събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2596 прочитания

    2 български компании в топ 50 на най-бързо растящите ИТ фирми в ЦИЕ

    Наши фирми са отличени и в категория “Иновационни звезди“ и във „Въздействащи звезди" в класацията Deloitte Fast 50
    30 ноември 2021, 13:45 a+ a- a

    Две български компании се класират в основната категория на класацията за най-бързо развиващи се технологични компании в Централна и Източна Европа за 2021 Deloitte „Technology Fast 50”. OfficeRnd е в почетната челна десетка (на 9-то място със забележителен ръст от 1883,9%), EnduroSat (на 50-то място), a Payhawk e победител и единствената отличена компания в цяла Централна и Източна Европа в категория „Инвестиционни звезди“.

    Като „Въздействащи звезди“ са отличени българските Phyre, CloudCart и Dronamics.

    С близо 450 кандидатури, включително 14 от България тазгодишната класация на Делойт Централна Европа Technology Fast 50, е най-конкурентоспособната в 22-годишната история на инициативата. Тя използва процентен ръст на приходите, за да класира 50-те най-бързо развиващи се частни или публични технологични компании в региона.

    Според главния изпълнителен директор на Делойт Централна Европа Ярек Скврна: „Това беше рекордна година в няколко отношения. Не само, че получихме повече заявления от всякога: средният темп на растеж на компаниите във Fast 50, базиран на приходите, регистрирани между 2017 и 2020 г., също беше най-високият, постигнат някога – 2 278% (в сравнение с 1 460% през 2020 г.).“

    „И невероятният темп на растеж от 39 432% от компанията, която е начело на класацията – чешкият пионер на финансовите технологии FTMO, беше и най-бързият ръст на приходите, регистриран от която и да е компания в цялата история на класацията.“, допълва той.

    Ярек Скврна подчертава, че класацията Fast 50 е нещо много повече от само растеж. Както той казва: „Това уникално упражнение е широко признато като най-престижния и важен барометър на бизнес креативността и иновациите в страните от Централна Европа, включително и България. И като се имат предвид предизвикателствата, пред които пандемията Covid-19 ни изправи, и въпросите за опазването на околоната среда, на които беше отдадено и голямо значение по време на неотдавнашната среща на върха на ООН COP26 за околната среда, способността на новите технологии да ни помогнат да формираме по-добро и по-устойчиво бъдеще никога не е била по-важна.”

    Според Нир Чински, директор в Google Cloud за Централна и Източна Европа и Африка: „Последното десетилетие беше изключително за бизнеса в Централна Европа. Преди малко повече от 10 години, през 2010 г., колективната стойност на бизнеса на ЦЕ възлизаше на около 10 милиарда долара. Днес тази стойност възлиза на 186 милиарда долара: близо 20 пъти повече. За мен това говори много за новото доверие и решителност, движещи растежа на бизнеса в нашия регион. И тази тенденция се ускорява. Това казва нещо изключително важно: че пазарът на ЦЕ днес привлича капитал от цял свят. А това означава, че днес регионът има потенциала да се превърне в люлка на най-ценните компании в Европа. Това е една от причините, поради които Google Cloud е толкова горд, че е партньор за тазгодишната програма Deloitte CE Technology Fast 50. Това е фундаментално важна инициатива, която помага на младите компании да стигнат до следващото ниво на успех.”

    Във финалния ранкинг водещи са чешките компании – с 19 представители, следвани от Полша – с 16.

    България присъства в основната категория Fast 50 с 2 компании: OfficeRnd, която е в почетната челна десетка (на 9-то място със забележителен ръст от 1883,9%) и EnduroSat AD (на 50-то място).

    Представени са и още шест държави: Словакия (5), Хърватия (4), и по една компания от Албания, Естония, Словения и Литва.

    Що се отнася до секторното разпределение на местата в класацията – 33 са софтуерните фирми финалисти, но има и представители от други сектори: хардуер (5); медии и развлечения (4); финтех (3); здравеопазване и науки за живота (3); и комуникации (2).

    Както посочва Александър Захариев – директор „Финансово консултиране“ и лидер на програма за България: „Въпреки доминирането на софтуерните компании във Fast 50 като цяло, има две финтех компании в топ 10 (включително и компанията, класирана на първо място), както и две от сектор здравеопазване и науки за живота. В допълнение, 33-те софтуерни компании покриват множество различни пазари и области. Това показва обхвата и дълбочината на най-високите постижения по сектори, държави и индустрии."

    Победителят – рекордьор лауреат във всички категории през тази година – чешката компания FTMO, разработва уникална образователна платформа за търговци на финансовите пазари, която им позволява да се съсредоточат върху управлението на риска, за да възприемат най-добрите практики, да избягват грешки и да намалят количествата отпадък.

    Българската OfficeRnd заема челното 9-то място с 1883,9% ръст на приходите за разглеждания период. Компанията стартира, защото основателите ѝ вярват, че работните пространства могат да бъдат нещо повече – платформи, които помагат да се съсредоточите върху работата си, дават достъп до знания, които не сте имали преди, и ви свързват с професионалисти, с които мислите по един и същи начин. Поради това се стремят да помагат на гъвкавите работни пространства – шампионите на бъдещето на работата, да предоставят невероятно изживяване на своите клиенти и устойчив растеж на техния бизнес.

    На 50-то място в класацията влиза и EnduroSat - една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар (с отчетен ръст на приходите от 558,32%). Компанията е основана през 2015 г., като до края на 2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

    „Докато гледаме напред, за да преценим как се развива бизнесът в региона на ЦИЕ и в България, ясно се вижда, че непрекъснато напредващите технологии са водещия двигател на бъдещия успех:, те водят до повишаване на ефективността, подобряване на качеството, опростяване на процесите и повишават устойчивостта. Така че е много окуражаващо да видим, че български компании са отличени сред финалистите в класацията“, коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България.

    Делойт Централна Европа въведе нова категория през 2021 г., наречена „Компании, които да наблюдаваме“. Тя от своя страна е разделена на две подкатегории:

    • „Звезди на растежа“: класира компании, които показват голям потенциал, но са твърде млади, за да отговарят на критериите за класиране в основната категория Fast 50. Победител тук е DRUID SA, Румъния – с темп на растеж от 6753%. DRUID създава платформа за създаване на чатбот без код, която автоматизира повтарящи се задачи, за да увеличи производителността, като същевременно подобрява потребителското изживяване. Неговите виртуални асистенти, управлявани от AI, могат да използват повече от 45 естествени езика, за да предприемат действия по практически всякакви заявки за данни или документи в технологичната екосистема на организацията. По този начин те предотвратяват достъпа и взаимодействието на външни AI доставчици с чувствителнни данни на компанията.

    • „Инвестиционни звезди“ - класира компании, които не отговарят на критериите Fast 50, но размерът на инвестициите, които са получили между 1 януари 2018 г. и 31 май 2021 г. е минимум 500 000 евро; Единственият класиран в тази категория е Payhawk, България - платформа за плащания, която позволява на бизнеса да комбинира всичките си процеси на разходи на едно място, като предоставя на финансовите екипи пълен контрол и същевременно позволява на служителите достъп до сигурни и удобни методи за разходване.

    Като част от програмата Technology Fast 50 Central Europe, през 2020 г. е въведена и специалната категория „Въздействащи звезди“. Тя има за цел да оцени фирми, които успешно свързват продуктите/услугите си с положително въздействие поне върху едно от следните: общество, бизнес, иновативност, околна среда и многообразие.

    За България са отличени 3 компании: Phyre CloudCart и Dronamics. „Очевидно нашите поздравления отиват за победителите от България и за всяка компания, която намира своето място в класацията Fast 50. Но не трябва да забравяме, че тази година рекорден брой от близо 450 компании от целия ни регион кандидатстваха за участие в програмата. Това е ясна мярка за увереността и креативността на толкова много млади фирми в цялата Европа. От съществено значение е да продължим да предоставяме въздействаща платформа, за да гарантираме, че те получават нужното количество кредит, което и заслужават.“ – подчертава Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство