вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  638 прочитания

  Доверието на германския бизнес се срина

  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  26 юли 2021, 15:04 a+ a- a

  Доверието на германския бизнес се срина на нива невиждани от десетилетие. Това се дължи основни на повишената тревожност на компаниите за влиянието, което ще им окажат смущенията в глобалните вериги на доставка и ново увеличение на коронавирусните инфекции, показва ново проучване, цитирано от Financial Times.

  По данни на института Ifo в Мюнхен индексът за бизнес климат се е понижил за първи път от 6 месеца насам от 107,7 през юни на 100,8 през юли. Очакванията за следващите 6 месеца са се сринали, надделявайки над оценката за текущите условия. Оценката се е влошила при услугите, производството и търговията на дребно, строителството е единственият сектор, при който тя продължава да е оптимистична.

  Според Клеменс Фюст, президент на Ifo, германските компании в сектора на услугите „продължават да очакват покачващи се продажби, дори и да не са толкова добри, колкото предходния месец“. Той предупреди, че в производството „недостигът на междинни продукти става по-критичен, и все повече компании се оплакват от недостиг на квалифицирани работници“.

  Неочакваният спад в индекса на Ifo контрастира с по-оптимистичните резултати от проучването на немските мениджъри от миналата седмица, което се повиши до рекордно високо ниво, въпреки че отчете широко разпространените опасения за ограниченията на доставките.

  Германските производители се борят да се справят с нарастващото глобално търсене поради недостиг на много материали, включително полупроводници, метали, пластмаси и дърво, както и проблеми при превозите с контейнери.

  Независимо от това икономиката на страната се очаква да се възстанови силно това лято след отпускане на повечето мерки за ограничаване през май, благодарение на намаляващите инфекции с Covid-19 и ускоряването на темпото на ваксинациите; повече от половината от възрастните вече имат по две дози.

  Заболяемостта в Германия остава ниска. Институтът „Робърт Кох“ отчете 958 нови случая в понеделник (26 юли), което е 7-дневна заболяемост от 14,3 на 100 000 души население. Но това е повишение за трета поредна седмица от ниво 4,9 на 100 000 души население на 6 юли. 

  Хелге Браун, началник на кабинета на Ангела Меркел, заяви в интервю за Bild am Sonntag, че ако случаите продължат да се увеличават с това темпо, до края на септември ще достигнат 100 000 дневно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години