събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1387 прочитания

    Доверието на германския бизнес се срина

    Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
    26 юли 2021, 15:04 a+ a- a

    Доверието на германския бизнес се срина на нива невиждани от десетилетие. Това се дължи основни на повишената тревожност на компаниите за влиянието, което ще им окажат смущенията в глобалните вериги на доставка и ново увеличение на коронавирусните инфекции, показва ново проучване, цитирано от Financial Times.

    По данни на института Ifo в Мюнхен индексът за бизнес климат се е понижил за първи път от 6 месеца насам от 107,7 през юни на 100,8 през юли. Очакванията за следващите 6 месеца са се сринали, надделявайки над оценката за текущите условия. Оценката се е влошила при услугите, производството и търговията на дребно, строителството е единственият сектор, при който тя продължава да е оптимистична.

    Според Клеменс Фюст, президент на Ifo, германските компании в сектора на услугите „продължават да очакват покачващи се продажби, дори и да не са толкова добри, колкото предходния месец“. Той предупреди, че в производството „недостигът на междинни продукти става по-критичен, и все повече компании се оплакват от недостиг на квалифицирани работници“.

    Неочакваният спад в индекса на Ifo контрастира с по-оптимистичните резултати от проучването на немските мениджъри от миналата седмица, което се повиши до рекордно високо ниво, въпреки че отчете широко разпространените опасения за ограниченията на доставките.

    Германските производители се борят да се справят с нарастващото глобално търсене поради недостиг на много материали, включително полупроводници, метали, пластмаси и дърво, както и проблеми при превозите с контейнери.

    Независимо от това икономиката на страната се очаква да се възстанови силно това лято след отпускане на повечето мерки за ограничаване през май, благодарение на намаляващите инфекции с Covid-19 и ускоряването на темпото на ваксинациите; повече от половината от възрастните вече имат по две дози.

    Заболяемостта в Германия остава ниска. Институтът „Робърт Кох“ отчете 958 нови случая в понеделник (26 юли), което е 7-дневна заболяемост от 14,3 на 100 000 души население. Но това е повишение за трета поредна седмица от ниво 4,9 на 100 000 души население на 6 юли. 

    Хелге Браун, началник на кабинета на Ангела Меркел, заяви в интервю за Bild am Sonntag, че ако случаите продължат да се увеличават с това темпо, до края на септември ще достигнат 100 000 дневно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство