събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8047 прочитания

    На работа отвисоко

    Как Банско се превърна в предпочитана дестинация за дигитални номади от цял свят – Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko, пред Economy.bg
    27 септември 2021, 16:26 a+ a- a

    Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko

    От 2016 Банско си има споделено работно пространство. Основават го германецът Матиас Зайтлер и австрийката Уве Алгоер, които се преместват в България, привлечени от любовта към планината и ниските данъци. С годините планинското градче неусетно се превръща в един от основните хъбове за дигитални номади у нас и днес броят на членовете на Coworking Bansko надвишава 100 на месец.

    С какво градчето в подножието на Пирин привлича хора, работещи на свободни практика от цял свят, какъв тип професионалисти най-често избират Банско, повече чужденци или българи предпочитат да работят от планинския град, увеличи ли се интересът в пандемията към работата от споделено офис пространство в планината, през зимата ли се събират най-много желаещи да работят от курорта, има ли интерес от ИТ компании към откриване на офиси в Банско, как ковид се отрази на дигиталния номадизъм – тези и други въпроси коментирахме с Матиас Зайтлер.

    Матиас Зайтлер е независим от местоположението предприемач, който работи по редица вълнуващи проекти. Той е партньор в Coworking Bansko и изгражда екосистемата там. В момента работи по проект за Coliving в Банско, а следващата му цел е изграждането на офис парк в Банско, където да бъдат привлечени международни компании. Организатор е на Bansko Nomad Fest. Матиас Зайтлер е управляващ директор на Greenbone Networks Bulgaria и изгражда екип за разработка на софтуер в Банско. Академичният му опит е в областта на компютърните науки и притежава MBA от Santa Clara University, както и диплома по инженерство от Polytechnical University в Залцбург.

    Матиас, разкажете ни как стана така, че основахте Coworking Bansko?
    Вече водех живот на дигитален номад преди няколко години, но се чувствах малко недоволен от базата си в Австрия. Затова търсех място, което е лесно достъпно, но с по-ниски данъци и по-ниски разходи за живот. Открих, че България е чудесно място за предприемачи като мен и предлага високо качество на живот на красиви места като Банско. Затова заедно с моята съоснователка Уве решихме да се преместим тук и да създадем coworking пространство, за да привлечем хора като нас. Първоначално мислехме, че просто ще съберем няколко приятели, но междувременно се превърнахме в една от най-големите дигитални номадски общности в Европа с над 100 членове средно.

    Кога основахте coworking пространството в Банско? Какъв беше потенциалът и какви предизвикателствата?
    Започнахме почти точно преди 5 години с много неизвестни за това как ще сработи всичко, какви ще са членовете ни, кой ще ни стане партньор и какво ще изградим. По пътя имаше много поуки и предизвикателства, но като цяло мисля, че успяхме да изградим нещо невероятно тук заедно с нашите членове.
    Ефектът върху Банско се разгръща бавно, като много членове на нашата общност регистрират бизнес тук, купуват апартаменти и създават семейства.
    Има много потенциал в Банско и непрекъснатите инвестиции в инфраструктура в града, но и в магистрала Струма, го правят наистина привлекателен за нашата общност.

    Какъв тип професионалисти предпочитат да работят от вашето coworking пространството?
    Повечето от нашите членове са фрийлансъри или предприемачи, които правят нещо дигитално. Но също така сред тях има художници, писатели, преводачи, търговци, журналисти, учители и много други професионалисти. Това разнообразие улеснява изграждането на връзки и създава възможности за съвместна работа по големи проекти.

    Повече чужденци или българи избират тази работна среда?
    Нашите членове са от цяла Европа и света. Според оценката ми около 60% са европейци, 30% - американци и 10% - от останалият свят. През първите няколко години имахме много малко членове от България, тъй като повечето български номади предпочитат да заминат в чужбина, а и отдалечената работа не беше толкова разпространена. Но Ковид промени това и сега имаме все повече български членове.

    Увеличи ли се интересът в пандемията за работа от Coworking Bansko?
    Да, пандемията отвори очите на много хора, че могат да работят от вкъщи. А ако можете да работите от вкъщи, тогава можете да работите отвсякъде. Включително и от красив планински курорт в България.

    Защо хората избират да работят оттам?
    Мисля, че има тенденция хората да искат да живеят повече сред природата. Градският живот може да е страхотен и вълнуващ, но той също така изцежда енергията на хората с трафика, шума и замърсяването. Така че хората търсят места сред природата, които могат да предложат вълнуващ начин на живот - и Банско е едно от тези места.

    Какво им предлагате? Какво биха могли да очакват хората от работата си при вас?
    Създаваме общност от съмишленици. Всеки може да работи от вкъщи, но социалните връзки, които създаваме, предлагат много по-добро изживяване. Нашите членове очакват продуктивна работна среда, но повечето от тях остават заради общността, която изграждаме.

    Какви предпазни мерки сте предприели във връзка с новата ковид вълна?
    За щастие, нямахме много ограничения, които да ни засегнат през лятото. Банско е малък град и ние предлагаме офис пространство само за членове, така че животът тук е хубав и безопасен.
    Сега с предстоящата зима трябва да ограничим публичните си събития като предстоящия планински уикенд в планината (https://www.mountaincrypto.com) до посетители, които са ваксинирани, възстановени или тествани. Това не е добре, тъй като нашите членове като цяло не обичат ограниченията, но е по-добре от алтернативата да носят маски на закрито. Също така като цяло много от нашите членове са ваксинирани и се надявам, че системата на „зелените коридори“ ще продължи и през зимата, така че чужденците да могат да се ваксинират тук, ако искат.

    През зимата ли основно хората предпочитат да работят от Банско?
    Имаме хора, които предпочитат зимата, но има и доста, които се наслаждават на лятото в Банско. И в двата сезона имаме средно около 130-140 членове, докато в периодите между тях сме по-близо до 100 членове. Мисля, че Банско е чудесна целогодишна локация.

    Има ли интерес от ИТ компании към откриване на офиси в Банско?
    Да, въпреки че настоящата ни общност е по-фокусирана върху отделни лица, имаме все по-голям интерес от компании, които искат да дойдат тук временно за събития или ритрийти. Има и някои компании като Greenbone, които искат да изградят център за разработка на софтуер тук. И те наемат и има отворени позиции в момента: https://www.jobs.bg/company/300255

    Bansko Nomad Fest

    Може ли Банско да стане следващият град на стартъпите в България?
    Стартиращите компании привличат доста внимание, но не мисля, че Банско ще се превърне в град на стартъпите. Липсват ни много от критичните съставки, които позволяват на стартъпите да мащабират, като инвеститори, университети, пилотни клиенти и много други.
    Въпреки това вярвам, че Банско може да бъде чудесно място за стартиращи предприятия и ние организираме едномесечна програма за bootstrappers през ноември.
    Ниските разходи за живот означават, че пистата за намиране на подходящия пазар е доста дълга тук и фокусираната среда помага да се изгради нещо невероятно, без човек да се разсейва.

    Как пандемията се отрази на дигиталния номадизъм?
    В момента ограниченията за пътуване затрудняват дигиталните номади, но изглежда, че пътуванията бавно се възстановяват по целия свят. И в бъдеще отдалечената работа ще бъде много по-широкоразпространена поради преживяванията по време на пандемията, така че дигиталният номадизъм ще се разраства и ще стане все по-нормално нещо.

    Какво трябва да обмислят хората, преди да решат дали да поемат по пътя на дигиталните номади?
    Измислете начин да печелите пари, или като вече имате отдалечена работа, или като си я намерите, преди да започнете да пътувате. Или започнете от евтино място като Банско, където спестяванията ще ви траят достатъчно дълго, за да разберете как да печелите пари.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 19 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство