четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2217 прочитания

    Инспекцията по труда започва проверки на работодатели с въпросници за самоконтрол

    Компаниите, които предлагат дистанционна работа, са първите, които ще бъдат проверени по новата методика
    18 януари 2022, 15:02 a+ a- a

    Илюстрация: ГИТ

    От тази година Инспекцията по труда стартира иновативен метод на контрол на работодателите - чрез въпросници за самоконтрол. Подходът позволява на работодателите сами да установяват несъответствия с трудовото законодателство и да предприемат мерки за отстраняването им преди извършването на проверки, обявиха от ГИТ. Целта е контролът да обхване много по-голям брой работодатели, отколкото могат да бъдат проверени от инспекторите. 

    Механизмът, разработен по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, включва над 100 различни въпросника, софтуер за изпращане, попълване и връщане на попълнени въпросници и оценка на отговорите. Въпросниците бяха тествани през пролетта на 2021 в над 500 компании в България, като над 60% от тях заявиха, че в резултат от попълването на въпросника са установили проблеми, които са отстранили, припомниха от ГИТ.   

    „Съгласно тематиката на проверката могат да бъдат формирани и допълнителни въпросници, извън вече разработените в рамките на проекта. Предстои да бъде генериран един въпросник, насочен специално към работата от разстояние, а компаниите, които предлагат дистанционна работа, ще бъдат едни от първите, които ще получат такива въпросници. ГИТ ще изпраща тези въпросници в рамките на контрола на предварително идентифицирани работодатели със служители, които работят онлайн, за да проверят сами доколко изпълняват задълженията си в това отношение. Така предоставяме възможност те да подобрят условията на труд, като отстранят сами несъответствията, без ние да ходим и да ги проверяваме. Предвид спецификата на този вид работа смятаме, че този начин на контрол е може би най-удачният“, обясниха от ГИТ пред Economy.bg. 

    Механизмът на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол е изцяло нов, а принципът на действие беше обяснен при представянето им миналата година.

    Как действа системата за контрол чрез въпросници за самоконтрол? 

    Чрез специално разработения софтуер до работодателите се изпращат въпросници по конкретни теми, съотносими с дейността им. Въпросниците съдържат затворени въпроси, които се отнасят до нормативни изисквания в областта на трудовото право, приложими за дейността на предприятието. С отговорите си работодателите посочват каква е практиката в предприятието по отношение на конкретен  въпрос. След изпращане на попълнен въпросник работодателят получава информация за отговорите, които показват съответствие с нормативните изисквания, както и примери за добри практики, свързани с изискванията („верните“ отговори с практични препоръки).

    Софтуерът оценява отговорите и позволява идентифициране на предприятия, в които би могло да има проблеми. На база на тези данни се планират проверки на място, част от обхвата на които е в рамките на предварително попълнения въпросник. В периода от попълването на въпросника до проверката на място работодателите имат възможност сами да отстранят несъответствията, което води до подобряване на условията на труд в предприятията, а в някои случаи може да им спести и санкции.

     „Дори работодателите да сгрешат при попълването на въпросника и да установим несъответствие, то няма да бъде основание за предприемане на мерки и налагане на санкции от наша страна. Такива ще бъдат предприемани само ако нарушенията бъдат установени при проверка на място. А докато се стигне до такава, те имат време да реагират и да отстранят несъответствията. Реално това е превенция. Целта е работодателите да подобрят условията на труд, без да търпят санкции за това и да знаят къде грешат“, уточниха още от ГИТ.

    За идентифицирането конкретно на работодателите, които са въвели работа от разстояние, ще се използват различни източници. При текущия контрол ще се следи дали в проверените предприятия е въведена такава форма на организация на труда, ще се вземат предвид данните от декларациите за условията на труд. Въпросници ще се изпращат и до работодатели в сектори, чиято дейност позволява този начин на работа, например в ИТ сектора. 

    По проекта е разработена и специална методика, на базата на която се планират и проверки на място. Те зависят от резултатите, получени при анализа на отговорите, който се извършва от специалния софтуер и чрез който се установява доколко сериозни са несъответствията. Работодателите ще имат минимум месец, за да отстранят установените при самооценката несъответствия.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС