петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6773 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи СТАНГА?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Сирил Симон – изпълнителния директор и основател на компанията, и Филип Филибосян, директор „Бизнес развитие“ на STANGA1
    12 май 2022, 16:20 a+ a- a

    Снимка: Сирил Симон (вляво) – изпълнителния директор и основател на STANGA 1 и Филип Филибосян (вдясно), директор „Бизнес развитие“ на STANGA 1

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи STANGA 1 в България, пред Economy.bg разказват Сирил Симон – изпълнителният директор и основател на компанията, и Филип Филибосян, директор „Бизнес развитие“ в компанията за разработка на софтуерни решения и услуги.

    Сирил, разкажете ни кои са ключовите проекти, по които работи STANGA 1?
    Сирил Симон: Създадена през 1999 г., Stanga1 e компания за софтуерни услуги и дигитална продукция. Като доверен партньор, Stanga1 успешно предоставя персонализирани бизнес софтуерни решения на развиващи се StartUp-и и водещи компании от финтех индустрията, медицинските технологии, автомобилостроенето и електронната търговия от цял свят. Stanga1 разработва решения, които позволяват на нашите клиенти да управляват бизнеса си по по-ефективен и ефикасен начин. Освен в България компанията има търговско присъствие и във Великобритания, Германия, Израел, Франция, Сърбия, САЩ и Канада. Част от бизнеса на компанията включва създаване на експертни екипи в различни технологични сфери.
    Stanga1 е част от One1 Software Technologies, публична компания с повече от 6 300 експерти и годишен приход от над $878 млн.

    Бихте ли разказали накратко за ключовите проекти, по които работите?
    Сирил Симон: За Stanga1 всеки един проект и клиент са важни. Успех за нас е да създаваме добавена стойност, както и да поддържаме успешни партньорства с нашите клиенти. Бих искал да обърна внимание на един от ключовите ни проекти за немския автомобилен концерн Volkswagen, а именно за разработката на инструмент, който динамично изчислява данни, свързани с вредните емисии на CO2, отделяни от превозните средства на Volkswagen, който се нарежда сред един от иновативните IT проекти на компанията през последната година.

    Филип Филибосян: Щастливи сме, че екипът на Stanga1 участва и в разработката на интуитивен софтуер с нови функционалности, базирани на Android (Android Automotive) за един от водещите производители на електрически автомобили в САЩ – Lucid Motors. През 2021 г. бе въведен в експлоатация и LUCID AIR, най-добрият в света мощен и ефективен луксозен електрически седан.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Сирил Симон: С над 20 години опит, Stanga1 продължава да се разраства, управляваме успешни IT екипи и в момента сме 250 души. Офисите ни са в София, Пловдив и Ниш. В зависимост от нуждите на клиента и дадения проект, изграждаме и екипите си. Конкретно за проекта на Volkswagen, екипът ни се състои от 12 души: Tech Lead, Java разработчици, Front-End разработчици, DevOps инженер, QA специалисти, проджект мениджър (Scrum Master).

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Филип Филибосян: Използваме Java Spring, Kubernetes, PHP Symfony, .NET, ReactJS, React Native, Flutter, HTML, CSS, TypeScript, AWS и много други.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Сирил Симон: Решихме да използваме методологията на Scrum след задълбочен анализ на обхвата на проекта, съобразявайки се с наличната информация, резултатите, целите на самия проект и т.н. Разполагайки с богат опит и задълбочени познания с основните методологии, ние често комбинираме най-добрите практики, с цел да приспособим действителните нужди на проекта и постигането на оптимални резултати чрез персонализиран подход. Процесът на разработка е организиран в двуседмични спринтове. Тук е необходимо да отбележим, че нашите екипите са достатъчно компетентни, за да възприемат най-добрите практики за постигане на целите си за дадения спринт. Фокусът ни остава върху най-важното за Stanga1 – осигуряването на най-високо качество на услугите, които предоставяме на нашите партньори, които ни се доверяват вече 23 години.

    Как се промениха проектите през годините?
    Филип Филибосян: При нас всеки клиент има специфични нужди според индустрията (финтех, медицинските технологии, автомобилостроенето, електронната търговия). Точно поради тази причина и всеки един проект се променя с различно темпо. Процесите са организирани в съответствие на принципите, заложени в Agile, автономния подход към задачите и гъвкавото изпълнение. Накратко започнахме с фаза на откриване/ определяне на обхвата, с ангажирането на опитен бизнес анализатор, който да работи върху изискванията и дефинирането на обхвата, архитектурата, UX изживяването, определянето на екипа и планирането. Впоследствие преминахме във фазата на разработка, следвайки методологията на Scrum в спринтовете. На този динамичен пазар в Stanga1 се стремим да се адаптираме с бързи темпове и да развиваме нашите ИТ таланти, за да отговорим на нуждите и очакванията на всичките си клиенти.

    Кои са най-големите предизвикателства, ключовите проекти, по които работите?
    Сирил Симон: Поддържането на екипния дух е една от основните ни задачи. Затова може да отбележим, че ключов момент при изпълнението на различните проекти е, че от особено значение за нас е, че решенията се вземат от всички участници в проекта – колегите ни се събират, обсъждат и заедно избират пътя, по който да се реализира решението и респективно целият проект. За голяма част от проектите, нашият екип взема участие в дефинирането на целия процес.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите?
    Сирил Симон: Може би тук е мястото да отбележа, че в края на 2021 г. Stanga1 придоби Fintech компанията Infoleven. Щастливи сме, че имаме екип от професионалисти в най-различни направления, с които успяваме да постигнем забележителни резултати, следвайки ясен и последователен план.

    Какво предстои?
    Сирил Симон: Мога само да обобщя, че предстои вълнуваща и изпълнена с приключения година за целия екип на Stanga1, защото сме си поставили високи цели. Разбира се, че съществуващите ни проекти ще продължат да се развиват и увеличават.

    Филип Филибосян: Ще разширяваме екипа си и с опитни експерти. Вярваме в екипната работа, добрия дух, взаимното доверие, коректното отношение. Ценим креативността и поддържането на мотивация у служителите. Подкрепяме здравословния баланс между работа и личен живот.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СТАНГА АД в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Accedia?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Festo в България?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SoftGroup?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи LimeChain?
    ИТ продуктите в България: Какъв продукт разработва AMPECO? 
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове