събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3704 прочитания

    Как стартира Страйпс в България?

    Историята на ИТ компанията научете от Атанас Филчев - главен оперативен директор на Страйпс
    20 април 2022, 16:28 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи технологични компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира Страйпс в България, научете от Атанас Филчев - главен оперативен директор на софтуерната компания.

    Атанас Филчев - главен оперативен директор на Страйпс

    Как стартира Страйпс в България и кой е човекът зад идеята? 
    Страйпс стартира в България през 2008 година. Преди това аз живеех и учех в Германия. Завърших Informational engineering, работих там, но през цялото време гледах пазара в България, защото имах идеята и чувството, че страната ни може да бъде много повече на софтуерния пазар. През 2008, когато се върнах в България, се запознах с Кун ван Вайк – един холандец, който всъщност е и основателят на Страйпс. Преди това той работи за наш основен клиент като архитект и мениджър. Вижда, че липсата на ИТ специалисти в Холандия става все по-голяма и една от идеите, които предлага на компанията, е да направи нещо в България. Така се срещнахме и така стартира компанията. Той програмираше, аз програмирах... След това се присъединиха още няколко души. В началото цялата компания се състоеше от 4-5 души, а офисът ни беше едно таванско помощение, в което лятото беше адски горещо и климатиците не смогваха. Така започна всичко.

    Какви бяха първите проекти, клиенти, задачи?
    Първият ни проект беше едно решение на Java, като, между другото, се радвам да споделя, че този продукт още живее и още имаме хора, които работят по него. Беше едно много интересно софтуерно решение, което правеше връзка между физиците и реалния хардуер на машината, за да се движи. 

    Какви бяха първите трудности?
    Като стартираш компания, в един момент осъзнаваш, че не е достатъчно само да пишеш софтуер. Защото, като идват нови колеги, някой трябва да ходи на интервю, някой да им обясни за компанията, да ги въведе в работата. Някой трябва да организира тиймбилдинги, да планира – доста по-различно е от това просто да седнеш и да напишеш софтуера... Спомням си, като организирах първия тиймбилдинг в Банско – бяхме наели къща при една възрастна жена, която много хубаво се грижеше за нас. И хубавото е, че съхранихме тази традиция може би в продължение 12-13 години, преди да дойде ковид. Веднъж годишно се събирахме цялата компания със семействата и с децата на различно място. Последната ни локация преди ковид беше Пампорово и беше много интересно, защото бяхме над 400 души.  Виждате колко сме се разраснали – почнахме от една къща на два етажа в Банско и стигнахме до най-големия хотел в Пампорово. За жалост, ковид ни отне това, но се надявам да го възродим отново.

    С какви технологии работехте в началото?
    Java, Python и C. Това са технологии, които и до днес продължаваме да използваме и да развиваме.

    Какви бяха първите служители?
    Успяхме да привлечем много талантливи хора, които показваха невероятни резултати. Те бяха щастливи в компанията, клиентът беше щастлив и работата нарастваше. С увеличаването на работата нарастваше и компанията. Смятам, че ние използвахме максималното от потенциала, който тогава в България имахме като ИТ индустрия, а и все още имаме. Добри хора, бързо нарастване, вземане повече ownership върху проектите, печелене на нови клиенти. Eстествено, разнообразяване на технологиите. В момента освен Python, С и т.н. гледаме към Machine learning, Data Science и всичките модерни технологии, защото все пак за 14 години технологичният свят се смени и ние се стараем да сме в крак с него.

    Как се промени компанията през годините?
    Когато стартира компанията през 2008, бизнес моделът беше различен. Работехме изцяло за нашия основен клиент, като голяма част от нещата, които правехме, бяха ръководени от тях. С течение на годините предприехме друга стратегия – започнахме да се развиваме, като предлагаме решения от край до край и вземаме целия ownership от клиента. С годините виждам, че правейки това, ние успяваме. Може би общото между 2008 и сега е, че абсолютно винаги в нашата култура ние сме поставяли фокуса върху хората. Когато се грижиш добре за хората си, те са щастливи, вършат хубава работа, клиентът е доволен. Когато имаш щастливи хора и щастлив клиент, имаш и хубав бизнес. А като промяна това, което забелязвам, е, че с растежа на компанията започват да изникват процеси и неща, за които човек не е мислил. Но от друга страна, лично за мен това е много интересно и аз винаги казвам, че на всеки 2 години си сменям работата.  

    Какво представлява Страйпс днес?
    В момента сме 480 души в две локации в София, една в Пловдив, една в Бургас и една предстояща във Варна. За мен лично Страйпс е място, с което, първо, успяхме да покажем, че България има голям потенциал в ИТ индустрията. Второ, показахме, че можеш да правиш хубав бизнес в България, ако се грижиш добре за хората си. И трето, което е и моя мисия – България да стане европейски пазарен лидер в софтуерната индустрия. Чрез Страйпс успяваме стъпка по стъпка да го постигнем.

    Видео за компанията като работодател и свободните позиции в момента вижте в профила на Страйпс в Jobs.bg ТУК

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?

    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство