четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3516 прочитания

    Липсата на кадри е основната пречка пред австрийския бизнес у нас

    Над 20 000 българи работят за 350 австрийски компании, Австрия е вторият най-голям инвеститор в България
    20 януари 2022, 14:08 a+ a- a

    Австрийският бизнес у нас е по-оптимистично настроен за развитието си през 2022 в сравнение с предходната година. Това подчерта новият търговският съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Анкетата е проведена сред 68 фирми в страната.

     „Въпреки предизвикателните за бизнеса обстоятелства, свързани с пандемията и с ръста на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България все пак запазват оптимизъм по отношение на развитието на цялостния бизнес климат в страната“, посочи той. „Налице е известна предпазливост по отношение на инвестиционните им планове, но от друга страна компаниите търсят да наемат нови служители.“

    Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. 4,6 млрд. евро са инвестициите, направени от 350 австрийски фипми у нас досега. Над 20 000 са българите, работещи за австрийски компании, посочи Купфер.

    С оглед на общата регулаторна рамка, която е от решаващо значение за бизнес климата, 66% от участвалите в проучването австрийски компании очакват повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, което потвърждава резултатите от минали години. За 60% от респондентите особено важно е в страната да се провежда предвидима икономическа политика.

    По отношение на своите обороти над 50% от австрийските компании очакват увеличение, а делът на онези, които предвиждат намаление, спада от 17% през 2021 г. на 15% за настоящата година.

    Според проучването 30% от анкетираните фирми очакват да наемат нови служители, а делът на песимистите в този раздел намалява от 10 на 7%.

    По-предпазливи са австрийските компании в своите инвестиционни планове, като 25% очакват подобрение през идните месеци.

    Сред важните предизвикателства на пазара 70% от австрийските фирми посочват на първо място липсата на квалифицирана работна ръка. Advantage Austria работи активно за преодоляване на недостига на кадри, като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е доказала се концепция за намаляване на младежката безработица, която осигурява квалифицирана работна ръка на фирмите=

    За 2020 външнотърговският обем между страните възлиза на 2,3 млрд. евро, като от тях делът на търговията със стоки е 1,3 млрд. евро (от гледна точка на обема България е по-важен пазар на стоки за Австрия, отколкото например Сърбия и Гърция или страните от БРИКС - Бразилия и Южна Африка), а с услуги – 1 млрд. евро. За първите 10 месеца на 2021 данните за външната търговия на стоки се развиват много динамично: внос на стоки в България от Австрия: 685 млн. евро (+ 8,1%), износ на стоки от България за Австрия: 588 млн. евро (+38,6%). По отношение на търговията с услуги в периода януари-септември 2021: внос на услуги в България от Австрия: 204 млн. евро (+ 11,5%) износ на услуги от България за Австрия: 526 млн. евро (+ 16,9%).

    По време на събитието презентации направиха Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика, Александър Сипек, управител на EVN България, и Мария Пищалова, управляващ партньор на ВИФИ България.

    Ясен Георгиев сподели: „Въпреки несигурността пред цялостното икономическото развитие, свързана с продължаващото разпространение на коронавируса и мерките за неговото ограничаване, в макроикономическите прогнози доминира консенсус, че през 2022 българската икономика ще успее да надмине предкризисните равнища." Според него обаче тази година прогнозите са българската икономика да нарасне по-слабо от средноевропейската, като по-ускорен растеж се очаква пред следващата година. По думите му експортът се възстановява най-бързо. Очакванията на Георгиев са през 2022 инвестициите в страната да се завърнат. По отношение на използването на роботи в индустрията икономистът представи данни, според които България е на едно равнище с Германия, Естония и Унгария.

    По отношение на проблема с кадрите Мария Пищалова, управляващ партньор на ВИФИ България, подчерта: „Като представител на най-големия обучителен институт в Европа ВИФИ- част от Австрийската стопанска камара, обучителната организация ВИФИ България прилага най-успешния модел за обучение на бизнеса - този, в който бизнесът поръчва обучения „От практиката за практиката!“. Сред най-търсените обучителни теми и с тенденция за поддържане на нивото на квалификация и подкрепа на служителите в последните предизвикателни две години според ВИФИ България значително се открояват темите за личностно развитие и дигитални умения, за сметка на сертификационните програми за професионално развитие.“

    Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 22 часа