вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8878 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Денис Юхно, управляващ директор на DataArt България
  21 януари 2022, 12:26 a+ a- a

  Денис Юхно, управляващ директор на DataArt България

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи DataArt в България, пред Economy.bg разказва Денис Юхно, управляващ директор на DataArt България.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите продукти/продукти, по които работят екипите в България?
  DataArt е глобална технологична компания, разработваща софтуерни решения. В България ние работим по различни проекти в различни индустрии: финанси, ритейл, туризъм, здравеопазване. Един от нашите ключови клиенти, за който работи част от екипа на софийския офис, е сред най-големите банки във Великобритания, оперираща от много години на пазара. Друг клиент, който мога да посоча, е продуктова компания, която разработва иновативна платформа за електронна търговия.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Британската банка, за която споменах, е наш клиент, за който работим само по проекти, свързани с дигитализация на бизнеса и създаване на нови банкови системи. Един от тях е платформа за дигитално банкиране за корпоративни клиенти. Не се занимаваме с legacy проекти и поддръжка на стари системи.

  Що се отнася за продуктовата компания, там работим както върху основния им продукт -  платформа за електронна търговия, така и при разработването на инфраструктурни проекти: cloud data migration, site reliability engineering, Data Analytics.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  В момента в софийския офис, както и дистанционно от другите български градове работят общо около 40 специалисти: софтуерни разработчици, QA специалисти, DevOps инженери, SRE инженери, Data инженери, бизнес анализатори, мениджъри на проекти.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Обикновено всеки проект разполага с front-end и back-end разработчици. За front-end най-често използваме JavaScript, заедно с Angular или React. За мобилния front-end основно използваме Swift, Kotlin, Flutter. или React Native. За back-end основните програмни езици са Java, C# (.Net) и Python. Разбира се, понякога освен разработка на софтуер се налага да предоставим и DevOps услуги, свързани с облачни технологии като AWS, GCP и Azure.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  В DataArt се опитваме да сведем до минимум стриктната йерархия и да разчитаме на плоска структура. Всички проекти са част от едно или друго портфолио, управлявано от delivery мениджър, който може да делегира управлението на даден проект на мениджъра на проекти. От друга страна, във всяка една локация, където DataArt има представителство, има ръководител на съответния офис, който отговаря за работния процес и административните дейности.

  Как се промениха проектите през годините?
  Проектите постоянно се разрастват. Имаше известно забавяне на растежа при появата на пандемията през 2020. Но от началото на миналата година отново има голямо търсенето на IT услуги от страна на нашите клиенти и почти всички ключови проекти са увеличили мащаба си.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Пандемията направи пазара на труда изключително конкурентен, поради което предизвикателствата пред доставчиците на аутсорсинг услуги и на ИТ услуги като цяло са свързани с недостига на специалисти. Наемането става все по-трудно и кандидатите променят своите изисквания. 

  Това, което ние от DataArt се стремим да направим, за да преодолеем тези предизвикателства, е да инвестираме изключително много в нашия екип, в условията на труд и в корпоративната си култура.

  Нашите ключови клиенти оценяват тези усилия и очакваме те да реализират все повече проекти при нас. Постоянно работим върху качеството на обслужване, което увеличава доверието от тяхната страна

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Най-голямото постижение за нас е възможността да участваме в създаването на приложения и системи, които се ползват от милиони хора по целия свят.  И най-голямата награда за DataArt e доверието от страна на клиентите ни, както и лоялността на хората в екипа.

  Какво предстои при отделните проекти?
  Всеки един проект има определен цикъл на живот. Едни проекти приключват, други започват. Например, по един от ключовете ни проекти планираме да пуснем финалната версия на приложение за мобилно банкиране, което дава възможност на корпоративните клиенти на съответната банка лесно да управляват своите финансови активи.

   Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 2 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ