четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6802 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?

    За ключовите продукти, екипите и технологиите, които използват, научете от Петър Ненов - CEO на българската софтуерна компания
    07 март 2022, 10:48 a+ a- a

    Петър Ненов - CEO на Devision

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи Devision в България, пред Economy.bg разказва Петър Ненов, CEO на българската софтуерна компания.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Devision в България?
    Devison е full-service компания, която в последните 15 години разработва индивидуализирани дигитални продукти за своите клиенти. Във времето проектите са се отличавали по мащаб и сфери на изпълнение, но винаги даваме предимство на общественополезните и иновативни решения.

    Настоящ наш клиент е водещ в индустрията на регулаторни услуги и разработваме софтуер, който да гарантира сигурността на потребителите във финансовия свят. 

    Друг проект, който вдъхновява много от нашите софтуерни инженери, е за водеща европейска енергийна компания с фокус над устойчивото производство на електроенергия. 

    Истинско професионално удовлетворение изпитва екипът ни, който в момента разработва клауд базиран IoT софтуер за водеща международна компания в сферата на smart home & building automation. 

    Наш екип също разработва платформа за американска Edtech компания, която се използва от милиони учители и ученици ежедневно.

    Това са само част от интересните проекти, които разработваме за различни клиенти глобално.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Smart home & building automation екипът ни разработва различни клауд базирани услуги за IoT устройства, управляващи интелигентни домове или сгради. Услугите са насочени към интелигентното управление на частни домове, както и на бизнес сгради и включват функции от отдалечен достъп и управление на различни сензори и устройства до видео наблюдение и отдалечено отключване/заключване.

    В областта на regtech услугите помагаме на наш клиент в модернизирането на съществуващ софтуерен продукт, който е бил разработван повече от 15 години в модерно уеб базирано приложение с използването на модерни dev практики и стандарти. Управлението на кредитния риск и риска от неспазване на нормативните изисквания са сложни финансови задачи, с които нашият софтуер е съобразен и прецизно се разработва, така че да улесни крайните партньори и потребители.

    Наш екип създава и модернизацията на дигитални продукти за водещата енергийна компания. Фокусът е над управлението на информацията и данните от производствени източници на възобновяема енергия. 

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    За всеки проект Devision създава екип, който е изцяло ангажиран със създаването на конкретното софтуерно решение. Размерът (обикновено 3-7 експерти) в случая не е определящ, а по-скоро точните умения за удовлетворяване нуждите на клиента. До един нашите софтуерни инженери са със солиден опит зад гърба си и наша задача е те да са най-полезни с експертизата си за дадения проект, но и те самите да бъдат въвлечени в създаването на най-интересния за тях софтуер. Това за нас е правилната траектория към удовлетворение както за клиента, така и за всеки девижънър.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    От създаването на компанията нашият фокус и страст винаги са били свързани с Open-source технологиите. Като езици за програмиране използваме предимно JavaScript и различни библиотеки/frameworks като Angular и React. По отношение на backend технологиите използваме Java със Spring и екосистемата около него, NodeJS, PHP и Python, когато става въпрос за машинно обучение.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Начинът ни на работа е посветен на гъвкавост,  прецизност и постоянна открита комуникация. Нашите софтуерни инженери са в тясно взаимодействие и в активна комуникация с екипа на клиента на дневна база. Работим паралелно с технически мениджъри и хората, вземащи решения за дадения бизнес. Следваме Agile практиките в процеса на планиране и разработка. Естеството на работата ни предполага да сме гъвкави и в много от случаите се налага да се напаснем към съществуващите процеси от страна на нашите клиенти, като използваме техните инструменти и инфраструктура.

    Освен чисто технически отговорности клиентите ни делегират и отговорност при вземането на решения, свързани с визията, ползваемостта и цялостната стратегия за развитие на продукта.

    Как се промениха проектите през годините?
    Повечето ни проекти са дългосрочни със средна продължителност от над 3 години. За повечето клиенти стартираме с малки прототип (PoC) проекти и постепенно се ангажираме с по-комплексни и стратегически за техните бизнес задачи, увеличавайки и размера на екипите.

    Кои са най-големите предизвикателства при ключовите проекти, по които работите?Предизвикателствата са това, което ни предизвиква и движи промяната и създаването на иновация. Именно смелостта и опитът, с които минават екипите ни през тях, определят границата между обикновения делник на един софтуерен инженер и неусетно преминалия ден на един девижънър. Пресен пример за казус, на който търсихме решение, бе свързан с глобалността. Разработваме софтуерно решение, което се експлоатира едновременно в Китай, Европа и САЩ. В този случай синхронът при тестване и публикуване на нови версии на всички среди изисква специфичен подход, породен от разликата на приложенията, инфраструктурата и потребителите във всеки регион.

    Друго предизвикателство, с което се сблъскваме често, е скалируемостта на клауд продуктите, които разработваме, когато имат голям брой потребители. Решенията, които прилагаме в тези случаи са не само свързани със софтуерната разработка, но и с изграждането на подходяща клауд инфраструктура, както и тестване на производителността на софтуера върху нея.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
    За нас най-големите постижения не са свързани с конкретен проект или продукт, който сме разработили, защото тяхното качество и високо ниво на експлоатация са част от нашето ежедневие.

    Най-голямото постижението за нас е, когато нашите клиенти и потребителите на техните продукти са щастливи от използването на нашите решенията и когато екипът, стоящ зад разработката, изпитва истинско удовлетворение от това, което прави.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Работейки дългосрочно по всеки един от проектите, екипите ни са постоянно фокусирани върху тяхното подобрение, развитие и оптимално функциониране и експлоатация.

    Пътната карта на всеки от проектите е различна, но нашите клиенти са достатъчно изобретателни и винаги ни поставят нови предизвикателства.

    Дългосрочно в компанията очакваме да разширим дейността в сферата на DevOps технологиите и машинното обучение/изкуствения интелект, които стават все повече застъпени във всеки един проект.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки