събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  658 прочитания

  Лорер обсъди с американски компании възможностите за инвестиции у нас

  Развитие на автономни автомобили и космически изслдевания бяха сред обсъдените теми
  16 юни 2022, 14:39 a+ a- a

  Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди задълбочаване на отношенията в сферата на търговията и инвестициите по време на среща с американски компании във Вашингтон. Той представи възможностите за инвестиции във високотехнологични производства и научно-изследователска и развойна дейност в България и подчерта повишения интерес на американските компании към страната ни. 

  Лорер участва в кръгла маса с представители на американския бизнес във Вашингтон, организирана от Американската търговска камара. На срещата присъстваха и представители на Департамента по търговия на САЩ, както и представители на компании от сферата на машиностроенето, биотехнологични и фармацевтични производители, автономизацията на транспортни средства, киберсигурност, изкуствен интелект и др.

  Той изтъкна, че САЩ са сред водещите външноикономически партньори на България, като се нареждат сред 10-те най-големи външнотърговски партньори и инвеститори у нас.

  Сред обсъдените теми бяха развитие на сегмента на автономни автомобили и свързаните с тях развойна и приложна дейност, както и възможностите за сътрудничество с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София.

  В сферата на автомобилостроенето беше обсъдена технология за съхранение на водород и водородно-електрически станции за зареждане на автомобили. По отношение на научните изследвания в сферата на молекулярната биология Лорер представи възможностите, с които България разполага в тази област.

  На срещата беше обсъден и потенциалът за аерокосмически изследвания, както и възможността България да се превърне в трансферна локация за региона на Централна и Източна Европа за пратки от Азия за Европа.

  Сред участниците в кръглата маса бяха представители на компаниите Pangea Carbon Capture, Intel, FedEx, Sierra Nevada Corporation, Corban Energy Group Corp., New Alternative Energy Group, G&G Technologies Inc., Waymo, Rivian, както и представители от научните и академични среди - National Science Foundation, Southeastern Universities Research Association, Johns Hopkins University, University of Central Florida.

  Всички участниците в дискусията изразиха желание да се доразвият конкретни проекти и инициативи. В краткосрочен период ще се организира научна делегация в България на Центъра за технологичен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски мисии в България на щатско ниво в партньорство с Организацията за международно сътрудничество на отделните щати (SIDO) и с Департамента по търговия на САЩ.

  По време на официалната си визита Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ. По думите му Меморандумът ще подпомогне икономическото сътрудничество между двете страни, в стремежа им допълнително да подсилят съществуващите между тях връзки чрез увеличаване на търговското участие и вноса на стоки, услуги и инвестиции в България от американския частен сектор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 24 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 1 ден
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие