сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5066 прочитания

    Как стартира Станга в България?

    Историята на ИТ компанията научете от Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на Stanga1
    30 май 2022, 15:28 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи технологични компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира Stanga1 в България, научете от Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на компанията.

    Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на Станга

    Как стартира компанията в България, кои бяха първите проекти, клиенти, задачи?
    Stanga1 е основана през 1999 г. По това време имахме за цел да работим за стартъпи. Искахме да основем R&D в България заради талантите, които открихме тук. Целта беше да обменим капитал срещу умения, така че да поработим малко в сферата на разработката и да придобием капитал за ранния етап на стартъпа. Така че бяхме нещо от типа на първи инкубатор в региона. За съжаление, през 2000 г. вече нямаше стартъпи, защото беше криза, балонът се спука и ние трябваше да намерим нещо друго. И започнахме няколко проекта. Първият беше да създадем екип и да видим как работи.
    Направихме наш собствен проект. Казваше се E-Meishi. На японски мейши е визитна картичка, а за японците визитната картичка е много важна. Искахме да създадем E-Rolodex. Rolodex е онова нещо, което имате на бюрото си, в което слагате всички визитни картички и то се върти. Всичко беше свързано и можеше да си ги разменяте с хората. И в крайна сметка, ако аз си сменя работата, ти ще можеш да видиш предишната ми позиция, новата ми работа, новата ми визитна картичка и т.н. Беше един вид LinkedIn преди LinkedIn. На финала не се получи поради разнообразни причини и започнахме да предлагаме IT услуги.
    И така първият проект за ИТ услуги, който реализирахме, беше за компания в Калифорния. Трябваше да напишем драйвър, за да могат зъболекарите да сканират няколко рентгенови снимки и да могат да ги обработват на компютъра си. Това беше първият проект на Stanga1.

    Защо избрахте България?
    Мисля, че е един вид късмет. Да се срещна с хората беше най-важното нещо. 

    Какви бяха първите трудности и как ги преодоляхте?
    Една от първите трудности с оглед на факта, че сме чужденци и основаваме бизнес, беше да изградим управленски екип. Ако се върнете 20 години назад, имаше по-малко ИТ спрямо днес, по-малко управленски кадри, по-малко хора с опит. И беше трудно. По-лесно беше да намерим добри таланти. Така че взехме решението да инвестираме в първите хора, които наехме и да растем заедно с тях.
    Идеята беше да ги водим, да ги насърчаваме и стъпка по стъпка да изградим много силен и надежден мениджърски екип. Това и направихме. И сме много горди, защото 23 години по-късно 3 от 5-те първи служители са все още в компанията на топ мениджърски позиции. Обичаме да го наричаме „семейство“ и това се опитваме да запазим като дух и философия в Stanga1 – да насърчаваме хората, да им даваме шанс. И сме много доволни от резултата.

    С какви технологии работихте в началото в България?
    Вероятно изглеждаме като динозаври, но по това време работехме със C++. PHP също беше сред предпочитаните технологии, както и open source. Нямаше ги всички тези front end неща като React, Angular, Vue. Беше чист HTML и може би малко Ajax. 

    Колко служители имахте в началото и какви?
    Бяхме екип от петима души с един програмист и един проджект мениджър и работехме по много малко проекти. Доста бързо се разраснахме. И съм много доволен, че 20 години по-късно сме над 250 души.

    Какво представлява компанията днес?
    Днес компанията е тотално различна. Започнахме с много малко хора, днес сме близо 300 души и цялата индустрия се промени. Ако сме започнали като подизпълнител за всякакви компании, днес сме горди да сме компания, към която стартъпите се допитват, искат съвет и това е, което обичаме да правим. Вземаме проект от самото му начало. Помагаме на клиентите си да растат и хората идват при нас за различни проекти, където имаме най-голям опит като L-Stack, medtech, fintech или foodtech.
    И мисля, че това е трансформация за България и трябва да вървим в тази посока, да спрем да бъдем подизпълнител, да започнем да сме главният изпълнител и да използваме талантите си, за да сме същата компания, която бихме били в Западна Европа или САЩ. Няма никаква разлика, всичко е в главите ни и не би трябвало да правим разлика. Много отдавна спряхме да използваме офшорен аутсорсинг и подобни неща. Ние сме компания за ИТ услуги и дигитална продукция.
    Работили сме с най-големите брандове. С изключение на мен, като чужденец, Stanga1 е основана като българска компания от ден първи. Растем от ден първи в България. И е вярно, че преди може би 15 години трябваше външна компания да издава фактури за наши клиенти, а не от България, защото не изглеждаше добре. Но днес няма значение. Мисля, че когато хората дойдат тук и видят нашия офис, срещнат се с нашите хора, говорят с тях и разберат, че са не само талантливи, но също така имат много знания, умения и опит, за тях няма значение. Те биха могли да са в офис в Ню Йорк, Тел Авив или Париж.

    По какви проекти работи СТАНГА вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СТАНГА АД в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как стартира Страйпс в България?
    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?

    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 10 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 11 часа
    преди 11 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 13 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 14 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд