петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6839 прочитания

    Как стартира Chaos в България?

    Историята на компанията научете от Петър Митев, съосновател на българската софтуерна компания
    13 октомври 2021, 13:36 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира българската софтуерна компания Chaos, научете от Петър Митев, един от съоснователите й.

     

    Как стартира Chaos в България?
    Chaos стартира в България от двама ентусиасти – Владо и аз, които започнахме софтуерната част на бизнеса преди малко повече от 20 години. Студенти във ФМИ, които бяха много ентусиазирани на тема компютърна графика. Така започна историята ни. Първите парчета софтуер, които писахме с Владо, написахме в апартамента на нашите, когато живеех още там, и при него – в Студентски град. Там се зародиха първите версии на нашите продукти.

    Чия беше идеята за името на компанията?
    Името на компанията е малко по-старо. Всъщност Chaos Group оригинално е създадена с цел да прави реклами. Започнахме като студио за реклами през 1997 с приятели и бивши колеги. И поради много причини – защото бяхме млади и луди, решихме, че трябва да измислим като име нещо по-алтернативно и интересно, за да се запомня по-лесно.

    Какви бяха първите трудности?
    Първо, нямаше информация. Цялата техническа литература се продаваше на "Славейков" с превод от английски на руски и от руски на български. Литературата не ставаше много за четене, но ние се мъчихме много там. Това беше най-голямото предизвикателство. В България в онези години нямаше никаква информация за програмиране. Бяхме на практика самоуки. Образовахме се сами.
    И другото беше, че поради липса на интернет, или по-точно зараждащ се интернет, беше много трудно да намерим с кого да работим по света. Защото България тогава беше още много затворена държава и нямаше изградени отношения и практики да се работи с чужбина. Беше много голямо предизвикателство да намерим партньори по света, които да ни повярват, да повярват в нашия софтуер, да започнат да го продават и да работим с тях.

    Откъде дойде идеята за Вашия продукт?
    Клиентите ни казаха: „Това е много хубаво нещо. Направете го продукт“. И така тръгнахме в посоката, която създаде продукта V-Ray, който и досега е нашият основен продукт.

    С какви технологии работехте в началото?
    Придържахме се към стандартните технологии по отношение на програмирането. Понеже при нас софтуерът е изключително тежък като математически сметки, затова трябва да го пишем на много ниско ниво. На C++ пишем досега. И навремето пишехме и на Assembly, но в момента компилаторите са по-добри от нас да пишат машинен код. Така че C++ е основният език за програмиране на ядрото на нашия продукт. Използваме и всички най-модерни технологии – Go и т.н., за да градим нашата инфраструктура, върху която стъпват голяма част от нашите услуги.

    Какви бяха първите служители?
    И компанията, и екипът преминаха през много метаморфози. Разраснахме се доста. В момента сме над 400 души. Около 200 от тях са програмисти, останалите са заети с други задачи. Chaos e българска компания. Оттук движим всички проекти както програмиране, така и продажби, маркетинг, поддръжка. Затова екипът ни е разделен 50/50 – програмисти и всички останали, от които има нужда, за да върви компанията напред.

    Какво представлява компанията днес?
    Над 400 са служителите ни в световен мащаб. По-голямата част сме тук, в България. Имаме екип от около 40 души в Прага, където също поддържаме много сериозна развойна дейност. Имаме офиси в Лос Анджелис, САЩ, в Южна Корея и в Япония. Та са основно маркетинг и продажби, които поддържат връзка с нашите клиенти.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Chaos в JOBS.bg тук

     

    Вижте още:

    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 15 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк