четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    934 прочитания

    Google ще вложи $736 млн. в Австралия

    Компанията ще разшири облачната инфраструктура и ще създаде изследователски център в страната
    16 ноември 2021, 13:45 a+ a- a

    Google ще похарчи 1 милиард австралийски долара ($736 млн.) в Австралия за 5 години, съобщи интернет гигантът. Така компанията възстановява връзките месеци след заплахата да спре услугите си, за да избегне по-строго правителствено регулиране, припомня „Ройтерс“.

    Основното операционно звено на Alphabet Inc заяви, че планира да разшири облачната инфраструктура, да създаде изследователски център, в който работят австралийски изследователи и инженери, и да си партнира с научната агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

    Управляващият директор на Google Australia Мел Силва, който по-рано тази година заплаши да блокира търсачката на Google в страната, каза, че планът за разходите ще донесе значителни технологични ресурси и инвестиции.

    Премиерът Скот Морисън нарече плана „вот на доверие от 1 милиард австралийски долара“ в Австралия и каза, че той „ще донесе повече STEM работни места“, използвайки съкращението за наука, технологии, инженерство и математика (STEM).

    На парламентарно изслушване през януари Силва каза, че Google може да блокира търсачката в Австралия, за да избегне нови закони, принуждаващи компанията и оператора на социалните медии Facebook Inc да плащат на новинарските издания за съдържание, публикувано на техните уебсайтове. Законът обаче бе придвижен и Google се отдръпна от заплахата си. Вместо това Google и Facebook сключиха лицензионни сделки с повечето от основните медийни компании в Австралия. Федералното правителство трябва да започне преглед на ефективността на закона през март.

    Австралия също така заяви, че планира да накара големите интернет компании да поемат юридическа отговорност за клевета и дезинформация, хоствана на техните платформи, промяна, на която технологичният сектор до голяма степен се противопоставя.

    Центърът за отговорни технологии на Австралийския институт (Australia Institute's Centre for Responsible Technology), мозъчен тръст, заяви, че ангажиментът за разходите е „страхотно заглавие“, но „простото плащане на данък върху австралийските приходи ще донесе много повече пари на Австралия“.

    Google плати по-малко от 1% данък върху годишните печалби в Австралия върху около 5 милиарда австралийски долара и „когато големите технологични компании предлагат да вложат пари в една нация, винаги има уловка“, каза директорът на центъра Питър Луис.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място