петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6052 прочитания

    Украинската ИТ компания Ciklum открива стотици работни места в нов офис в София

    Войната в Украйна ускори процеса по откриване на офис в България – Йевген Гриник, Генерален Мениджър за България на Ciklum, пред Economy.bg
    25 май 2022, 13:16 a+ a- a

    сн: Ciklum

    Преди дни основаната в Украйна ИТ компания Ciklum обяви, че е открила офис в България. Центърът в София разширява присъствието на компанията в Източна Европа, като дава достъп до нови ИТ таланти. В новия офис в София работят повече от 100 професионалисти. Компанията има амбициозни планове да ускори наемането на местни специалисти и също така да предложи работа на украинци, които са били принудени временно да напуснат домовете си и да се преместят на по-безопасни локации.

    Как войната в Украйна повлия на компанията да открие офис в България, колко и какъв тип специалисти ще наеме, ще открива ли офиси и в други градове у нас – тези и други въпроси коментирахме с Йевген Гриник, Генерален Мениджър за България на Ciklum.

    Г-н Гриник, защо решихте да откриете офис в България?
    Ciklum от години проучва ИТ потенциала в Източна Европа. Като компания, родена в Украйна, знаем колко отдадени професионалисти са талантите в този регион. Обмисляхме от известно време да открием delivery център в България и накрая плановете ни се реализираха. Известен факт е, че източноевропейските таланти са в челните редици на пазара на глобални дигитални решения и продуктово инженерство. Опитът ни в Украйна, Полша, Чехия, Словакия и Румъния доказва това. Така че разширяването в България беше лесно решение за нас. Освен това българската ИТ индустрия показва фантастичен растеж. Щастливи сме да демонстрираме нашия опит и глобални бизнес връзки тук и да предложим на местните инженери много възможности за работа с предизвикателни проекти, използвайки най-новите технологии.
    В допълнение, България е много гостоприемна страна. Оценяваме подкрепата на местната ИТ общност и сме нетърпеливи да разширим нашите връзки тук.

    Между кои други локации избрахте България?
    От няколко години България е в нашия списък. Миналата година Ciklum сключи сделка за придобиване на чешката софтуерна компания CN Group, която се присъедини към нашия глобален екип и разшири присъствието ни в Чехия, Словакия и Румъния. С толкова силна база в Източна Европа България беше естествен избор.

    Каква е стойността на инвестицията в България?
    Не разкриваме сумата. Според мен обаче възможностите и експертизата, които предоставяме тук, са по-значими от финансовите параметри. Екипът ни тук вече обединява повече от 100 професионалисти, като очакваме скоро броят им да достигне няколкостотин.
    Ciklum работи от години с добре познати брандове – TUI в пътуванията, eToro във финтех и JustEat в доставката на храна и др. Вярваме, че шансът да работиш с проекти, свързани с глобалната дигитална трансформация, които влияят върху живота на милиони, ще допринесе значително за българската ИТ индустрия.

    Къде се намира офисът Ви в София?
    В момента сме в офис център на булевард „Ситняково“, на минути от центъра на София. Трябва да призная, че съм очарован от гледките, които се отварят от прозорците. Сравнително нови сме в града и все още се запознаваме с красотата му. Сигурен съм, че докато се разрастваме, офисът на Ciklum ще се превърне в център за ИТ специалистите, тъй като обичаме да организираме различни образователни и нетуъркинг събития за технологичната общност.

    Колко работни места планирате да откриете в София?
    В момента говорим за няколкостотин ИТ специалисти в средносрочен план. Не е тайна, че търсенето на решения за дигитална трансформация нараства и Ciklum, като част от този пазар вече повече от 20 години, непрекъснато разширява проектите си. Така че сме сигурни, че ще можем да предложим на български таланти много предизвикателни възможности в различни технологии. Сега имаме около 50 отворени позиции – и това е само началото.

    Какви професионалисти търсите?
    Най-търсените специалисти обикновено са тези, които работят с JavaScript и Java, .NET и C++. Нашият DevOps екип е много силен, с куп престижни награди в портфолиото си и също така непрекъснато се разширява. Разбира се, не мога да не спомена QA специалистите. Освен това експертите по Python също са добре дошли за работата по нашите Data Science проекти. Тъй като имаме клиенти от различни индустрии, технологиите също се различават. Това, което привлича хората в Ciklum, е, че сме в крак с ИТ еволюцията и обикновено използваме най-новите постижения в индустрията на софтуерното инженерство. Както добре знаете, едва ли някой обича да работи със стар код.

    По какви проекти ще работи екипът в София?
    Има много проекти и нито един от тях не е скучен, повярвайте ми. Работата по нашите проекти позволява на разработчиците да влияят върху живота на милиони потребители по целия свят. Например в туристическата индустрия, здравеопазването, търговията на дребно, финтех и много други. Нашите клиенти са предимно добре познати имена в Европа и САЩ и всеки проект е уникален. Накратко, проектите ни покриват всички етапи на дигитална трансформация на големи брандове в бързоразвиващите се индустрии. Нашето дългосрочно сътрудничество с TUI е отличен пример за добро сътрудничество в приспособяването на разрастващия се туристически бизнес към изискванията на дигиталната ера.

    Обмисляте ли откриване на офиси и в други градове в България?
    Засега нямаме такива планове. По време на пандемията пандемията лесно преминахме към хибриден режим на работа и позволихме на нашите служители да работят откъдето пожелаят. Това обаче не означава, че офисите са станали излишни. Вместо това те се превърнаха в центрове на Ciklum общността: разглеждаме ги като coworking пространства за тези, които се нуждаят от тях, и място за нетуъркинг или екипни събирания. Със сигурност в нашия дигитален свят повечето задачи и срещи могат да се провеждат онлайн, но креативното сътрудничество и брейнсторминг е по-добре да са офлайн. Така че Ciklum е отворен за специалисти от цяла България, няма нужда да живеете в София, за да работите с нас.

    Имахте офиси в Украйна. Как войната се отрази на работата Ви там? Оперативни ли са още тези офиси?
    Несправедливата война на Русия срещу Украйна определено промени живота на цялата страна и нейните граждани, да не говорим за бизнеса. Разбира се, поради своето естество ИТ индустрията е по-устойчива. Освен това Ciklum следеше отблизо ситуацията и от началото на ескалацията миналата година ние непрекъснато актуализирахме нашия план за непрекъснатост на бизнеса и се подготвяхме за различни сценарии.
    Наш приоритет винаги е била безопасността и сигурността на нашите служители. Така че от януари насърчавахме активната релокация на украинските служители на Ciklum към по-безопасни райони. Много от нашите колеги се преместиха в Западна Украйна, Полша и България преди 24 февруари. Благодарение на това, както и на невероятните усилия на нашите екипи, посветени на евакуирането на колеги от рискови градове, успяхме да изведем по-голямата част от нашите колеги в безопасност. Нашите офиси в Централна и Западна Украйна се превърнаха в центрове за тези, които се преместиха на запад.
    Нашата готовност помогна на украинския ни екип да възстанови продуктивността си много бързо. Въпреки това ние поставяме безопасността на нашия талант на първо място и оказваме подкрепа на тези, които се нуждаят от нея. От съображения за сигурност офисът ни в Харков в момента е затворен; препоръчваме също да не се посещават нашите офиси в Киев, Одеса и Днипро. Като оставим настрана фалшивата скромност, трябва да кажа колко съм горд от целия екип на Ciklum по целия свят, обединен в подкрепата си за Украйна и колегите там. Изпълняваме задълженията си към нашите клиенти и служители и допринасяме за благотворителни инициативи.
    Ciklum е роден в Киев, Украйна винаги е била и ще остане неговото сърце – и разбира се, важен delivery център за нас.

    Как войната в Украйна се отрази на решението Ви да откриете офис в България?
    С тези трагични събития станахме свидетели на удивителни демонстрации на човечеството в съседните на Украйна страни, а България заслужава не по-малко възхищение в това отношение. Искрено сме благодарни на България, нейния народ и нейното правителство за топлото посрещане и подкрепа, и възможността да работим под мирно небе.
    Всъщност се подготвяхме да стартираме Ciklum България тази година. За добро или лошо войната в Украйна ускори процеса с няколко месеца.
    Положителното беше, че това ни помогна да обединим членовете на украинския екип, които се преместиха в България, така че да стартираме успешно. За да улесним културното сближаване, ние редовно организираме информационни сесии за нашите колеги тук, за да опознаят по-добре България, нейната история, природа, общество и култура.

    Предлагате работа и на украинци в България. Има ли интерес сред тях?
    Да, определено, тъй като много украински IT специалисти са избрали България за свое място на пребиваване, временно или не. Това е в съответствие и с нашата социална мисия за подкрепа на украинските таланти, когато имат нужда. Ciklum от години е в топ 10 на най-добрите работодатели в Украйна, така че не е чудно, че софтуерните инженери са привлечени от нас. Разбира се, ние сме нови в България, но съм сигурен, че нашата култура и възможностите, които предлагаме, скоро ще ни спечелят място и в българските класации.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ индустрията в България?
    Когато започнах да проучвам българската ИТ индустрия миналата година, бях изумен от броя на публикациите, в които се казва, че потенциалът ѝ остава неизползван. България разполага с невероятен набор от технологични таланти, които по никакъв начин не трябва да бъдат засенчени от другите страни в региона. Погледнато глобално, Източна Европа е готова да се превърне в международна Силициева долина и България има всичко, за да блесне: тук има изключителни умове, опит със сложни проекти, експертиза с различни технологии и най-важното – амбиция за създаване на наистина изключителни дигитални продукти.
    Ciklum не е още една аутсорсинг компания, която гради успеха си върху увеличаване на броя на служителите. Ние ценим хората с мисъл към продуктовото инженерство, ценим предприемаческия дух. И смятам, че нашето корпоративно мото Bold not bored (Бъдете смели, не скучайте) перфектно отговаря на посоката, в която се движи българската ИТ индустрия. Безспорно е предизвикателство да се конкурирате на световния пазар и да прокарвате идеите и проектите си напред. Ще се радваме да споделим опита си с българските инженери и да ги вдъхновим да надскочат границите. Необходим е екип от разработчици, за да създаде приложение за съобщения, но са необходими смелост и гениален ум, за да се създаде WhatsApp. Опитът на Ciklum показва, че бъдещето принадлежи на онези, които рискуват – щастливи сме да сме тук, за да разпространим тази енергия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla