четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1165 прочитания

    Лорер обсъди с американски компании възможностите за инвестиции у нас

    Развитие на автономни автомобили и космически изслдевания бяха сред обсъдените теми
    16 юни 2022, 14:39 a+ a- a

    Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди задълбочаване на отношенията в сферата на търговията и инвестициите по време на среща с американски компании във Вашингтон. Той представи възможностите за инвестиции във високотехнологични производства и научно-изследователска и развойна дейност в България и подчерта повишения интерес на американските компании към страната ни. 

    Лорер участва в кръгла маса с представители на американския бизнес във Вашингтон, организирана от Американската търговска камара. На срещата присъстваха и представители на Департамента по търговия на САЩ, както и представители на компании от сферата на машиностроенето, биотехнологични и фармацевтични производители, автономизацията на транспортни средства, киберсигурност, изкуствен интелект и др.

    Той изтъкна, че САЩ са сред водещите външноикономически партньори на България, като се нареждат сред 10-те най-големи външнотърговски партньори и инвеститори у нас.

    Сред обсъдените теми бяха развитие на сегмента на автономни автомобили и свързаните с тях развойна и приложна дейност, както и възможностите за сътрудничество с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София.

    В сферата на автомобилостроенето беше обсъдена технология за съхранение на водород и водородно-електрически станции за зареждане на автомобили. По отношение на научните изследвания в сферата на молекулярната биология Лорер представи възможностите, с които България разполага в тази област.

    На срещата беше обсъден и потенциалът за аерокосмически изследвания, както и възможността България да се превърне в трансферна локация за региона на Централна и Източна Европа за пратки от Азия за Европа.

    Сред участниците в кръглата маса бяха представители на компаниите Pangea Carbon Capture, Intel, FedEx, Sierra Nevada Corporation, Corban Energy Group Corp., New Alternative Energy Group, G&G Technologies Inc., Waymo, Rivian, както и представители от научните и академични среди - National Science Foundation, Southeastern Universities Research Association, Johns Hopkins University, University of Central Florida.

    Всички участниците в дискусията изразиха желание да се доразвият конкретни проекти и инициативи. В краткосрочен период ще се организира научна делегация в България на Центъра за технологичен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски мисии в България на щатско ниво в партньорство с Организацията за международно сътрудничество на отделните щати (SIDO) и с Департамента по търговия на САЩ.

    По време на официалната си визита Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ. По думите му Меморандумът ще подпомогне икономическото сътрудничество между двете страни, в стремежа им допълнително да подсилят съществуващите между тях връзки чрез увеличаване на търговското участие и вноса на стоки, услуги и инвестиции в България от американския частен сектор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк