли се подобни проекти в България?
    ИГ: Не съм сигурен дали мотивацията за стартирането на нови бизнеси в България е свързана с Covid и стремежа на компаниите да придърпат по-близо до себе си операциите, които имат. Инвестиционните интереси на много компании са свързани с отваряне на нови локации, които са по-оптимални, на места, където има достатъчно талант и с достатъчни познания да вършат определена дейност. Така че Балканският полуостров е изключително добро място. Затова има доста нови компании, които са дошли на пазара.

    Открихте офис в Полша. Какви са приликите и разликите по отношение на това как се прави бизнес в Полша и как в България?
    ИГ: Има много общи неща, но има и много различия. България като страна за правене на бизнес е много по-бърза. Полша е много мудна. Там в 5 часа сутринта вече е светло, има трафик, хората работят. И в 3 часа следобед никой не можеш да намериш да свърши каквато и да е работа. Това беше шок за нас, защото сме свикнали при нас институциите и самият бизнес да работят до поне 7 часа активно. Това ни беше първият културен шок. Като страна, която също стимулира бизнеса на изнесените услуги и индустрията на знанието, получихме подкрепа от местната власт в Полша. Те имат програми, по които може да се кандидатства, предлагат данъчни облекчения за над определен брой заети хора. Опитват се да стимулират бизнеса. Но културно има малко разлики между поляците и българите. Скъсяваме бързо дистанцията, топли сме като хора, но бих казал, че те са малко по-бавни, отколкото в България.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Pontica Solutions в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев