четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1913 прочитания

    Два центъра за данни обмислят да изградят британска и естонски компании у нас

    Развитието на дигиталната инфраструктура ще насърчи инвеститорите и ще промени качествено бизнес средата в България, коментира президентът
    09 юни 2022, 17:06 a+ a- a

    През последните години България все повече се утвърждава като регионален център за развитие на информационните технологии и има амбицията за последващо развитие на този сектор. Разширяването на дигиталната инфраструктура в страната ни и създаването на центрове за данни, които да бъдат използвани от компаниите, ще създаде нови стимули за инвеститорите и ще промени качествено бизнес средата. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на инвестиционния консултант на фонда на инициативата „Три морета“ Amber Infrastructure Group и естонската компания Greenergy Data Centers, работеща за създаването на енергийно-ефективни центрове за данни, захранвани чрез „зелена енергия“. В срещата участваха и представители на Българската банка за развитие, която е сред акционерите в Инвестиционния фонд.

    Представителите на Amber и Greenergy Data Centers запознаха държавния глава с подписаното писмо за намерения за изграждане на два дигитални центъра у нас със средства от фонда по „Три морета“. За компаниите, които планират да осъществят инвестиционни проекти, е от ключово значение да имат надежден, бърз и сигурен достъп до информация в центровете за данни в даден регион, подчертаха те.

    „Проектите за свързаност в дигитализацията, науката, образованието, технологиите и иновациите имат потенциал да укрепят свързаността в Централна и Източна Европа, да възвърнат бързо вложените в тях средства и да създадат нови работни места с висока добавена стойност“, заяви държавният глава.

    Румен Радев напомни, че проектите в тези сфери са приоритет, който именно България включи в целите на „Три морета“ по време на своето домакинство на инициативата. Държавният глава припомни също така, че е време България да се възползва от предимствата, които има, за да привлича повече и по-качествени чуждестранни инвеститори, особено в сферата на информационните технологии. Президентът открои постиженията на българските финтех компании, разкриването на центрове за управление на дейността на международни банки и компании в страната ни, откритият наскоро в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, както и все по-бързо развиващата се сфера на информационните технологии, която привлича доказани експерти от цял свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“