петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5631 прочитания

    Аутомотив компания ще открие 2000 работни места в завод край Плевен

    Инвестиции от над 1 млрд. евро в сектора са възможни у нас тази година. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България" сподели пред Economy.bg какво да очакваме от предстояща международна автомобилна конференция в София
    27 май 2022, 09:51 a+ a- a

    Международна автомобилна конференция ще се проведе в София от 1 до 3 юни. В рамките на форума ще има кръгла маса за развитието на автомобилната индустрия в България.

    Какво да очакваме от конференцията, кои ще са лекторите и с какво тя ще е полезна на бизнеса, как се развива индустрията у нас и предстоят ли нови инвестиции – тези и други въпроси коментирахме с Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България".

    Арх. Станиславов, организирате международна автомобилна конференция в София. Какво да очакваме от форума? Кога, къде и в какъв формат ще се проведе той?
    Automotive & Mobility Forum 2022 ще се проведе в рамките на три дни, от 1 до 3 юни.
    На 2 юни от 9:30 в Интер Експо Център ще бъде открита конференцията с приветствия от президента Румен Радев, министър Даниел Лорер и презентация на keynote лекторите от подразделението за софтуер на Volkswagen – Cariad.
    А на 1 юни, ден преди официалното откриване, лимитиран брой участници ще имат възможността да посетят две иновативни аутомотив бази в София – тези на Sensata Technologies и на Melexis.
    „Сенсата Технолоджис” е водещ производител на високотемпературни сензори за автомобилната промишленост. Дружеството е част от международния холдинг Sensata Technologies – глобална компания с предмет на дейност разработка, производство и продажба на сензори и системи за контрол. В София се намира тяхната т.нар. тестова лаборатория, която е най-голямата в света за компанията.
    „Мелексис“, от своя страна, е глобална инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на решения в сферата на микроелектрониката. Melexis идва в България още през 2000 и се разраства значително, като днес екипът наброява над 500 души. От основаването в София до днес са разработени над 65 нови продукта и са доставени над 5 млрд. чипа. Заводът на „Мелексис“ беше изцяло реновиран наскоро и участниците в конференцията ще имат възможността да го посетят предпремиерно, седмица преди официалното откриване.
    На последния ден от конференцията – 3 юни, ще се проведе кръгла маса – диалог между изпълнителната и законодателната власт и бизнеса по въпросите за състоянието на автопарка в България и за създаване на държавна политика за устойчиво развитие на безопасен и екологосъобразен автомобилен парк в България.

    Какви са основните теми и кои ще са лекторите?
    Фокусът на конференцията ще бъде върху последните иновации в сферата: електромобили, автомобилен софтуер, бъдещето на автономните автомобили, „свързана“ мобилност в дигиталната ера, дигитализация на производствените процеси и много други.
    Сред международните гости на конференцията ще бъдат Volkswagen Cariad, ATOM Mobility от Латвия, централата на cargo-partner в Австрия, Teksbotics от Хонконг, Continental Сърбия, Camfil, както и GIGA – южнокорейски автомобилен клъстер.
    Очакваме и една изключително интересна презентация на тема: „Как изкуственият интелект ще промени автомобилната индустрия?” от Bosch Engineering Center Sofia.

    С какво би било най-ценно участието в конференцията за всички от аутомотив индустрията в България?
    Конференцията ще бъде полезна както за тесни специалисти в областта, така и за любители и почитатели на автомобилния сектор. Амбицията ни е да представим последните иновации в сектора и да обсъдим бъдещето на индустрията не само в България, но и в света. Също така много от международните компании, които ще присъстват на форума, идват в България с цел B2B срещи и установяване на нови бизнес партньорства. Събитието Automotive & Mobility Forum 2022 е най-прекият път за една фирма да стане автомобилен доставчик.

    През февруари обявихте, че очаквате инвестиции от над 1 млрд. евро тази година в сектора у нас. Актуална ли е още тази прогноза? Какви са тенденциите?
    Прогнозата е актуална, като в най-скоро време ще бъде обявено името на аутомотив компанията, която ще открие ново производство край Плевен. Там дългосрочно ще бъдат открити около 2000 работни места.
    Тъй като инвестициите се изпълняват за определен период, е трудно да се каже дали те ще бъдат в рамките на тази година, но категорично общият брой на новите инвестиции има потенциала да надхвърли 1 млрд.

    Очаквате ли да бъдат обявени нови инвестиции в рамките на форума, или да бъдат договорени нови партньорства?
    Да, очакваме в рамките на форума да бъдат създадени много бизнес партньорства, както и редица компании да намерят нови клиенти.
    Когато става въпрос за инвестиции, не бихме могли да дадем предварително информация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 17 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 57 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове