петък, 30 септември 2022   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    636 прочитания

    Google ще вложи $736 млн. в Австралия

    Компанията ще разшири облачната инфраструктура и ще създаде изследователски център в страната
    16 ноември 2021, 13:45 a+ a- a

    Google ще похарчи 1 милиард австралийски долара ($736 млн.) в Австралия за 5 години, съобщи интернет гигантът. Така компанията възстановява връзките месеци след заплахата да спре услугите си, за да избегне по-строго правителствено регулиране, припомня „Ройтерс“.

    Основното операционно звено на Alphabet Inc заяви, че планира да разшири облачната инфраструктура, да създаде изследователски център, в който работят австралийски изследователи и инженери, и да си партнира с научната агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

    Управляващият директор на Google Australia Мел Силва, който по-рано тази година заплаши да блокира търсачката на Google в страната, каза, че планът за разходите ще донесе значителни технологични ресурси и инвестиции.

    Премиерът Скот Морисън нарече плана „вот на доверие от 1 милиард австралийски долара“ в Австралия и каза, че той „ще донесе повече STEM работни места“, използвайки съкращението за наука, технологии, инженерство и математика (STEM).

    На парламентарно изслушване през януари Силва каза, че Google може да блокира търсачката в Австралия, за да избегне нови закони, принуждаващи компанията и оператора на социалните медии Facebook Inc да плащат на новинарските издания за съдържание, публикувано на техните уебсайтове. Законът обаче бе придвижен и Google се отдръпна от заплахата си. Вместо това Google и Facebook сключиха лицензионни сделки с повечето от основните медийни компании в Австралия. Федералното правителство трябва да започне преглед на ефективността на закона през март.

    Австралия също така заяви, че планира да накара големите интернет компании да поемат юридическа отговорност за клевета и дезинформация, хоствана на техните платформи, промяна, на която технологичният сектор до голяма степен се противопоставя.

    Центърът за отговорни технологии на Австралийския институт (Australia Institute's Centre for Responsible Technology), мозъчен тръст, заяви, че ангажиментът за разходите е „страхотно заглавие“, но „простото плащане на данък върху австралийските приходи ще донесе много повече пари на Австралия“.

    Google плати по-малко от 1% данък върху годишните печалби в Австралия върху около 5 милиарда австралийски долара и „когато големите технологични компании предлагат да вложат пари в една нация, винаги има уловка“, каза директорът на центъра Питър Луис.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
    Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
    преди 5 часа
    Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
    България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
    преди 11 часа
    Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
    Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
    преди 12 часа
    ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
    Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство