сряда, 17 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  713 прочитания

  Wizz Air и Airbus подписаха споразумение за зареждане на самолети с водородно гориво

  Компаниите ще си сътрудничат за оперативните и инфраструктурни възможности за самолети, задвижвани с водород
  09 юни 2022, 11:51 a+ a- a

  Wizz Air подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за проучване на потенциала за експлоатация на самолети, задвижвани с водород. Това означава, че Wizz Air ще анализира потенциала на високоефективната и бюджетна експлоатация на самолети на водородно гориво. Това ще предостави на WIZZ по-задълбочени данни за това как оперирането със самолети с нулеви емисии ще се отрази позитивно на бъдещия бизнес модел на авиолиниите.

  Меморандумът има за цел да изследва както оперативните, така и инфраструктурните възможности и предизвикателства пред самолетите, зареждани с водородно гориво.

  Wizz Air и Airbus ще си сътрудничат, за да достигнат дълбоко разбиране за:

  - еволюцията на глобалната водородна екосистема от перспективата на обществото, регулациите, цените на енергията и водородната инфраструктура;

  - влиянието на водорода флотилия върху самолети на Wizz Air, операции и инфраструктура, включително мрежата, разписанията, наземните бази и летищата, като се вземат предвид специфични характеристики, например обема на резервоара за гориво и времето за презареждане на самолетите=

  Йохан Ейдхаген, маркетинг директор на Wizz Air, коментира: „В Wizz Air сме амбицирани с нашата стратегия за растеж да изпълним ангажимента си за предоставяне на достъпно пътуване за всеки, като в същото време осигурим страхотно изживяване на клиентите с една от най-младите и зелени флотилии в Европа. Вярваме, че растежът и устойчивостта не се изключват взаимно, а новите технологии ни предоставят възможност за по-екологично пътуване. Важното ни споразумение с Airbus ще развие устойчива авиация по целия свят чрез развитието на свръхустойчиви бизнес модели. Изключително развълнувани сме и с нетърпение очакваме стартирането на сътрудничеството“.

  Глен Люелин, вицепрезидент „Нулеви емисии“ в Airbus, каза: „Работата с нашите клиенти е от първостепенно значение, за да разработим самолети с нулеви емисии до 2035 г. Доволни сме, че си партнираме с Wizz Air, за да работим по текущите изследвания и развитие на изискванията за експлоатация на самолети на водородно гориво в рамките на задвижвана от водород авиационна екосистема. Да разберем как функционира авиационната флотилия на авиокомпаниите ни позволява да дефинираме по-добре характеристиките на бъдещ самолет с нулеви емисии, както и въздействието му върху наземната инфраструктура“.

  През ноември 2021 г. Wizz Air подписа споразумение с Airbus за поръчка за закупуването на допълнителни 102 самолета A321, включително 75 A321neo и 27 Airbus A321XLR. Поръчката получи огромно одобрение от акционерите на извънредно събрание, проведено на 22 февруари 2022 г. С новата поръчка, запасът от доставки към Wizz Air включва 34 A320neo, 240 A321neo и 47 A321XLR самолети плюс допълнителните 15 A321neo и права за закупуване на 75 А321neo. Това са общо 411 самолета.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  1350 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 229 633
  преди 1 ден
  На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит
  Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк
  преди 1 ден
  Sofia Angels Ventures с инвестиция в Digistain с технология за борба с рака
  Това е четвъртата инвестиция на българския фонд
  преди 1 ден
  Годишната инфлация през юли е 17,3%
  От началото на годината инфлацията е 11,3%, показват данните на НСИ
  преди 1 ден
  София е домакин на FinX
  Най-голямото събитие у нас за инвестиции и иновативни финансови технологии ще се проведе в SoftUni
  преди 1 ден
  SeedBlink с офис в България придобива Symbid
   Двете платформи са допринесли с над 110 млн. евро инвестиции в 250 стартиращи предприятия
  преди 1 ден
  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния
  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно