събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1042 прочитания

    Wizz Air и Airbus подписаха споразумение за зареждане на самолети с водородно гориво

    Компаниите ще си сътрудничат за оперативните и инфраструктурни възможности за самолети, задвижвани с водород
    09 юни 2022, 11:51 a+ a- a

    Wizz Air подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за проучване на потенциала за експлоатация на самолети, задвижвани с водород. Това означава, че Wizz Air ще анализира потенциала на високоефективната и бюджетна експлоатация на самолети на водородно гориво. Това ще предостави на WIZZ по-задълбочени данни за това как оперирането със самолети с нулеви емисии ще се отрази позитивно на бъдещия бизнес модел на авиолиниите.

    Меморандумът има за цел да изследва както оперативните, така и инфраструктурните възможности и предизвикателства пред самолетите, зареждани с водородно гориво.

    Wizz Air и Airbus ще си сътрудничат, за да достигнат дълбоко разбиране за:

    - еволюцията на глобалната водородна екосистема от перспективата на обществото, регулациите, цените на енергията и водородната инфраструктура;

    - влиянието на водорода флотилия върху самолети на Wizz Air, операции и инфраструктура, включително мрежата, разписанията, наземните бази и летищата, като се вземат предвид специфични характеристики, например обема на резервоара за гориво и времето за презареждане на самолетите=

    Йохан Ейдхаген, маркетинг директор на Wizz Air, коментира: „В Wizz Air сме амбицирани с нашата стратегия за растеж да изпълним ангажимента си за предоставяне на достъпно пътуване за всеки, като в същото време осигурим страхотно изживяване на клиентите с една от най-младите и зелени флотилии в Европа. Вярваме, че растежът и устойчивостта не се изключват взаимно, а новите технологии ни предоставят възможност за по-екологично пътуване. Важното ни споразумение с Airbus ще развие устойчива авиация по целия свят чрез развитието на свръхустойчиви бизнес модели. Изключително развълнувани сме и с нетърпение очакваме стартирането на сътрудничеството“.

    Глен Люелин, вицепрезидент „Нулеви емисии“ в Airbus, каза: „Работата с нашите клиенти е от първостепенно значение, за да разработим самолети с нулеви емисии до 2035 г. Доволни сме, че си партнираме с Wizz Air, за да работим по текущите изследвания и развитие на изискванията за експлоатация на самолети на водородно гориво в рамките на задвижвана от водород авиационна екосистема. Да разберем как функционира авиационната флотилия на авиокомпаниите ни позволява да дефинираме по-добре характеристиките на бъдещ самолет с нулеви емисии, както и въздействието му върху наземната инфраструктура“.

    През ноември 2021 г. Wizz Air подписа споразумение с Airbus за поръчка за закупуването на допълнителни 102 самолета A321, включително 75 A321neo и 27 Airbus A321XLR. Поръчката получи огромно одобрение от акционерите на извънредно събрание, проведено на 22 февруари 2022 г. С новата поръчка, запасът от доставки към Wizz Air включва 34 A320neo, 240 A321neo и 47 A321XLR самолети плюс допълнителните 15 A321neo и права за закупуване на 75 А321neo. Това са общо 411 самолета.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство